Constipatia

Descriere Remediu Naturist

 
Constipatia reprezinta o tulburare a sistemului digestiv caracterizata prin diminuarea frecventei de evacuare a materiilor fecale din intestin sau prin dificultatea procesului de defecare.
 
Semnele si manifestarile constipatiei depinde de fiecare persoana in parte. Majoritatea oamenilor o definesc ca pe o frecventa redusa a defecatiei, in timp ce altii ca pe un scaun tare, dificil de eliminat sau lipsa senzatiei de golire a stomacului dupa ce au fost la toaleta. Cauzele constipatiei depind de organismul fiecarui individ, asa incat tratamentul acestei afectiune trebuie urmat in functie de acest aspect. Uneori, constipatia poate alterna cu diareea, caz care se incadreaza in formele de manifestare ale sindromului de colon iritabil. 
 
Cuvantul "constipatie" isi are originea in latinescul "constipare", insemnand "a presa, a aglomera", notiune care dateaza inca din anul 1400 i.Hr. Constipatia apare, de obicei, atunci cand colonul absoarbe prea multa apa din alimentele care se afla in el. Cu cat alimentele consumate se misca mai incet prin tractul digestiv, cu atat ele devin mai uscate si mai tari. Din acest motiv, defecarea poate deveni foarte dureroasa, iar in unele cazuri se poate ajunge chiar la ocluzie intestinata. 
 
Cu cat inaintam in varsta, numarul scaunelor incepe sa scada. La adulti, numarul scaunelor se situeaza intre 3 si 21 de scaune pe saptamana, insa media pe zi este de 1 scaun. Din punct de vedere medical, constipatia apare atunci cand o persoana are mai putin de 3 scaune pe saptamana.

 

Tipuri de constipatie

 

Este important sa facem distinctia intre cele doua tipuri de constipatie:
 

1. Constipatia acuta

 
Constipatia acuta necesita ingrijiri medicale de urgenta, fiind o afectiune care poate avea la baza o boala grava (precum tumori ale colonului). De asemenea, constipatia acuta este insotita de simptome neplacute precum sangerari anale, dureri si crampe abdominale, stari de grata si voma si pierdere inexplicabila in greutate.

 

2. Constipatia cronica

 
Constipatia cronica este cel mai des intalnita in randul celor care sufera de aceasta afectiune, caracterizandu-se prin mai putin de 3 scaune pe saptamana.

 

Simtpome

 
Suferindul de constipatie poate experimenta o gama larga de simptome, totul depinzand de obieceiurile sale de defecatiei, de dieta si de varsta. Totusi, s-au stabilit cateva simptome comune tuturor persoanelor care sufera de constipatie:
 
  • dificultati de defecare sau de terminare a procesului de defecatie
  • frecventa scazuta a scaunelor si senzatie de inconfort
  • consistenta a scaunului foarte tare
 
In cazul in care persoana in cauza sufera si de sindromul colonului iritabil, aceasta poate prezenta una sau mai multe din urmatoarele simptome:
 
  • durerei si crampe abdominale
  • senzatie de balonare
  • flatulenta excesiva
  • schimbari ale frecventei de defecare
 
Daca persoana constipata sufera de ocluzie intestinala, urmatoarele semne pot confirma diagnosticul:
 
  • greata
  • starti de voma
  • absenta totala a scaunelor
  • incapacitate de a elimina gaze intestinale
 
Pe langa constipatie, unele persoane pot suferi si de distensie abdominala, ale carei simptome sunt:
  • dureri de cap
  • lipsa poftei de mancare

Cauzele constipatiei

 
Constipatia apare atunci cand colonul absoarbe prea multa apa din alimente sau cand muschii colonului nu se contracteaza suficient, ceea ce determina miscarea prea inceata a fecalelor prin care acestea pierd foarte multa apa.
 
Iata care sunt cele mai comune cauze ale constipatiei:

 

1. Lipsa fibrelor din alimentatie

 
O dieta bazata pe o cantitate suficienta de fibre impiedica riscul aparitiei constipatiei. Printre alimentele sarace in fibre se numara cele bogate in grasimi, precum branza, mezelurile si ouale. Daca includeti in dieta dumneavoastra aceste alimente, asigurati-va ca va aduceti aportul de fructe, legume si cereale integrale, care sunt bogate in fibre.
 
