Fier

Fierul este important pentru metabolismul si cresterea tuturor formelor de pe pamant. Reprezinta un macroelement ce se gaseste in toate celulele corpului si permite transportul oxigenului prin hemoglobina globulelor rosii. Fierul trebuie sa fie prezent tot timpul in corpul uman intr-o cantitate consecventa si ridicata deoarece are multiple roluri benefice bunei functionari a organismului: transporta oxigenul catre tesuturi, are actiune antioxidanta, asigura functia reproductiva, contribuie la mentinerea imunitatii la un nivel optim, este esential in procesul de crestere si dezvoltare armonioasa, transporta o multitudine de substante chimice implicate in metabolismul energetic.

Sursele alimentare de fier sunt: carnea (in special cea rosie, dar si cea de pasare si vita), galbenusul de ou, painea neagra, pestele si conservele din peste, fructele uscate, legumele (fasolea uscata, lintea); deasemenea fierul se gaseste si in carnea de miel si oaie, dar si in diverse mezeluri, insa in cantitati mai mici. Fierul din produsele vegetale se absoarbe mai greu fata de fierul din celelalte produse, dar acest lucru nu inseamna ca organismul nu poate avea beneficii in urma consumului de astfel de produse. Totusi, absorbtia de fier din produsele vegetale poate fi imbunatatita prin combinarea salatelor, fasolei cu bucati tocate marunt de carne rosie, peste sau pui.

Organismul isi regleaza procesul de absorbtie in functie de nevoia sa de fier. Un adult poate absorbi 5-10% din cantitatea zilnica de fier obtinuta din alimentatie, acest procent putand ajunge si pana la 20% in cazul femeilor insarcinate.

Cantitatea de fier necesara difera in functie de varsta si sex:
- sugari si copii: sub 7 luni 0,27 mg/zi, ,7-11 luni 11mg/zi, 1 –3 ani 7mg/zi, 4-8 ani10mg/zi;
- barbati: 9-13 ani 8mg/zi, 14-18 ani 11mg/zi, peste 19 ani 8mg/zi;
- femei: 9-13 ani 9 mg/zi, 14-18 ani 15mg/zi, 19-50 ani 18mg/zi, peste 51 de ani 8mg/zi

Fierul din sursele alimentare se gaseste sub forma de fier sulfat si fier
fumarat, ambele tipuri avand acelasi grad de absorbtie, pretul fiind insa diferit (fierul sulfat este mai ieftin).

In organism fierul se gaseste sub forma circulanta si depozitata, prin aceasta ultima forma, corpul reusind sa previna eventualele dezechilibre. Daca deficitul de fier este pe termen lung, depozitele se vor epuiza si apare carenta de fier. Astfel se poate instala anemia feripriva (un tip particular de anemie datorat lipsei de fier, in care hematiile sunt de dimensiuni reduse, slab incarcate cu hemoglobina si oxigen), care prezinta diverse simptome: astenie fizica, cefalee, iritabilitate, ameteli sau pierderea ponderala. Persoanele predispuse la dezvoltarea carentei de fier sunt: femeile in perioada menstruala, femeile insarcinate sau aflate in perioada de alaptare, persoanele cu hemoragii intestinale si digestive, donatorii de sange, persoanele cu enteropatie glutenica, vegetarienii si atletii de performanta. Sugarii alimentati la san nu necesita suplimente de fier, deoarece laptele matern contine o cantitate suficienta din acest macroelement, insa meniul bebelusilor trecuti de 8 luni ar trebui sa contina suplimente de fier. Laptele si produsele lactate sunt sarace in fier si pot dezechilibra cantitatea de fier continuta de organism, de aceea se recomanda sa nu li se ofere copiilor in curs de crestere mai mult de 250-300 ml lapte/zi.


Excesul de fier este rar intalnit datorita capacitatii organismului de a absorbi fier doar in cantitatea de care are nevoie. Totusi aceasta situatie, hipersideremia, poate sa apara in cazul copiilor si in cazul persoanelor cu hemocromatoza. Simptomele acestei afectiuni sunt: oboseala, pierderea apetitului (anorexie), greata, varsaturi, hiperpigmentarea tegumentara. In situatii extrem de rare, fierul poate atinge valori critice si astfel se instaleaza starea de soc, caz in care este indicata deferoxamina (aceasta indeparteaza fierul in exces, favorizand eliminarea lui urinara).


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Fier

Iron Plus
56.00 Ron
10 mg

Menopausal Formula
201.00 Ron
1 mg

Super Mega 50
217.00 Ron
9 mg

Senior Formula
105.00 Ron
3 mg

Vital B
118.79 Ron
3,0 mg

New Life
95.00 Ron
4 mg

Full Spectrum
74.00 Ron
4 mg

Multi One
30.00 Ron
4 mg

Vital 0
118.79 Ron
3,0 mg

Lion Kids -vitamina D
63.00 Ron
3 mg
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.