Scleroza multipla

Descriere Remediu Naturist

O afectiune lent progresiva a SNC, caracterizata prin placi diseminate de demielinizare la nivelul creierului si maduvei spinarii, cu producerea unor semne si simptome neurologice variate, de obicei cu ameliorari si exacerbari.

Scleroza multipla este o boala neurologica care implică un proces inflamator la nivelul sistemului nervos central. Boala provoaca disfunctii ale celulelornervoase aleorganismului (neuroni), ca urmare a distrugerii de mielina, o substanta care inconjoara neuronii. Mielina este vitală pentru buna activitate a sistemului nervos, deoarece facilitează transmiterea de informaţii între neuroni.Atunci când mielina este deteriorata, tesuturile inervate dinîntregul corp potfi serios afectate.Datorită distrugeriide mielina, scleroza multipla poate provoca disfuncţii ale sistemelor musculo-scheletice, senzoriale şi cognitive. Uneori, boala poate afecta, de asemenea, activitatea organelor interne (rinichi, tractul gastro-intestinal). Persoanele care suferă de scleroză multiplă pot dezvolta în timpcondiţii neuropsihologice, cum ar fi depresia, maniasau dementa.

 

Incidenţa sclerozei multiple

 

Rezultatele cercetărilor arată că scleroza multiplă afecteazăaproximativ2 milioane de oameni din intreaga lume. Statisticile indică, de asemenea, faptul că există mai mult de 350.000 de cazuri de scleroza multipla, în Statele Unite. Un aspect interesant al bolii este faptul că tinde să afecteze tinerii. Deşi scleroză multiplă pot fidezvoltataside către persoanele în vârstă, boala are cea mai mare incidenta la persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 40de ani. O alta caracteristica interesanta a sclerozei multiple este faptul că aceasta afectează în principalfemeile,rareori aparelasexul opus.

 

Cauzele si factorii de risc pentruscleroza multipla

 

Există multe dezbateri asupra cauzelor specifice ale sclerozei multiple. Cu toate acestea, în absenţa unor dovezi concludente, oamenii de stiinta medicalapotdoar specula asupra cauzelor şi a factorilor de risc din spatele sclerozeimultipleşialaltorboli autoimune similare. Deşi anumite teorii cu privire la o serie de factori declanşatorispecifici descleroză multiplă au fost confirmate parţial de studiile medicalerecente, medicii au nevoie de date suplimentare, în scopul de a identifica exact setul de cauze.

 

În prezent, oamenii de stiinta cred ca factorii genetici joaca un rol important în apariţia şi dezvoltarea sclerozei multiple. Cu toate acestea, genele specifice implicate în declanşarea bolii nu au fost încă identificate.Se suspecteazacă scleroză multiplă apare datorită unei combinaţii de factori genetici, coroborat cu o serie de factori de mediu. Caracteristica de răspuns autoimunla scleroza multipla esteconsiderataa fi declanşată de expunerea prelungită la produse chimice (se suspecteaza catratamentele cu medicamente chimioterapicepe termen lungfaciliteazadezvoltarea de scleroza multipla) sau de infectiianterioare.

 

Teoriile genetice în ceea ce priveşte apariţia sclerozei multiple au fost recent confirmate de investigaţiimedicale. Implicarea factorilor genetici în primul rând este sugeratade caracterul ereditar pronunţatalbolii. Similar cu alte tipuri de boli autoimune, sclerozamultiplă poatefi uşor de transmis de la o generaţie la alta. Studii recente din domeniu au identificat faptul că rudele de sânge ale pacienţilor cu scleroză multiplă au 5panala 30 de procente sansede a dezvolta boala.

 

O alta teorie plauzibila incriminează agentii infectiosi ca factori declansatori principalipentru scleroză multiplă. Implicarea unor agenţi infecţioşi în cauza şi susţinerea progresieisclerozei multiple ar putea explica de ce aceasta forma de boala autoimunatinde să afecteze oameni de toate vârstele şi indiferent de sex şi de provenienţă etnică. Un alt motiv pentru care agenţii infecţioşi sunt consideratia avea o implicare majoră în scleroza multiplă constă în asemănările dintre morfologia mielineişiaanumitorgrupuri de agenţi infecţioşi virali.