Fibrele pot fi clasificate in doua categorii: solubile si insolubile. Fibrele solubile se dizolva in apa, in timp ce fibrele insolubile nu se dizolva. De asemenea, fibrele nu pot fi digerate. Totusi, fibrele solubile se dizolva in timp ce calatoresc prin tractul digestiv, deoarece sunt descompuse de bacterii. Firbele solubile absorb apa si devin mai gelatinoase. Fibrele insolubile, pe cealalta parte, nu isi schimba nici forma si nici structura in timp ce trec prin intestine. Pe scurt, fibrele incurajeaza digestia si previn constipatia. 
 

2. Inactivitatea fizica

 
Constipatia poate aparea in momentele in care o persoana este prea sedentara. Constipatia cauzata de inactivitatea fizica se intalneste indeosebi la persoanele de varsta inaintata. Desi specialistii nu pot gasi o explicatie stiintifica la faptul ca o persoana sedentara este mai probabil sa sufere de constipatie decat o persoana activa, unele studii sugereaza ca efortul fizic mentine un nivel ridicat al metabolismului, ceea ce determina un tranzit intestinal mai rapid.
 

3. Administrarea unor tipuri de medicamente

 
Cele mai des intalnite medicamente care au ca efect secundar constipatia sunt:
 
  • analgezice opioide precum codeina, oxicodona sau hidromorfona
  • antidepresive (amitriptilina sau imipramina)
  • anticonvulsivante (fenitoina sau carbamazepina)
  • blocante ale canalelor de calciu (diltiazem sau nifedipina)
  • antiacide pe baza de aluminiu 
  • diuretice precum clorotiazida

 

4. Lactatele

 
Unele persoane devin constipate atunci cand consuma lapte sau produse din lapte. 
 

5. Sindromul colonului iritabil

 

Persoanele care sufera de sindromului colonului iritabil sufera de constipatie mai frecvent, comparativ cu restul populatiei.

 

6. Sarcina

 

Sarcina determina schimbari hormonale ce pot face o femeie sa fie mai susceptibila la constipatie. De asemenea, uterul poate pune presiune pe intestine, determinand incetinirea tranzitului.

 

7.  Procesul de imbatranire

 
Pe masura ce imbatranim si metabolismul nostru devine mai lenes, rezultand astfel in tranzit intestinal mai lent, din cauza faptului ca muschii sistemului digestiv nu mai functioneaza atat de bine.
 

8. Schimbari ale rutinei zilnice

 

Atunci cand calatorim, rutina noastra de zi cu zi sufera modificari, ceea ce poate influenta si sistemul nostru digestiv, determinand astfel aparitia constipatiei. Schimbarea orelor la care luam masa, modificarea orelor de somn sau a frecventei cu care mergem la toaleta cresc riscul aparitiei constipatiei.
 

9. Utilizarea exgerata a laxativelor

 
Desi majoritatea oamenilor cred ca trebuie sa mearga la toaleta de cel putin o data pe zi, acest lucru este un mit. Pentru a ne alinia acestei tendinte, multi oameni sunt tentati sa apeleze la ingerarea de laxative. Medicamentele laxative sunt eficiente, acestea ajutand la miscarea intestinala. Problema apare atunci cand trebuie sa marim doza pentru a avea acelasi efect. Atunci cand acestea creeaza dependenta, riscul reinstalarii constipatiei apare cand acestea nu mai sunt administrate.

 

10. Amanarea momentului cand trebuie sa mergem la toaleta

 

Desi simtim nevoia sa mergem la toaleta, exista numeroase motive pentru care amanam acest moment: nu suntem acasa si preferam sa ajungem in baia proprie sau suntem ocupati cu altceva. Daca ignoram aceste momente in care corpul trebuie sa elimine fecalele, nevoia va disparea treptat. Cu cat amanam mai mult defecarea, cu atat fecalele devin mai tari si mai uscate.
 

11. Deshidratarea

 
Expertii sunt de parere ca daca o persoana sufera de constipatie, consumarea unei cantitati mai mare de lichide ajuta la rezolvarea ei. Hidratarea corespunzatoare este cea mai buna metoda buna de prevenire.  Cea mai buna metoda de hidratare este consumul de apa, bauturile racoritoare care contin cafeina sau zahar si bauturile alcoolice nu fac altceva decat sa deshidrateze si sa agraveze constipatia. 
 

