Iod

Iodul este prezent in organism in cantitati destul de mici, aproximativ 30-40 mg de iod din care 10 mg sunt depozitate in glanda tiroida, in a carei functionare joaca un rol important. Este benefic in afectiuni precum reumatism, imbatranire prematura, infectii tiroidiene, hipercolesterolemie, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, obezitate, tulburari circulatorii, tuberculoza, rahitism, limfatism, bronsita, scrofuloza, gusa endemica, diferite dermatoze, afectiuni pulmonare, deteriorarea parului, unghiilor, dintilor, apatie, oboseala. Cum spuneam mai sus iodul este activator in buna functionare a glandei tiroide, insuficienta lui in alimentatie provocand cretinism si gusa endemica.


Tiroida este o glanda situata la baza gatului, care masoara 6 cm inaltime, 6 cm latime si a carei greutate nu depaseste 30 grame. Tiroida secreta doua tipuri de hormoni: tetraiodotironina sau tiroxina si triiodotironina, a caror actiune este esentiala pentru celule organismului. Excesul de hormoni tiroidieni accelereaza functiile organismului. Simptomele secretiei in exces de hormoni sunt: accelerarea ritmului cardiac, perturbari ale tranzitului intestinal, scaderea in greutate, pacientul fiind agresiv, agitat si irascibil. Carenta de iod provoaca modificari la nivelul tiroidei, aceasta actionand in gol, motiv pentru care se va hipertrofia (isi va mari dimensiunile), va fi mai proeminenta in loja tiroidiana, devenind vizibila. Astfel apare gusa endemica, care nu este altceva decat o marire anatomica a glandei. Pentru prevenirea aparitiei ei,medicii recomanda consumul de sare iodata si produse bogate in iod, o cantitate de 60-70 micrograme de iod fiind considerata suficienta. In tara noastra, mai ales in zonele muntoase si subcarpatice, din cauza solului sarac in iod, aceasta problema de sanatate este des intalnita.


In urma unor studii s-a ajuns la concluzia ca deficitul de iod este mai des intalnit la femei decat la barbati, fiind mai proeminant la femeile insarcinate (copiii nascuti din mame subiodate fiind predispusi la multiple afectiuni) si femeile care alapteaza, precum si in cazul copiilor prescolari. Deficitul de iod se trateaza prin administrarea de sare iodata, a tabletelor de iodura de potasiu sau a uleiului iodat, iar in unele cazuri, in mod curativ.
Excesul de iod ca si intoxicatia cu iod, sunt probleme rar intalnite. Nivelul ridicat al iodului poate determina reducerea functiei tiroidiene.
Pe langa solul deficitar in iod, la baza carentei de iod sta si consumul exagerat de legume precum varza, gulia, napii, conopida, legume ce contin anumite substante chimice care impiedica utilizarea iodului de catre glanda tiroida.

Produsele alimentare bogate in iod sunt: fructele de mare, algele, soia, crustacee, peste, fasole verde, lactate si oua (mai ales daca animalele sunt hranite cu furaje bogate in iod), cea mai importanta sursa fiind sarea iodata.

Doza optima de iod difera in functie de varsta:
- sugarii: 40-50 micrograme/zi
- copii: 1-3 ani - 70 micrograme/zi
4-6 ani – 90 micrograme/zi
7-10 ani – 120 micrograme/zi
peste 11 ani – 150 micrograme/zi
- femeile insarcinate – 175 micrograme/zi
- femeile care alapteaza – 200 micrograme/zi

Pe langa multiplele sale beneficii, iodul are si rolul antiaterosclerotic,
antitoxic, antisenescent si hipotensor.

Este recomandat sa se consume sare iodata, deoarece un sfert dintr-o lingura de sare iodata ofera organismului 95 micrograme de iod.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Iod

Menopausal Formula
201.00 Ron
15 mcg

New Life
95.00 Ron
75 mcg

Multi One
30.00 Ron
80 mcg

Beauty Formula
143.00 Ron
50 mcg

Full Spectrum
74.00 Ron
80 mcg

Lion Kids -vitamina D
63.00 Ron
10,0 mcg

Senior Formula
105.00 Ron
20 mcg

Vital 0
118.79 Ron
80,0 mcg

Vital B
118.79 Ron
50,0 mcg
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.