 

Unii agenţi virali sunt foarte similaricu mielina, proteina care este în primul rând distrusaîn scleroza multiplă. Aceste similitudini pot fi motivul principal pentru care sistemul imunitar devine confuz si lupta impotriva celulelor nervoase sanatoase acoperite de mielina.Următoarele categorii de agenţi infecţioşidespre care secredepot aveaun rol în dezvoltarea de scleroză multiplă sunt virusurileherpetice (HHV-6 -rujeolacopilăriei), Chlamydia pneumoniae (grup atipic debacterii asociate cu inflamatiea sistemului circulator),virusulEpstein- Barr (responsabil pentru mononucleoza), virusul rujeolic, retrovirusurile(HIV, HTLV-I, HTLV-II) şi poliomavirusul.

 

Alte cauze posibile ale sclerozei multiple sunt traumelefizice (leziuni la nivelul maduvei spinarii), precum şi stresulemoţional (studii recente au arătat că simptomelesclerozei multiple sunt amplificate de stresulemoţional).

 

Spectrulde frecvenţesimptomatice ale sclerozeimultiple

 

Spectrul simptomatic de scleroză multiplă poate fi foarte diverssiimplică manifestări diferite, în funcţie de regiunile afectate ale organismului. Scleroza multipla este o boala inflamatorie neurologica care cauzeazadisfuncţionalităţi în principal la nivelul sistemului nervos central. Datorită faptului că scleroză multiplă afectează sistemul nervos, persoanele cu aceasta forma de boli neurologice potprezenta simptomeîn regiunile cele mai inervate ale corpului.

 

Afectiunea este caracterizata de semne si simptome variate ale disfunctiei SNC, cu remisii si recidive. Simptomele cele mai frecvente care determina pacientul sa consulte medicul sunt paresteziile intr-una sau mai multe extremitati, la nivelul trunchiului sau al unei hemifete, scaderea fortei musculare sau tulburari de coordonare ale mainii sau piciorului, sau tulburari de vedere, de ex. cecitate partiala si durere la nivelul unui ochi (nevrita optica retrobulbara), diminuarea vederii sau scotoame. Alte simptome precoce sunt pareza nervilor oculomotori cu producerea vederii duble (diplopie), scaderea tranzitorie a fortei musculare intr-una din extremitati, usoara rigiditate sau fatigabilitate neobisnuita intr-un membru, tulburari minore ale mersului, dificultati de control al vezicii urinare, vertijul si usoare tulburari emotionale, toate acestea indica o afectare difuza a SNC si deseori apar cu luni sau ani inaintea precizarii diagnosticului. Semnele si simptomele pot fi agravate de caldura excesiva (de ex. vreme calda, baie fierbinte, febra).

 

Simptomele comune, generalizate ale sclerozei multiple sunt: ​​stare de oboseala accentuata, slabiciune corporala, senzaţii de furnicături, senzaţie de arsură, durere, senzaţie de mâncărime şi de amorteala a muschilor, pierderea de dexteritate şi mişcarea corpului necoordonata. Alte simptome fizice ale sclerozei multiple sunt: ​​scaderea vederii, pierderea de mobilitate, tremurături, spasme, tremor, echilibrusarac, ameţeli, vertij. În etapele ulterioare ale bolii, simptomele sclerozei multiple pot include paralizie parţială, disfuncţii renale şi gastro-intestinale.

 

Pot aparea apatia, lipsa de discernamant sau neatentia. Este obisnuita labilitatea emotionala si ea poate sugera gresit un aspect de isterie. Accesele subite de plans si ras spasmodic indica afectarea tracturilor corticobulbare ale controlului emotional.

 

In afara de nevrita optica, uneori pot sa apara urmatoarele semne: atrofia partiala a nervului optic cu decolorare papilara, modificari ale campurilor vizuale (scotom central sau ingustarea generala a campurilor) sau oftalmoplegia tranzitorie cu diplopie. Reflexele profunde de ex. rotulian si ahilian sunt in general exagerate.  Reflexele superficiale. In special reflexele cutanate abdominale superiore si inferioare sunt diminuate sau absente.

