Sindromul Munchausen

Descriere Remediu Naturist

Sindromul Munchausen este o tulburare mentală  care este caracterizata prin cauzarea sau pretinderea bolnavului ca ar avea simptome fizice sau psihologice ale unor boli. Se considera ca acesta a fi motivat doar de dorința de a fi văzut ca bolnav, mai degrabă decât de evitarea responsabilităților, un câștig financiar, îmbunătățirea stării sale fizice, sau alte beneficii, cum se intampla in adevărata prefacatorie. Sindromul Munchausen este, de asemenea, menționat ca tulburare nefiresc.

 

În contrast cu sindromul Munchausen, sindromul Munchausen prin proximitate (SMPP) este o invenție de boală a unei terțe persoane, de obicei un îngrijitor, care ii permite altei persoane să-și asume rolul de bolnav. Îngrijitorul care, de obicei, este implicat în dezvoltarea de SMPP este mama victimei. Deși ambele conditii, sindromul Munchausen și tulburările somatoforme, pot fi caracterizate prin plângeri fizice, sindromul Munchausen este diferit, în sensul că plângerile sunt conștient inventate sau cauzate de suferind insusi. De exemplu, în tulburarea de somatizare, tulburare de conversie, precum și ipohondrie, individul este convins că într-adevăr suferă de simptome fizice, au un deficit în mișcare sau de o funcție senzorială, sau sunt grav bolnavi.

 

Care sunt cauzele sindromului Munchausen?

 

Deși nu există nici un motiv specific pentru sindromul Munchausen, la fel ca majoritatea altor tulburari mentale acesta este considerat a fi rezultatul unei combinații de vulnerabilități biologice, moduri de a gândi, și factorii de stres social (modelul biopsihosocial). Se cunoaste foarte putin despre vulnerabilitățile specifice biologice pentru care persoanele cu sindrom Munchausen sunt mai susceptibile. Psihologic, suferinzii de aceasta boala mintală tind să aibă o nevoie crescută de control, un dezechilibru la nivelul stimei de sine (fie redusă sau excesiv de mare), precum și o vulnerabilitate de a suferi de depresie, anxietate, sau abuz de substante. Trăsăturile de personalitate ale persoanelor care au un istoric de simulare sau inducere de simptome includ în sine unele tratasaturi care sunt în comun cu tulburarea de personalitate borderline (de exemplu, în cazul în care persoana este disociativă sau are o altă tulburare în identitatea sa / sentimentul de sine, relatii instabile, recurente de auto-mutilare, și / sau ganduri sau tentative recurente de sinucidere) sau tulburarea de personalitate antisociala (de exemplu, o tendință de a minți, neluarea in considerare a propriei siguranțe sau pentru alții, și sentimentul de empatie pentru alții). Factorii de risc pentru persoanele cu sindromul Munchausen includ îndurarea unui eveniment negativ major (traume) în timpul copilăriei lor (cum ar fi o boală gravă proprie, a unui membru apropiat al familiei sau a unui prieten), existenta unor sentimente puternic negative împotriva profesiei de medic sau eu insisi au fost victime de neglijare, abuz fizic sau sexual, sau alte forme de maltratare în timpul copilăriei.

 

Care sunt semnele si simptomele sindromului Munchausen?

 

Semnele și simptomele specifice ale sindromului Munchausen pot fi extrem de variate, de la simptome cardiace, cum ar fi leșin și dureri în piept, la simtome de problemele auriculare, sau descrierea de simptome psihice, cum ar fi halucinațiile. Desi simptomele specifice de care se plâng cei care sufera de sindrom sunt aproape nelimitate, suferinzii pot avea în comun tendința de a căuta îngrijire medicala la medici si spitale multiple, manifestand o placere excesiva de a fi supusi la mai multe teste și proceduri, raportarea de simptome care sunt vagi și / sau în contradicție cu rezultatele testelor, au un curs ilogic in boala lor, de obicei, spre agravare, nu permit medicilor sa discute cu membrii familiei sau medicii anteriori, precum și o dorință excesivă de a primi medicamente. Interesant, simptomele de sindrom Munchausen sunt foarte asemanatoare la copii și adolescenți cu cele de la adulți.

 

Cine este afectat ?

 

Par să fie două grupuri distincte de persoane afectate de sindromul Munchausen:

 

• femeile care au între 20 și 40 de ani, care de multe ori au o practica în domeniul asistenței medicale, de exemplu ca o asistentă sau un tehnician medical

 

• bărbați albinecăsătoriți cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani

 

Nuse stie clar de ce acestea sunt cazurile predominante.

 

Nu se știe exact cât de comun este sindromul Munchausen. Unii experți cred că este sub-diagnosticat, deoarece multe persoane cu aceasta conditie reușesc sa pacaleasca personalul medical.

 

Un studiu mare efectuat într-un spital canadian estimează că din 1300 de pacienti au fost 10 care s-au prefacut ca prezinta simptome de boală.

 

Cum este diagnosticat sindromul Munchausen?

