Raul de miscare (kinetoza)

Descriere Remediu Naturist

Kinetoza sau raul de miscare se caracterizeaza printr-o serie de simptome (stari de voma si de ameteala) care apar atunci cand ne aflam intr-o calatorie cu masina, cu avionul sau cu vaporul. Raul de miscare apare ca urmare a diferentelor dintre miscarea pe care ochii o transmit creierului si a pozitiei corpului transmisa de catre urechea interna. 
 

Prezentare generala

 
Rau de mare, rau de zbor, sindromul adaptarii spatiale, kinetoza, cinetoza, cinepatie... Raul de miscare este cunoscut sub o sumedenie de denumiri, care, de fapt, definesc acelasi concept: confuzia organismului ca uramare a primirii unor informatii contradictorii transmise de creier, urechi si muschi.
 
Raul de miscare este una din cel mai des intalnite afectiuni, una din trei persoane dezvoltand, cel putin o data in viata, simptomele unei kinetoze. De obicei, raul de miscare afecteaza indeosebi femeile si copiii, pe cand persoanele in varsta sau nou-nascutii sunt mai feriti.
 
In ceea ce priveste mijloacele de transport care provoaca kinetoza, dintre vehiculele motorizate, incidenta raului de miscare este variabila, studiile demonstrand ca aproape 5% din persoane dezvolta rau de miscare atunci cand calatoresc cu un automobil, cei mai afectati fiind copiii. 
 
Incidenta naupatiei (raul de mare) variaza in funcie de dimensiunea vaporului, de cat de agitata este marea sau de durata calatoriei, insa statisticile sugereaza ca aproape 30% din persoane sunt afectate. 
 
In ceea ce priveste raul de zbor, incidenta este de aproape 10%, insa aceasta poate creste atunci cand calatoria se face cu avioane de tip planor sau militare. 
 
Interesant este faptul ca si animalele pot suferi de rau de miscare, precum calul, vaca, anumite primate, cainii sau pisicile.
 

Cum apare raul de miscare?

 
Pentru a ne pozitiona in spatiu si a reactiona la miscarile din jurul nostru, organismul dispune de mai multe surse de informatii:
 
Simtul vizual, care ne situeaza corpul in functie de planul orizontal al locului.
 
Simtul miscarii corpului se obtine cu ajutorul urechii interne, un organ dublu, situat de o parte si de alta a cutiei craniene. Urechea interna contine receptori neurosenzoriali formati din celule cu cili, distribuite in trei canale semi-circulare, indreptate catre cele trei directii spatiale. Deasupra celulelor cu cili se afla mici "granule" numite otolite, care se misca in functie de miscarile capului. Miscandu-se, acestea transmit celulelor cu cili informatii cu privire la miscarile corpului. La randul lor, aceste celule transmit informatiile primite catre creier, care trimite semnale muschilor pentru a reactiona in mod corect spre mentinerea echilibrului.
 
Simtul situarii corpului in spatiu este indeplinit de o multime de receptori situati la nivelul muschilor, care ne asigura sensibilitatea proprioceptiva.
 
De asemenea, intre centrele de echilibru si nucleele nervului vag (nervul pneumogastric), ceea ce poate explica de ce avem stari de voma atunci cand calatorim cu diverse mijloace de transport. 
 

Creierul este responsabil de tot!

 
Toate informatiile culese de diferitele parti ale corpului sunt analizate, comparate si depozitate in creier, care determina pozitia corpului in spatiu. Insa atunci cand informatiile primite de acestea par a se contrazice, corpul devine incapabil de a mai percepe exact ceea ce se intampla cu el. O astfel de senzatie apare atunci cand calatorim cu un tren care tocmai s-a oprit pe peron langa un alt tren. In momentul in care celalalt tren se porneste sa plece, avem impresia ca trenul in care ne aflam noi se afla in miscare. Pentru a ne dezmetici din aceasta confuzie, tindem sa ne fixam privirea pe un obiect static, un ceas, un stalp, etc., pentru a ne da seama ca stam pe loc si ca, de fapt, celalalt tren se afla in miscare. Tocmai acest tip de confuzii provoaca ceea ce numim "raul de miscare".
 