 

Mictiunile imperioase sau ezitante, retentia partiala de urina sau o usoara incontinenta sau constipatia sunt frecvente cand este afectata maduva spinarii, ca si impotenta sexuala la barbati si anestezia genitala la femei. Incontinenta de urina si materii fecale poate sa apara in stadii avansate.

 

Simptomeleneuropsihologiceale sclerozei multiple sunt: ​​confuzie mentală; percepţiile alterate, inexacte;lipsa de ​​concentrare ;pierderi de memoriepe termen scurt;judecata compromisă şi schimbări imprevizibile, bruşte de dispoziţie. Un simptomde scleroza multiplă, care de obicei apare la persoanele cu aceasta forma a bolii neurologice este depresia. Cele mai multe persoane afectate de scleroză multiplă devindeprimateşi evita orice fel de interactiune cu alte persoane.

 

Scleroza multiplă implică deteriorarea celulelor nervoase, distrugand mielina, o substanta care in mod normal acopera neuronii. Mielina are un rol vital în transmiterea impulsurilor nervoase la nivelul intregului organism, stabilirea de conexiuni între celulele nervoase vecine.Atunci când straturile de mielina sunt afectate, impulsurile nervoasecare calatoresccu viteză redusă între neuroni şi organismsuntincapabilede a răspunde în mod adecvat la stimulii externi.

 

Cei mai multi pacienti au simptome individualizate de scleroză multiplă, şi ele tind săapară în episoade, sau "rachete". Evoluţia sclerozeimultipleeste imprevizibilă, alternând între etapele de remisiune şi etapele de recidivă. Cei mai multi oameni cu scleroză multiplăexperimenteaza simptomeintermitente, recidivante careseamplifica în etapele de recurenţă. Având în vedere faptul că simptomele de scleroză multiplă sunt diverse şi în anumite etape ale boliisuntnespecifice, scleroza multiplă nu poate fi diagnosticată numaiin functie demanifestărileclinice. Scleroza multipla este de obicei diagnosticataun urma efectuarii unorteste de laborator, analize de sânge şi examene neurologice elaborate.

 

Tratamentpentru scleroza multipla

 

Majoritatea tratamentelorpentruscleroză multiplă disponibile astăzi sunt axate pe extinderea perioadeide remisiune şi pe reducerea duratei şi intensităţii episoadelor simptomatice,suferinzii de aceast tulburarefiind în imposibilitatea de a depăşi complet boala.

 

Cel mai eficient medicament folosit în tratamenteledescleroză multiplă estebeta - interferonul. Această substanţă este frecvent utilizataîn tratamenteledescleroză multiplă pentru a ajuta în procesul de reconstrucţieamielinei. Prin utilizareade beta-interferonîn tratamentulsclerozei multiple, medicii sunt în măsură să controleze evoluţia bolii şisalupteîmpotriva cauzelor reale ale disfuncţiilor neurologicegenerate.

 

Având în vedere faptul că boala genereazăslăbiciune musculară, inflamaţie, durere şi rigiditate, majoritatea tratamentelorinclud medicamente anti-inflamatoriinesteroide, care pot ajuta la atenuarea simptomelor experimentatela nivelul sistemului musculo-scheletic. Corticosteroizii sunt, de asemenea, frecvent utilizati in tratamentul pentruscleroză multiplă, deoarece acestiapot reduce intensitatea simptomelor fizice experimentate în timpul etapelor de recidiva. Tratamentele pentruscleroză multiplă includ adesea anticonvulsivante, analgezice, sedative uşoare şi relaxante musculare în perioadele de exacerbare simptomatica.

 

Dacă pacienţii dezvoltă tulburări interne, ca urmare a activităţii necorespunzătoare a sistemului nervos, tratamentul poateimplica, de asemenea, utilizarea de medicamente anticolinergice (medicamente care reduc spasmelevezicii urinare), antispastice şi antidiuretice pentru sistemul urinar.

