Vitiligo

Descriere Remediu Naturist

Vitiligo este o tulburare de pigmentare a pielii umane. Pielea umana contine celule speciale numite melanocite care produc o substanta numita melanina - pigmentul care da culoare pielii. În caz de vitiligo, celulele speciale ale pielii (melanocitele), precum şi ţesuturile (membranele mucoase), care delimiteaza interiorul gurii, nasului, zonele genitale si rectale, şi cele de la nivelul retinei ochilor sunt distruse.

Ca rezultat, apar pete albe de piele pe diferite părţi ale corpului. Parul care creste in zonele afectate de vitiligo poate, de asemenea, sa devina alb.

 

Cauze vitiligo

 

Există mai multe teorii cu privire la factorii care determina aparitia acestei afectiuni a pielii, insa cauza reală nu este pe deplin cunoscuta. Conform unei teorii, persoanele cu vitiligo dezvolta anticorpi care se întorc impotriva propriilor tesuturi şi isi distrug propriile melanocite în loc să le protejeze. Unii oameni cu vitiligo au raportat faptul că un eveniment unic, cum ar fi arsurile solare severe sau un episod de stres emoţional este principala cauza a aparitiei acestei tulburari. Din punct de vedere stiintific, evenimentele de această natură nu au fost acceptate ca principala cauza de vitiligo. Acestea sunt doar coincidenţe.

 

Cine este afectat de vitiligo?

 

Numărul de persoane afectate de vitiligo variază de la 40-50 milioane si formeaza aproximativ 1 -2% din populatia lumii. Vitiligo afecteaza toate rasele si ambele sexe in mod egal iar 95% din victimele sale sunt sub vârsta de 40 de ani.

 

Care este asocierea afectiunii vitiligo cu bolile autoimune?

 

In bolile autoimune, sistemul imunitar al unei persoane reacţionează împotriva propriilor sale organe sau tesuturi. Vitiligo se dovedeşte a fi mai frecvent la persoanele cu anumite boli autoimune. Bolile autoimune care sunt asociate cu vitiligo includ: hipertiroidie (superactivitatea glandei tiroide), insuficienţă adrenocorticală (glanda suprarenală nu produce suficienti corticosteroizi), alopecia areata (patch-uri de chelie), şi anemia pernicioasa (un nivel scăzut de celule roşii din sânge cauzate de eşecul organismului in a absorbi vitamina B12).

 

Vitiligo este o boala care se mosteneste?

 

Vitiligo poate fi ereditar, în unele cazuri. Copiii de părinţi afectati de vitiligo sunt mai susceptibili de a dezvolta aceasta tulburare. Cu toate acestea, majoritatea copiilor nu vor avea vitiligo, chiar dacă un părinte are. De asemenea, cei mai mulţi oameni cu vitiligo nu au un istoric familial de vitiligo.

 

Un număr mare de afecţiuni moştenite sunt asociate cu vitiligo. Acestea includ: albinism de tip ocular, poliendocrinopatie autoimuna, surditate congenitală cu vitiligo şi acalazia, discromatopsie simetrica ereditara, reticuloza familiala histiocitara, sindrom Kabuki, sindrom de parapareza spastica, albire prematura.

 

Abundenţa de boli genetice asociate cu vitiligo demonstrează clar că există o serie de gene care reglementează în mod normal dezvoltarea şi bunăstarea melanocitelor.

 

Care sunt simptomele de vitiligo?

 

Petele albe (depigmentare) pe piele sunt un simbol al acestei tulburari. Aceste patch-uri sunt mai frecvente în zonele expuse razelor solare, inclusiv maini, picioare, brate, fata si buze. Alte zone comune sunt subsuori si in regiunea inghinala, in jurul gurii, ochilor, nărillor, buricului, şi organelor genitale.

 

Vitiligo apare, în general, într-una din cele trei forme: focal, segmentar şi generalizat. La vitiligo focal depigmentarea este limitata la una sau doar câteva domenii, la vitiligo segmentar patch-urile depigmentate sunt dezvoltate pe o singura parte a corpului iar la cel generalizat depigmentarea apare pe diferite părţi ale corpului.

 

Tratament  vitiligo

 

Persoanele care sufera de vitiligo, o boala cumplita care le privează de culoarea naturala a pielii, cauta adesea un "leac" pentru aceasta tulburare. Până în prezent, nu există niciun "leac" pentru vitiligo, insa există remedii, tratamente si terapii, care pot fi utile pentru pentru cei care sufera de vitiligo. Şi da, mulţi oameni sunt complet vindecati de aceasta boală, în ciuda previziunilor sumbre şi lipsa unui leac. Alţii isi recâştiga de multe ori o cantitate substantiala de pigment în majoritatea zonelor, in special in zonele osoase ale corpului care de multe ori se recupereaza pe deplin.

