Cupru

Cuprul face parte din categoria microelementelor, insa rolurile sale in organism sunt deosebit de importante. Este un element antiinfectios, antiviral, antiinflamtor. Este un antioxidant la fel de puternic precm vitamina C, asigura un somn de calitate, contribuie la cicatrizarea ranilor, combate acneea, motiv pentru care este recomandat in ingrijirea tenului tanar, dar si tenului matur, redant elesticitatea si fermitatea pielii. Este recomandat si in tratarea tenului cu tendinta de ingrasare, deoarece are rol in reglarea secretiei de sebum.

In organism cuprul este stocat in ficat, creier, inima, rinichi, dar si in firul de par. Cuprul ajuta corpul nostru sa absoarba si sa foloseasca fierul ca sa sintetizeze hemoglobina, este un ingredient important in producerea si intretinerea mielinei (materialul care invaluie fibrele nervoase), contribuie enorm de mult la formarea si dezvoltarea normala a creierului si sistemului nervos, cat si la formarea neurotransmitatorilor. Tesutul conjunctiv este cel care actioneaza ca un liant intre celule organismului, unindu-le pentru a forma organele.

Elementul indispensabil formarii tesutului conjunctiv este cuprul. Existenta deficitului de cupru duce in mod frecvent la fracturi osoase, osteoporoza, malformatii de schelet. Deasemenea ajuta la combaterea radicalilor liberi si contribuie la intarirea sistemului imunitar.

Un alt proces in care cuprul joaca un rol important este dezvoltarea copiilor, atat in timpul sarcinii cat si dupa nastere. In ultimul trimestru de sarcina, corpul bebelusilor stocheaza o anumita cantitate de cupru necesara in procesele metabolice.

Medicamentele in a caror componenta intra si cuprul sunt folosite in combaterea unor boli precum artrita reumatoida, osteoartrita, spondilita anchilozanta, febra reumatica si sciatica, precum si in tratamentul ulcerelor, convulsiillor, cancerului si diabetului.

Sursele alimentare care contin cupru sunt: scoici, carne, nuci, cereale, lugume, ficatul, struguri (cea mai bogata sursa), ciuperci, fasole verde, crustacee, seminte, sfecla, migdale, spanac, cirese, mere, portocale. Cuprul este disponibil si ca supliment, inclus in formula de multivitamine si minerale, cum ar fi gluconatul de cupru, sulfatul de cupru si citratul de cupru. Dintre toate cel mai usor de suportat de tractul digestiv este gluconatul de cupru.

Doza zilnica recomandata atat pentru barbati cat si pentru femei este de 2 mg, iar pentru sugari 5 mg.

Deficienta de cupru este rara, deoarece cuprul este foarte raspandit in alimente si disponibil si prin utilizarea ustensilelor de bucatarie din cupru. Totusi ea poate sa apara in malnutritia individuala severa, simptomele fiind anemia, lipsa de imunitate si boli ale oaselor. Femeile gravide sunt predispuse la aparitia carentei de cupru, motiv pentru care ar trebui sa includa in alimentatia zilnica si un suplimente de cupru, tinand cont ca aceste este foarte important si in dezvoltarea fatului. Deficienta de cupru poate sa apara si la copii in cazul unei alimentari bazata doar pe lapte, acesta fiind sarac in cupru.

Cantitati ridicate de cupru in sange se gasesc la persoanele cu infectii virale, artrite reumatoide, febra reumatica, lupus eritematos, infarct de miocard, leucemie. Pentru aceste niveluri crescute de cupru nu s-au gasit inca explicatii. Ceruloplasmina este o componenta a sangelui in care se gaseste 95% din circulatia cuprului din organism si prin care se masoara cel mai bine nivelul de cupru.

Excesul de cupru se manifesta prin varsaturi, insomnie, caderea parului, menstruatie neregulata, hipertensiune. Persoanele cu hepatita, ciroza, sau boala Wilson nu ar trebuie sa consume niciun fel de supliment de cupru, ele fiind predispuse inmagazinarii cuprului in exces.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Cupru

Menopausal Formula
201.00 Ron
200 mcg

Vital B
118.79 Ron
0,5 mg

Full Spectrum
74.00 Ron
1,5 mg

New Life
95.00 Ron
1 mg

Beauty Formula
143.00 Ron
2 mg

Multi One
30.00 Ron
1,5 mg

Super Mega 50
217.00 Ron
500 mcg

Vital 0
118.79 Ron
0,5 mg
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.