12. Anumite boli si afectiuni

 
Exista boli care incetinesc activitatea intestinala si migrarea fecalelor prin colon, rect sau anus:
  • Tulburari neuruologice (scleroza multipla, boala Parkinson, traume ale maduvei spinarii)
  • Boli endocrinologice sau afectiuni ale metabolismului (diabet, hipercalcemie, uremie, hipotiroidism)
  • Boli sistemice (lupus, sclerodermie, amiloidoza)
  • Anumite tipuri de cancer (din cauza medicamentelor analgezice sau a chimioterapiei)

 

Mituri legate de constipatie

 

1. Trebuie sa avem cel putin un scaun pe zi

 
Toata lumea e diferita. Unii oameni pot avea chiar si 3 scaune pe zi, altii doar unul. De aceea este normal sa treaca cateva zile fara sa defecam. Doar atunci cand numarul scaunelor scade sub 3 pe saptamana inseamna ca persoana in cauza sufera de constipatie.

 

2. Toxinele din fecalele neeliminate sunt absorbite in organism

 
S-a sugerat de-a lungul timpului ca daca fecalele raman foarte mult timp in colon elimina substante otravitoare ce pot ajunge in organism si da nastere la boli precum artrita, astm sau cancer de colon. Totusi, studiile medicale nu au demonstrat inca faptul in fecale se gasesc toxine.

 

3. Cafeaua are efect laxativ

 
Cafeina poate ajuta la stimularea contractiilor muschilor sistemului digestiv, insa in acelasi timp cafeaua deshidrateaza, ceea ce poate inrautati constipatia. Asadar, daca sunteti constipat, mai bine optati pentru cafea decafeinizata. 
 

Diagnosticarea constipatiei

 
Pentru diagnosticarea constipatiei se poate recurge la efectuarea unor analize de laborator a fecalelor, la studii imagistice, atunci cand pacientul acuza dureri abdominale, la clisma cu bariu si examen radiologic ulterior. De asemenea, exista si alte proceduri precum colonoscopia sau defecografia, care pot ajuta la stabilirea diagnosticului si a gradului de gravitate al constipatiei.
 

Tratamentul constipatiei

 
Constipatia este o afectiune legata de stilul de viata. Asadar, mici schimbari in dieta pot ajuta la tratarea sau prevenirea acesteia: consumul de fructe si legume, hidratarea corespunzatoare (minim 2 litri de lichide pe zi), respectarea orelor de masa, efectuarea exercitiilor fizice, evitarea mancarurilor grase si consumarea alimentelor bogate in fibre (cereale integrale).
 
De asemenea, exista posibilitatea tratamentului cu medicamente laxative. In aceasta categorie se incadreaza patru tipuri de laxative, care actioneaza in mod diferit:
  • laxative formatoare a bolului de fecale – denumite si suplimente de fibre (psylium, metilceluloza)
  • laxative stimulante – actioneaza asupra contractiilor muschilor din interiorul intestinelor 
  • laxative osmotice – ajuta la mentinerea lichidelor in intestinul gros
  • laxative de inmuiere a fecalelor


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Constipatia reprezinta o tulburare a sistemului digestiv caracterizata prin diminuarea frecventei de evacuare a materiilor fecale din intestin sau prin dificultatea procesului de defecare.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
durere abdominala
flatulenta
balonare
dureri rectale
crampe
gaze abdominale sau indigestie
senzatie de plenitudine
ConstipatieDetalii Afectiune
Tranzit intestinal incetinit pentru materiile fecale. Determina defecatie dificila ca urmare a cresterii consistentei materiilor fecale.            
Digestie buna la copii (constipatie)Detalii Afectiune
Constipatia este o problema de sanatate frecventa la copii. Este definita ca o trecere rara de tranzit intestinal sau scaune dure. Cele mai comune simptome de constipatie sunt mişcări rare şi dificile de intestine, plenitudine constantă în abdomen şi pierderea poftei de mâncare. 
HemoroiziDetalii Afectiune
Hemoroizii sunt vene umflate si inflamate in interiorul şi in jurul anusului si rectului inferior. Acestia seamana foarte mult cu venele varicoase pe care le putem vedea pe picioarele unei persoane. Hemoroizii sunt o problemă de sănătate foarte frecventa si cauzeaza probleme serioase în aproximativ 4% din populatie. Prevalenţa bolii hemoroidale creste odata cu varsta pana in deceniul al saptelea si apoi scade usor. Creste, de asemenea, in timpul sarcinii din cauza presiunii directe asupra venelor rectale.

0 recenzii pentru Constipatia

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 8 + 7

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.