Spondiloza

Descriere Remediu Naturist

Spondilozaeste rigidizarea sau fixarea de blocuri in osoasele coloanei vertebrale (vertebrele), ca rezultat al unui proces de boala. Spondiloza se referă la modificări degenerative la nivelul coloanei vertebrale, cum ar fi pintenii ososi şi discurile intervertebrale degenerate. Modificările spondilozei la nivelul coloanei vertebrale sunt frecvent menţionate ca osteoartrita. Spondiloza poate apărea la nivelul coloanei vertebrale cervicale (gatului), coloanei vertebrale toracice (partea superioară a spatelui şi mijlocul), sau a coloanei vertebrale lombare ( spatele inferior). Spondiloza lombara si spondiloza cervicala sunt cele mai comune. Spondiloza toracica frecvent nu determina simptome. Spondiloza lombosacrala este spondiloza care afectează atât nivelul coloanei vertebrale lombare cat şi cel al coloanei vertebrale sacrale (in partea de jos a coloanei vertebrale lombare, în linia mediană dintre fese).

 

Există mai mulţi termeni medicali care suna similar şi sunt adesea confundate cu spondiloza, inclusiv:

 

• Spondilita: inflamatie a unuia sau mai multe vertebre, cum ar fi spondilita anchilozanta, o artrita inflamatorie a coloanei vertebrale. Acesta este un proces foarte diferit de spondiloza, deoarece spondiloza este degenerativa în timp ce spondilita este inflamatorie.

 

• Spondiloliza: dezvoltarea si formarea incompleta a partii articulare a vertebrei. Acest defect predispune la spondilolistezie, din cauza instabilităţii spinarii.

 

• Spondilolistezie: Alunecarea înainte sau înapoi a unuia dintre vertebrele lombare pe vertebrele de mai jos de acestea, sau pe sacru. Ca urmare, coloana vertebrala nu este în mod normal aliniata.

 

• Spondiloza deformatorie: creştere de osteofite sau poduri osoase în jurul unui disc intervertebral degenerat în coloana vertebrala

 

• Stenoza spinala: ingustarea canalului spinal. Aceasta ingustare a canalului spinal limitează cantitatea de spaţiu pentru maduva spinarii si nervi. Presiunea asupra măduvei spinării şi nervi din cauza spaţiului limitat poate provoca simptome cum ar fi durere, amorţeală si furnicături.

 

Spondiloza afecteaza de multe ori următoarele elemente ale spinarii:

 

Discurile intervertebrale.Odata ce oamenii inainteaza in varsta, se produc anumite modificări biochimice care afectează ţesutul in tot corpul. La nivelul coloanei vertebrale, structura discurilor intervertebrale (inelului fibros, lamele, nucleul pulpos) pot fi compromise. Inelul fibros este compus din 60 sau mai multe benzi concentrice de fibre de colagen numite lamele. Nucleul pulpos este o substanta gelatinoasa din interiorul discului intervertebral, îmbrăcat de inelul fibros. Fibrele de colagen formează nucleul împreună cu apa şi proteoglicanii. Efectele degenerative ale îmbătrânirii pot slăbi , structura, cauzand ruperea benzilor inelului fibros. Conţinutul de apă al nucleului scade cu vârsta afectand capacitatea sa de a se redresa. Modificările structurale datorate degenerarii pot reduce înălţimea discului şi creşte riscul de hernie de disc.

 

Fatetele articularesunt denumite, de asemenea, articulaţii zigapofizare. Fiecare corp vertebral are patru faţete articulare care lucrează ca niste balamale. Acestea sunt articulatiile coloanei vertebrale, care permit extinderea, flexia şi rotaţia. Ca şi alte articulaţii, suprafeţele articulare osoase sunt acoperite cu cartilaj. Cartilajul este un tip special de tesut conjunctiv, care oferă o auto-ungere şi o frecare redusă de suprafaţă de alunecare. Degenerarea faţetelor cauzeaza pierderea de cartilaj şi formarea de osteofite. Aceste modificări pot determina hipertrofie sau osteoartrita proces, de asemenea, cunoscut sub numele de boala degenerativă articulară.

 

Oasele şi ligamentele osteofitepot forma adiacente la plăcile din capăt, astfel compromitand alimentarea cu sange a vertebrei. În plus, plăcile din capăt se pot întări din cauza sclerozei, ingrosarii sau intaririi osului de sub plăcile din capăt. Ligamentele sunt benzi de tesut fibros care conecteaza structurile coloanei vertebrale (de exemplu, vertebrele) şi protejeaza împotriva miscarilor extreme (de exemplu, hiperextensie). Cu toate acestea, modificările degenerative pot cauza o pierde a unei parti din puterea ligamentelor.

 

Cauzele spondilozei si factori de risc

 

Spondiloza este un fenomen de imbatranire. Cu varsta, oasele si ligamentele din coloana vertebrala se uzeaza, conducand la osteofite (osteoartrita). De asemenea, discurile intervertebrale se degenereaza si devin slabite, putand duce la hernie de disc şi discuri bombate. Spondiloza este o conditie comuna. Simptomele de multe ori sunt prima data raportate între vârstele de 20 şi 50 de ani. Peste 80% din persoanele de peste 40 de ani au dovezi de spondiloza pe examinarile cu raze X. Rata la care spondiloza apare este parţial legată de predispoziţia genetică, precum şi istoria de prejudicii.