 

Remediu natursit pentru scleroza multipla cu produse Calivita

 

-Siropul extras din fructul Noni are proprietati benefice pentru o buna functionare a sistemului imunitar si nervos. Noni Lichid intareste sistemul imunitar, regleaza somnul, trateaza depresia,protejeaza impotrivainfectiilorcu bacterii si virusuri, ajuta la tratarea unor tulburari comportamentale precum Alzheimer, depresie situlburari maniaco-depresive.

 

- Studiile au evidentiat ca Acizii grasi Omega 3 au un rol foarte important pentru numeroase functii ale organismului uman : aurol antidepresiv, anticancerigen siprotector al sistemului cardiovascular, sunteficientiintratamentul depresiilor majore, fortifica sistemul imunitar si actioneaza ca un antioxidant.

 

- Coenzime Q10 fortifica sistemul imunitar, joaca un rol in trasportul energiei la nivel celular, are proprietati antioxidante, previne unele infectii, si este utila intratarea schizofreniei si a bolii Alzheimer.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Scleroza multipla

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Noni Lichid236.00 Ron1-1-1 linguri de sirop cu 1/2h inainte de masa946 mlDetalii Produs
2. Omega 3104.80 Ron1-0-1 dupa masa100 capsule gelatinoase = 152 gDetalii Produs
3. Super Coenzima Q10 Plus211.24 Ron1-1-1 dupa masa120 capsule = 84.5gDetalii Produs
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

 

O afectiune lent progresiva a SNC, caracterizata prin placi diseminate de demielinizare la nivelul creierului si maduvei spinarii, cu producerea unor semne si simptome neurologice variate, de obicei cu ameliorari si exacerbari.

 

Semne si simptome:-   afectiunea este caracterizata de semne si simptome variate ale disfunctiei SNC, cu remisii si recidive. Simptomele cele mai frecvente care determina pacientul sa consulte medicul sunt paresteziile intr-una sau mai multe extremitati, la nivelul trunchiului sau al unei hemifete, scaderea fortei musculare sau tulburari de coordonare ale mainii sau piciorului, sau tulburari de vedere, de ex. cecitate partiala si durere la nivelul unui ochi (nevrita optica retrobulbara), diminuarea vederii sau scotoame. Alte simptome precoce sunt pareza nervilor oculomotori cu producerea vederii duble (diplopie), scaderea tranzitorie a fortei musculare intr-una din extremitati, usoara rigiditate sau fatigabilitate neobisnuita intr-un membru, tulburari minore ale mersului, dificultati de control al vezicii urinare, vertijul si usoare tulburari emotionale, toate acestea indica o afectare difuza a SNC si deseori apar cu luni sau ani inaintea precizarii diagnosticului. Semnele si simptomele pot fi agravate de caldura excesiva (de ex. vreme calda, baie fierbinte, febra).

 

Pot aparea apatia, lipsa de discernamant sau neatentia. Este obisnuita labilitatea emotionala si ea poate sugera gresit un aspect de isterie. Accesele subite de plans si ras spasmodic indica afectarea tracturilor corticobulbare ale controlului emotional.

 

In afara de nevrita optica, uneori pot sa apara urmatoarele semne: atrofia partiala a nervului optic cu decolorare papilara, modificari ale campurilor vizuale (scotom central sau ingustarea generala a campurilor) sau oftalmoplegia tranzitorie cu diplopie. Reflexele profunde de ex. rotulian si ahilian sunt in general exagerate.  Reflexele superficiale. In special reflexele cutanate abdominale superiore si inferioare sunt diminuate sau absente.

Mictiunile imperioase sau ezitante, retentia partiala de urina sau o usoara incontinenta sau constipatia sunt frecvente cand este afectata maduva spinarii, ca si impotenta sexuala la barbati si anestezia genitala la femei. Incontinenta de urina si materii fecale poate sa apara in stadii avansate.

Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Scleroza multipla

  Adauga o recenzie

  Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
  Toate campurile sunt obligatorii *

  *   = 5 + 2

  Disclaimer
  Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.