Tromboflebita

Descriere Remediu Naturist

Ce este flebita și tromboflebita?

 

Flebita înseamnă inflamația unei vene. Tromboflebita se referă la un cheag de sânge care cauzează inflamație. Flebita poate fi superficiala, în piele, sau profunda, în țesuturile de sub piele.

 

Flebita superficiala este la nivelul unei vene superficiale sub suprafata pielii. Tromboflebita venoasă profundă se referă la o flebită care cauzează cheag de sânge în venele profunde. Tromboflebita venoasă profundă este, de asemenea mentionat ca tromboza venoasă profundă (TVP).

 

Prezența flebitei superficiale nu sugereaza neaparata o TVP de bază. Tromboză sau flebita superficială in extremitatea superioară (membrele superioare) si inferioara (membrele inferioare), este de obicei o conditie benigna si are un prognostic favorabil. Un cheag de sânge (tromb) în vena safena poate fi o excepție. Aceasta este o vena mare, lunga pe partea interioară a picioarelor. Tromboflebita in vena safena poate fi uneori asociatacu tromboflebita venoasa profunda.

 

Pe de altă parte, tromboza venoasă profundă a extremităților superioare și inferioare poate fi o problemă mult mai gravă, care poate duce la un cheag de sange care călătoreste în vasele de sânge ale plămânilor și care rezultă în embolie pulmonară. Embolia pulmonară poate răni țesutul pulmonar si este o conditie gravă și ocazional letala.

 

Care sunt cauzele flebitei si tromboflebitei?

 

Flebita are multe cauze. Unele dintre cauzele comune ale acestia sunt:

- traumatisme locale sau rănire a venei

- inactivitate prelungită, cum ar fi cea cauzata de conducere sau de plimbari lungi cu avionul

- inserarea de catetere intravenoase în spitale

- perioada de după o intervenție chirurgicală (perioada postoperatorie), în special procedurile ortopedice

- imobilitate prelungită, așa cum este in cazul pacientilor spitalizati sau care stau la pat

- vene varicoase

- tipuri de cancer subiacente sau tulburari de coagulare

- perturbare a sistemului venos de drena, din cauza indepartarii ganglionilor limfatici, de exemplu, după mastectomie pentru cancerul de san

- consumul de droguri intravenoase

- pacienții cu arsuri

 

Care sunt factorii de risc pentru flebită si tromboflebita?

 

• Unul dintre factorii de risc comuni pentru flebita este o traumă. De exemplu, un traumatism sau o leziune la braț sau picior poate provoca un prejudiciu la o vena care rezulta in inflamatie sau flebită.

 

• Imobilitate prelungită este un alt factor de risc comun pentru flebită. Sângele care este stocat în venele de la extremitatile inferioare în mod normal, este pompat spre inima prin contracția mușchilor gambei. În cazul în care contracția musculară este limitată datorită imobilitatii prelungite (ore), sânge din vene poate deveni stagnant și formeaza cheaguri care pot duce la tromboflebite.

 

• Terapia hormonala (TH), pilulele contraceptive si sarcina cresc riscul de dezvoltare a tromboflebitei.

 

• Fumatul este un alt factor de risc pentru tromboflebita. Fumatul în combinație cu pilulele contraceptive poate crește substanțial riscul de tromboembolism.

 

• Obezitatea este, de asemenea, un factor de risc pentru tromboflebita.

 

• Anumite tipuri de cancer sunt cunoscute pentru a creste riscul de formare a cheagurilor (menționată ca o stare hiper-coagulabila), prin producerea de anomalii în sistemul de coagulare normala (calea de coagulare). Unele tipuri de cancer cu hipercoagulabilitate cauzeaza tromboflebita.

 

Care sunt simptomele de flebită si tromboflebita?

 

Flebia, dacă este ușoară, poate sau nu poate provoca simptome. Durerea, sensibilitatea, înroșirea (eritem), precum și bombarea venei sunt simptome comune ale flebitei. Roșeața și sensibilitatea pot urma cursul venei sub piele.

 

Febră de grad scăzut poate să însoțească flebita superficială și profundă. Febra ridicată sau drenajul de puroi din zonele de tromboflebita poate sugera o infecție a tromboflebitei (denumita tromboflebita septica).

 

“Dungile” palpabile de-a lungul cursului venei pot fi un semn de un cheag superficial sau tromboflebita superficiala.

 

O tromboză venoasă profundă se poate prezenta sub forma de roseata si umflarea membrelor, impreuna cu durere si sensibilitate. În picior, acest lucru poate provoca dificultăți de mers.

 

Cum este diagnosticata flebita?

 

Diagnosticul de flebita superficiala poate fi făcut pe baza examenului fizic de către un medic. Caldura, sensibilitatea, roșeața si umflătura de-a lungul cursului venei sunt extrem de sugestive pentru flebită sau tromboflebită superficiala. O ecografie a zonei poate ajuta in stabilirea diagnosticului de flebită sau excluderea sa.

 

D-dimer este un test de sange care poatefi util in flebită. Acesta indica un produs chimic care este eliberat de cheagurile de sânge atunci când încep să se degradeze. Un D-dimer normal face diagnosticul de tromboflebita puțin probabil. Limitarea acestui test este lipsa de specificitate, ceea ce înseamnă că o valoare crescută a nivelului D-dimer poate fi văzuta si în alte condiții, inclusiv intervenții chirurgicale recente, sarcina, sau un cancer subiacent.