 

Asa cum se intampla cu unele diagnostice psihiatrice, există  o dezbatere în curs de desfășurare cu privire la modul cel mai bun de a înțelege și de a diagnostica sindromul Munchausen. Diagnosticul cum este indicat de criteriile larg acceptate stabilite de Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale (MDS) prevede ca bolnavul prezintă următoarele:

 

producerea intentionata sau pretinderea de semne fizice sau mentale de sănătate

 

capabilitatea de a-si asuma rolul de o persoana bolnava este motivația pentru comportamentul sau

 

• alti factori motivatori pentru comportament (de exemplu, un câștig financiar, evitarea consecințelor juridice, sau îmbunătățirea bunăstării fizice) nu sunt prezente.

 

Există trei tipuri de sindromul Munchausen: în primul rând semne si simptome de sănătate mintală, semne și simptome fizice, și o combinație de semne fizice și psihice.

 

Nu există nici un test specific definitiv,precum un test de sange, care sa poata evalua cu exactitate daca o persoană are sindromul Munchausen. De aceea, practicanții efectueaza un interviu de sanatate mintala, care sa evidentieze prezența simptomelor descrise anterior.

 

Care este tratamentul pentru sindromul Munchausen?

 

Datorita naturii cronice a bolii, precum și tendinței suferinzilor de a-l evita, tratamentul sindromulul Munchausen poate fi dificil. O abordare unică este în mod constant eficientă în gestionarea acestei boli. Confruntarea victimmelor cu sindromul Munchausen nu pare a fi o parte eficienta a tratamentului acestei boli. Mai degrabă, bolnavul este în pericol chiar mai mare de a încheia prematur îngrijirile medicale, ca răspuns la confruntare, reluandu-si scopul pentru obtinerea de teste inutile si tratamente de la un medic nou. De aceea, menținerea echilibrului delicat dintre medic si bolnav este esentiala pentru îngrijirea victimelor cu această tulburare. Aratand empatie pentru dificultățile care au dus la dezvoltarea tulburarii si încurajând în același timp victima să se adapteze la noi modalități de gestionare a sentimentelor lor sunt aspecte importante ale abordării sindromului Munchausen. În plus față de încercarea de a dezvolta si mentine o relatie de sustinere cu persoana afectata de aceasta boala, medicul ar putea menține o legatura stransa cu familia bolnavului, în scopul de a educa membrii familiei in ceea ce priveste comportamentul victimei și nevoia lor de atenție.

 

Persoanele cu sindrom Munchausen care nu au nici un alt diagnostic psihiatric par a avea o șansă mai bună de recuperare completă decât cei caresuferă si de o altă boală psihică. Cu toate acestea, atunci când o persoană cu o altă tulburare psihiatrică urmeaza un tratament pentru această problemă, de multe ori se imbunatesc si simptomele de sindrom Munchausen la fel de bine.

 

Suplimente naturiste Calivita de ajutor in sindromul Munchausen

 

- Rhodiolin contine minerale si plante adaptogene cu rezultate foarte bune in combaterea starilor de stres si anxietate. Ajuta organismul sa faca fata cu succes situatiilor dificile si sporeste calitatea vietii print-o mai buna rezistenta pshihica si fizica.

 

- Starile depresive si anxioase, de asemenea, pot fi reduse prin suplimentarea cu Stress Management B Complex, un supliment nutritiv natural care completeaza nevoile organismului de vitamine B, esentiale in buna functionare a sitemului nervos.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Sindromul Munchausen

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Rhodiolin161.00 Ron2-1-1/zi dupa masa120 capsule = 54 gDetalii Produs
2. Stress Management B Complex90.00 Ron1-1-0100 tablete = 127 gDetalii Produs
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

 

         Mimarea repetata a unor boli organice – de obicei acuta, dramatica si convingatoare – de catre o persoana care umbla de la un spital la altul in cautare de tratament.

        Pacientii cu sindrom Munchausen pot simula multe boli somatice (de ex. IM, hematemeza, hemoptizia, abdomenul acut de diverse cauze). Pacientii cu acest sindrom se adreseaza initial, si uneori pe timp nedeterminat, cabinetelor medicale sau chirurgicale. Cu toate acestea afctiunea este in primul rand o suferinta psihiatrica, fiind mai complexa decat simpla simulare frauduloasa a simptomelor, asociindu-se cu tulburari emotionale severe.

 

         Pacientii pot avea trasaturi de personalitate histrionice evidente, dar sunt de regula inteligenti si plini de resurse. Ei stiu cum sa simuleze boala si sunt extrem de informati cu privire la practica medicala. Exista de regula un istoric de abuz emotional si fizic in copilarie. Pacientii par sa aiba tulburari de identitate, hipersensibilitate, control inadecvat al dorintelor si impulsurilor, perceptie deformata a realitatii, episoade scurte psihotice si relatii interpersonale instabile. Ei simt nevoia de a li se acorda ingrijiri, dar sunt incapabili sa se increada in personalul autorizat pe care il manipuleaza si il provoaca continuu sau il testeaza. Sunt evidente sentimentele de culpabilitate, dublate de nevoia de pedepsire si ispasire asociata lor.

Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Sindromul Munchausen

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 8 + 7

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.