Factori ce pot agrava raul de miscare

 

Exista cativa factori psihici si de mediu care pot inrautati simptomele raului de miscare, printre care se numara:
 
  • anumite mirosuri (de fum de tigara, de mancare, de benzina)
  • caldura sau temperatura ambianta foarte ridicata
  • situarea in spatii inguste
  • zgomote puternice
 

Simptome

 
Simptomele kinetozei sunt usor de recunoscut, si, de obicei, evolueaza in trei etape:
 
 
Etapa 1:Persoana in cauza simte un usor disconfort, stari de greata si o oarecare somnolenta. Copiii devin mai palizi la fata si incep sa vorbeasca mai rar.
 
Etapa 2: Starile de greata se intensifica, nivelul salivei creste si transpiratia incepe sa isi faca simtita prezenta. 
 
Etapa 3: Suferindul incepe sa aiba vertijuri, ceea ce poate conduce la stari de voma, uneori dureroase si insotite de senzatii de frig.
 
 
Raul de miscare se poate prezenta sub forma unor simptome mai usoare, precum senzatia de "cap gol", pierderea capacitatii de concentrare sau stare de somnolenta.

 

Tratamentul raului de miscare

 
Este important de retinut faptul ca metodele de tratament impotriva raului de miscare presupun administrarea medicamentelor inainte de aparitia simptomelor de rau de miscare.
 
Printre medicamentelor disponibile se numara:
 
  • dimenhidrinat
  • difenhidramina
  • scopolamina sub forma plasturilor pentru piele care se aplica in spatele urechii cu cel putin patru ore inainte de calatorie. Medicamentul este absorbit lent direct prin piele.
 
In cazul raului de mare, este indicata administrarea antihistaminicelor. Aceste medicamente previn si trateaza greata, varsaturile si ametelile provocate de raul de miscare prin calmarea stimularii urechii interne.  

 

Metode de prevenire

 
Pentru a evita simptomele asociate raului de miscare, va recomandam sa urmati urmatoarele sfaturi: 
 
Daca aveti posibilitatea, stati intinsi pe timpul calatoriei, pentru a evita miscarile bruste ale capului.
 
Nu calatoriti niciodata nemancati, insa evitati consumul de alcool sau de alimente prea grase.
 
Beti ceva dulce din cand in cand pe timpul calatoriei.
 
Nu va ganditi prea mult la faptul ca va simtiti rau.
 
Evitati incaperile cu temperaturi ridicate sau prea reci.
 
Cautati un loc in mijlocul de transport care sa nu accentueze senzatia de miscare (locuri frontale, pozitionate in sensul de mers sau langa ferestre), incercati sa va relaxati si sa priviti tot timpul spre orizont. 
 
Atunci cand simtiti ca apar simptomele kinetozei, inchideti ochii si incercati sa luati putin aer. 
 
Cand calatoriti cu avionul, alegeti locurile aflate la mijlocul aeronavei, la nivelul aripilor, deoarece in aceste zone veti resimti mai putin miscare. De asemenea, indreptati fantele de ventilatie spre fata dumneavoastra.
 
Evitati sa cititi sau sa va jucati pe telefon.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Raul de miscare (kinetoza)

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Rhodiolin161.00 Ron1-1-1120 capsule = 54 gDetalii Produs
2. Super Soya Lecithin - 100 caps118.00 Ron1-1-0100 capsule = 166 gDetalii Produs
3. Ginkgo xc92.00 Ron1-1-0100 tableteDetalii Produs
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Kinetoza sau raul de miscare se caracterizeaza printr-o serie de simptome (stari de voma si de ameteala) care apar atunci cand ne aflam intr-o calatorie cu masina, cu avionul sau cu vaporul. Raul de miscare apare ca urmare a diferentelor dintre miscarea pe care ochii o transmit creierului si a pozitiei corpului transmisa de catre urechea interna. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Raul de miscare (kinetoza)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 4 + 6

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.