 

Deoarece fiecare pacient are o individualitate proprie, medicul ar trebui să ia în considerare istoria pacientului pentru a stabili daca afectiunea este provocata de schimbările de mediu, daca are o cauza ereditara sau este o consecinta a auto apararii. Pierderea de pigment in diferite zone ale corpului apare datorita scaderii numarului de celule care produc melanina. Transplantul este o metodă prin care se permite transplantarea de melanocite din alta parte a corpului in zona de piele afectată. Deci, transplantul este una dintre tratamentele folosite de către medic pentru a vindeca vitiligo. Prin luarea de masuri de precauţie eficiente şi prin măsuri terapeutice corespunzatoare, tulburările de pigmentare pot fi gestionate.

 

Principalul obiectiv al tratamentului pentru vitiligo este nu numai eliminarea acestei boli, ci si siguranta emotionala a pacienţilor. Psihoterapia este un tratament indicat atât pentru pacient cat şi pentru familia lui. Atunci când o persoană ştie că suferă de vitiligo, aceasta isi pierde încrederea in sine si începe să aiba sentimente de inferioritate si frustrare- o cauza de stres, anxietate si tensiune. Din păcate, oamenii din jurul lor, inclusiv familia lor, arată, de asemenea, simptome de tensiune si stres. Pacientii care ignora aceste simptome psihice pot devenit atât de deprimati incat nu mai tin cont nici de dieta si nici de medicatia adecvata.

 

In societatea noastră este comun ca, atunci când apar unele boli, sa se ia antibiotice fara a consulta un medic. În mod similar mulţi pacienţi cu vitiligo fac acest pas greşit. Antibioticele pot fi de ajutor pentru a depăşi o boală pentru o anumită perioadă de timp, dar nu pot fi eficiente pentru o perioadă mai lungă de timp. Pacienţii cu vitiligo ar trebui să fie conştienti cu privire la dietele lor. Dieta joaca un rol-cheie in vindecarea acestei boli. Un pacient cu vitiligo suferă de o lipsa de proteine, calciu si cupru, prin urmare, acesta ar trebui să consume produse alimentare bogate in toti acesti nutrienti, cum ar fi untul, laptele, fasolea, etc.

 

Vitiligo este o boala care răspunde cel mai bine la nutriţie - în interior şi în afara. Aceasta tulburare poate fi tinuta sub control prin nutriţie, homeopatie, şi un regim care include plante medicinale de actualitate. Aici putem aminti cateva produse naturiste Calivita care pot fi de ajutor in procesul de vindecare al acestei afectiuni:

 

Beta Carotene – beta-carotenul este un pigment natural al multor fructe si legume care in organism se transforma in vitamina A. Beta-carotenul ajuta la mentinerea unei functionari normale a celulelor, mentine sanatatea pielii si a mucoaselor, are efect antiimbatranire si imbunatateste functiile sistemului imunitar.

 

Noni Lichid intareste sistemul imunitar,contribuie la formarea de anticorpi, imbunatateste digestia si absorbtia nutrientilor, creaza o stare generala de bine, imbunatateste starea psihica si poate fi folosit in tratatrea unei game extinse de boli si afectiuni.

 

Modificări dietetice simple pentru a îmbunătăţi digestia pot fi benefice pentru persoanele cu vitiligo. Oţetul de mere consumat chiar inainte de mese, de asemenea, imbunatateste digestia si absorbtia substantelor nutritive, care sunt in deficit in caz de viitligo. Eliminarea  alimentelor cu gluten este una dintre cele mai importante lucruri pentru cei care sufera de vitiligo. Evitarea alimentelor din grâu, ovăz, secară, orz şi alte alimente pe bază de gluten încurajează vindecarea, permiţând culorii pielii sa revina.

 

Razele solare in cantitati mederate pot stimula pigmentul in zonele depigmentate si pot ajuta in procesul de vindecare. Mulţi se tem de razele soarelui, pentru că asa li s-a spus, sa evite soarele. Rezultatul este deficitul de vitamina D3, precum şi limitarea puterii de vindecare data de soare.

 

Reducerea stresului, exercitiile fizice si o abordare holistică pentru vitiligo, completate de o alimentatie carespuzatoare si un stil de viaţă sănătos, sunt un arsenal bun în lupta de a scăpa de aceasta tulburare.

 

Vitiligo este o boala încăpăţânata de care nu se poate scapa asa usor, insa există speranţe. Nu există niciun tratament concret pentru vitiligo, insa mulţi dintre cei afectati se concentreaza pe nutriţie şi corectarea dezechilibrelor din organismele lor pentru a ameliora afectiunea sau, de ce nu, pentru a se vindeca.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Vitiligo

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Beta Carotene73.64 Ron1-0-0100 capsule gelatinoase = 23 gDetalii Produs
2. Noni Lichid236.00 Ron1-0-1 lingurita de sirop cu 1/2h inainte de masa +aplicatii locale (diluat)946 mlDetalii Produs
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Vitiligo

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 5 + 10

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.