 

Simptomele şi semnele spondilozei

 

Multe persoane cu spondiloza peecografie nu au nici un simptom. De fapt, spondiloza lombara (spondiloza din spatele inferior) este prezentă în 27% -37% din persoanele fara simptome. La unele persoane, spondiloza cauzeaza dureri de spate şi dureri de gat din cauza compresiei nervoase (nervi ciupiti). Compresia nervului este cauzată de discuri bombate şi de pinteni ososi pe faţetele articulare, determinând îngustarea găuri în care rădăcinile nervoase părăsesc canalul spinal (stenoza foraminala). Chiar dacă acestea nu sunt suficient de mari pentru a prinde direct un nerv, discurile bombate pot provoca inflamaţii locale şi sensibilizare a nervilor la nivelul coloanei vertebrale. De asemenea, hernia de disc poate împinge pe ligamente la nivelul coloanei vertebrale şi cauza dureri. În cazul în care nervi sau vase de sange noi sunt stimulate să crească de la presiune, poate duce la durere cronica. Din cauza durerii, zona locală a coloanei vertebrale poate încerca să se mobilizeze, rezultând în sensibilitate regionala, spasme musculare şi puncte de declanşare.

 

Simptomele includ dureri de spondiloza localizateîn zona de spondiloza, de obicei, în spate sau gât. În cazul în care o hernie de disc cauzează un nerv ciupit, durerea poate radia intr-un membru. De exemplu, o hernie de disc mare la nivelul coloanei vertebrale lombare poate provoca compresia nervului si durere, care provine din spate si apoi se deplaseaza in jos pe picior. Aceasta se numeste sciatica. Durerile de spate din cauza unui disc bombat sunt de obicei mai rele cu statul prelungit in picioare, aşezat, şi înainte de îndoire şi sunt de multe ori mai bine cu schimbarea pozitiilor frecvente şi mersul pe jos. Dureri de spate din cauza osteoartritei fatetelor articulare sunt de obicei mai rele cu mersul pe jos şi statul în picioare, şi eliberate înainte de îndoire. Simptomele de amorţeală şi furnicături poate fi simţite în cazul în care un nerv este blocat. În cazul în care un nerv este grav ciupit, slăbiciunea unei extremitati afectate poate să apară. În cazul în care o hernie de disc împinge pe maduva spinarii, acest lucru poate provoca leziuni la maduva spinarii (mielopatie). Simptomele de mielopatie includ amorteli, furnicaturi şi slăbiciune. De exemplu, un disc mare de hernie de la nivelul coloanei vertebrale cervicale ar putea provoca mielopatie cervicala, dacă acesta este suficient de mare pentru a împinge pe măduva spinării, cu simptome care rezultă in amorţeală, furnicături, şi slăbiciune în braţe şi, eventual, in picioare.

 

Complicatiile spondilozei

 

Complicaţia principala al spondilozei este durerea de spate, durerea lombara, sau durera de gât. De obicei, durerile de spate si gat cauzate de spondiloza nu sunt grave, dar unele persoane dezvolta durere cronica din cauza stării lor. Este neobişnuit pentru spondiloza sa provoace disfunctii neurologice grave din cauza compresie nervoase. In timp, modificări degenerative ale spondilozei pot cauza stenoza spinala, în cazul în care canalul spinal se ingusteaza, si maduva spinarii poate deveni ciupita. Prin urmare, stenoza spinarii in gat sau spate poate fi o complicatie a spondilozei. Sindromul Cauda equina, în care nervii din partea de jos a coloanei vertebrale sunt comprimati de un disc intervertebral sau o masa, este o complicatie rara de spondiloza, care poate provoca grave probleme nervoase.

 

Tratamentul spondilozei

 

Nu exista nici un tratament pentru a inversa procesul de spondiloza, deoarece acesta este un proces degenerativ. Tratamentele pentru spondiloza vizeaza durerile de spate şi dureri de gat. Tratamentele disponibile se împart în mai multe categorii: medicamente, auto-ingrijire, exercitii fizice si terapie fizica, terapii adjuvante (acupunctura), proceduri minim invazive, cum ar fi preparate injectabile, şi chirurgie.

 

Auto-ingrijirea la domiciliu este importanta în durerile cauzate de spondiloza deoarece durerea se poate ameliora sau rezolva frecvent după mai multe zile. Experţii au constatat că repausul la pat prelungeste timpul de recuperare. Prin urmare, se recomandă să se continue activităţile normale sau aproape normale. Cu toate acestea, nu se face nimic care ar putea exacerba problema, cum ar fi ridicarea de obiecte grele.

 

Pentru uniioameni căldura şi / sau gheaţa sunt de ajutor pentru durerile de spate si gat cauzate de spondiloza. Dormitul cu o perna intre picioare lor poate fi de ajutor pentru mici dureri de spate. Perne speciale pentru a oferi sprijin suplimentar coloanei cervicale au fost dezvoltate pentru durerile de gat.

 

Suplimente naturiste Calivita de ajutor in spondiloza

 

-Intarirea naturala a articulatiilor este de mare ajutor in prevenirea sau reducerea progresiei degenerarii articulare care produce spondiloza. Joint Protex poate fi o solutie naturala eficienta in acest sens.

 

- Acizii grasi Omega 3 din uleiul de peste ajuta la reducerea proceselor inflamatorii din organism fiind utili inprevenirea si tratamentul multor afectiuni.

 

-Antioxidantii si etractul de Ginkgo biloba din compozitia Protect 4Life ajuta la optimizarea functiei cerebrale, in mentinerea integritatii tegumentelor si in reducerea [roceselor inflamatorii.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Spondiloza

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Joint Protex166.00 Ron1-0-190 tableteDetalii Produs
2. Omega 3104.80 Ron1-0-1100 capsule gelatinoase = 152 gDetalii Produs
3. Protect 4Life41.87 Ron1-1-090 tablete = 59 gDetalii Produs
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale


Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Spondiloza

  Adauga o recenzie

  Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
  Toate campurile sunt obligatorii *

  *   = 4 + 0

  Disclaimer
  Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.