 

Conditiile care imita flebita includ celulita (infecții superficiale ale pielii), intepaturi de insecte, sau limfangita (umflarea și inflamația ganglionilor limfatici) și se pot distinge prin obținerea unui istoric medical atent și efectuarea unui examen fizic de către un medic. Uneori, o biopsie a pielii poate fi necesara pentru a stabili diagnosticul definitiv.

 

Cum se tratează flebita si tromboflebita?

 

Tratamentul flebitei poate depinde de locatie, măsura, simptome, precum și de condițiile medicale care stau la baza.

 

În general, flebita superficială a extremităților superioare și inferioare poate fi tratata prin aplicarea de comprese calde, ridicarea extremitatilor implicate, încurajarea deplasarii (mers pe jos), și administrarea de medicamente anti-inflamatorii orale. Medicamentele anti-inflamatorii topice pot fi, de asemenea, benefice, cum ar fi gelul cu diclofenac. Compresia externa cu ciorapi speciali este, de asemenea, recomandata pentru pacientii cu flebita superficiala la nivelul extremitatilor inferioare.

 

Dacă un cateter intravenos estecauza, atunci acesta ar trebui să fie eliminat. În cazul în care flebita este infectata, atunci antibioticele sunt necesare. În cazurile severe de tromboflebita infectata, explorarea chirurgicală poate fi necesară.

 

Tromboflebita superficiala (cheaguri de sânge) este evaluata de către o ecografie pentru a exclude tromboflebita venoasa profunda, în special a celei care implică vena safena. Dacă tromboflebita venoasa profunda este suspectata sau diagnosticata, sau în cazul în care riscul său de a se dezvolta este considerabil, atunci pot fi necesara o terapie anti-coagulare (pentru subțierea sângelui). Acest lucru se face de obicei prin injectarea de heparină cu greutate moleculară mică, urmata de anti-coagulante orale cu warfarină pentru aproximativ 3 până la 6 luni.

 

Recuperarea simptomelor de flebita superficiala poate dura câteva săptămâni. O tromboflebită poate dura săptămâni sau luni pana la recuperare.

 

Care sunt complicatiile de flebită?

 

Complicatiile de flebită pot include infecție locală  și formarea deabcese, formarea cheagurilor, si progresia la o tromboză venoasă profundă și embolie pulmonară. Când tromboflebita venoasă profundă accentuată a afectat grav venele de la picioare, acest lucru poate duce la sindromul post-flebitic. Acesta este caracterizat prin umflarea cronica a piciorului implica și poate fi asociat cu dureri de picior, modificări de culoare și ulcere.

 

Flebita si tromboflebita pot fiprevenite?

 

Pot fi luate anumite masuri pentru a preveni aceste condtii, deși, uneori, nu pot fi evitate.

Măsurile preventive includ:

-mobilizarea precoce dupa o interventie chirurgicala

-exerciții de picior în timpul unei călătorii de lungă durata cu masina sau avionul

-igiena buna și eliminarea prompta a cateterelor intravenoase

- renuntarea la fumat

- ciorapii de compresie poate fi benefică la persoanele cu flebită recurenta.

 

La pacienții spitalizați care au cea mai mare parte o mobilitate limitată sau au avut interventii chirurgicale ortopedice recente, poate fi injectata o doză mică dintr-un medicament care dialueaza sangele (heparină sau enoxaparina), în scopul de a preveni formarea cheagurilor de sange prin păstrarea sângelui relativ subțire. Această doză preventivă este, în general, mai micia decât dozele utilizate pentru tratarea cheagurilor de sânge existente.

 

Suplimente naturiste Calivita de ajutor in tromboflebita

 

- Antioxidantii si extractul de Ginkgo Biloba sunt utili in tratamentul tromboflebitei deorece au rolul de a proteja vasele de sange, imbunatesc circulatia sanguina si sunt utile mentinerea integritatii tegumentelor. Protect 4Life este un supliment alimentar cu multiple proprietati benefice asupra aparatului cardiovascular.

 

- Vein Protex contine hespiridina si este eficient in tratamentul naturist al varicelor, piciarelor umflate si circulatiei proaste. Are un ro benefic in refacerea si consolidarea venelor superficiale.

 

- Crema Vein Care cu extract de hirudina este benefica in tratamentelor problemelor la nivelul picioarelor cauzate de o circulatie deficitara si sedentarism, precum varicele sau picioare grele si umflate.

 

- Acizii grasi Omega 3   sunt grasimi sanatoase foarte utile pentru sanatatea aparatului cardiovascular. Reduc vascozitatea sangelui, imbunatesc circulatia si previn aparitia de boli cardiovasculare.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Tromboflebita

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Protect 4Life41.87 Ron2-1-090 tablete = 59 gDetalii Produs
2. Vein Protex165.00 Ron1-1-1 dupa masa60 tabsDetalii Produs
3. VeinCare83.00 Ronaplicatii locale75 mlDetalii Produs
4. Omega 3104.80 Ron1-1-1100 capsule gelatinoase = 152 gDetalii Produs
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale


Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Tromboflebita

  Adauga o recenzie

  Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
  Toate campurile sunt obligatorii *

  *   = 1 + 6

  Disclaimer
  Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.