Litiaza biliara

Descriere Remediu Naturist

 

Calculii biliari (sau litiaza biliara) sunt particule solide care se formează de la bila în vezica biliară. Vezica biliare este un organ mic in forma unui sac care se afla în partea din dreapta sus a abdomenului. Aceasta este situata sub ficat, chiar sub cutia toracica pe partea dreaptă. Vezica biliara este parte a sistemului biliar, care include ficatul și pancreasul.

 

Cauze

 

Nu este clar ce cauzeaza formarea de calculi biliari. Medicii cred ca acesti calculi biliari pot aparea atunci cand:

 

  • Bila conține prea mult colesterol. În mod normal, bilă conține substanțe chimice suficiente pentru a dizolva colesterolul excretat de către ficat. Dar, în cazul în care ficatul secreta mai mult colesterol decat poate bila dizolva, excesul de colesterol se poate transforma cristale și în cele din urmă in pietre.

 

  • Bila conține prea multa bilirubina. Bilirubina este un produs chimic care este produs atunci când organismul descompune celule rosii din sange. Anumite condiții determina ficatul sa produca prea multa bilirubina, inclusiv ciroza hepatica, infectii ale tractului biliar și anumite tulburări de sânge. Excesul de bilirubina contribuie la formarea calculilor biliari.

 

  • Vezica biliara nu se goleste corect. În cazul în care vezica biliara nu se goleste complet sau destul de des, bila poate deveni foarte concentrata și acest lucru contribuie la formarea de calculi biliari.

 

Tipuri de calculi biliari

 

Tipurile de calculi biliari care se pot forma in vezica biliara includ:

 

  • Calculi biliari de colesterol. Cel mai comun tip de calculi biliari, numiti pietre de colesterol, de multe ori apar de culoare galbenă. Acestia sunt compusi în principal din colesterol nedizolvat, dar poate conține si alte componente.

 

  • Calculi biliari de pigment. Acestia sunt de o culoare maro inchis sau negru si formeaza atunci când bila conține prea multa bilirubina.

 

Simptomele de calculi biliari

 

Cel mai frecvent simptom de litiază biliară  este colica biliară, care se produce atunci când o piatra blocheaza temporar una dintre cele ducte biliare. Ductele biliare sunt niste structuri ca niste tuburi care transporta bila de la ficat la vezica biliara si apoi in sistemul digestiv.

 

Colicile biliare

 

Colica biliară este o durere brusca, intensa, care, de obicei, durează mai bine de o oră (deși, uneori, poate dura doar câteva minute). Durerea poate fi simțită în:

 

  • centrul abdomenului, sub stern si mai sus de buric.
  • in partea dreapta sus a abdomenului, cu dureri de călătorie spre omoplat

 

Durerea este constanta, plictisitoare și nu este eliberata atunci când se merge la toaletă. Poate fi declanșată de consumul de alimente grase si poate aparea in timpul noptii.

 

Colicile biliare, de obicei, se întâmplă rar. După un episod de durere, poate dura mai multe săptămâni sau luni înainte de alt episod.

 

În plus față de durerea asociata cu colicile biliare, unii oameni, de asemenea, experimenteaza:

 

  • senzație de rău
  • stare de rău
  • transpirație excesivă

Medicii, uneori, se referă la colica biliară ca la o litiază biliară necomplicată.

 

Progresia simptomelor

 

Dacă se dezvolta simptome de colică biliară acest lucru nu inseamna neaparat ca se va dezvolta o forma mai grava a bolii vezicii biliare, cum ar fi colecistita acuta sau pancreatita acuta.

 

Se estimează că numai aproximativnumai una din 20 de persoane cu colici biliare vor dezvolta simptome mai severe.

 

Medicii folosesc trei categorii atunci când descriu litiaza biliară:

 

  • calculi biliari fără simptome - litiază biliară asimptomatică
  • calculi biliari care cauzeaza episoade de dureri abdominale (colici biliare) - litiază biliară necomplicată
  • forma severa de calculi biliari - cunoscuta sub numele de litiază biliară complicata

 

Cand se cere sfatul medicului?

 

Dacă credeți că experimentati episoade de colică biliară, ar trebui să va faceyi o programare la medicul de familie.

 

Ar trebui să va adresati imediat medicului dacă prezentați oricare dintre următoarele simptome:

 

  • icter - îngălbenirea pielii și a ochilor
  • dureri abdominale care durează mai mult de opt ore
  • o temperatură ridicată, combinata cu frisoane
  • dureri abdominale atât de intense încât nu puteți găsi o poziție pentru a va calma

 

Complicatii

 

Complicatiile de calculi biliari pot include:

 

  • Inflamarea vezicii biliare. O piatra care se depune în gâtul vezicii biliare poate provoca inflamarea vezicii biliare (colecistita). Colecistita poate provoca dureri severe si febra.

 

  • Blocajul canalului biliar comun. Calculii biliari pot bloca tuburile (conductele) prin care bila curge de la vezica biliara sau ficat catre intestinul subtire. Poate rezulta icter sau infectia ductului biliar.

 

  • Blocajul ductului pancreatic. Ductul pancreatic este un tub care ruleaza de la pancreas la canalul biliar comun. Sucurile pancreatice, care ajuta la digestie, curg prin conducta pancreatica. O piatra poate provoca un blocaj în ductul pancreatic, care poate duce la inflamarea pancreasului (pancreatită). Pancreatita provoaca durere abdominală intensa, constanta, și necesită, de obicei, spitalizare.

 

  • Cancerul vezicii biliare. Persoanele cu un istoric de calculi biliari au un risc crescut de cancer al vezicii biliare. Dar cancerul vezicii biliare este foarte rar, astfel încât, chiar dacă riscul de cancer este ridicat, acesta este încă foarte mic.

 

Factorii de risc pentru obținereade calculi biliari includ:

 

  • Genetica. Dacă alte persoane din familie au avut calculi biliari, exista un risc crescut de calculi biliari în curs de dezvoltare.

 

  • Obezitatea. Acesta este unul dintre factorii de risc cei mai mari. Obezitatea poate provoca o creștere a colesterolului și poate impiedica, de asemenea, golirea completa a vezicii biliare.

 

  • Estrogenul.Estrogenul poate crește nivelul colesterolului și reduce motilitatea vezicii biliare. Femeile care sunt insarcinate sau care iau pilule contraceptive sau terapie de substituție hormonală au niveluri mai ridicate de estrogen si pot fi mult mai susceptibile de a dezvolta calculi biliari.

 

  • Etnia. Anumite grupuri etnice, inclusiv americanii nativi și americanii mexicani, sunt mai susceptibili de a dezvolta calculi biliari.

 

  • Sexul și vârsta. Calculii biliari sunt mai frecventi in randul femeilor și persoanelor în vârstă.

 

  • Medicamentele pentru colesterol. Unele medicamente hipocolesterolemiante cresc cantitatea de colesterol din bila, care poate creste sansele de a dezvolta pietre de colesterol.

 

  • Diabetul. Persoanele cu diabet zaharat tind să aibă niveluri mai ridicate de trigliceride (un tip de grăsimi din sânge), care este un factor de risc pentru calculi biliari.

 

  • Pierderea rapidă în greutate. În cazul în care o persoană pierde in greutate prea repede, ficatul secreta colesterol suplimentar, care poate duce la calculi biliari. De asemenea, postul poate cauza contactia mai mica a vezicii biliare.

 

Cum sunt diagnosticati calculii biliari?

 

Daca medicul suspecteazaca aveți calculi biliari, acesta va efectua un examen fizic și diferite teste, inclusiv următoarele:

 

  • Analizele de sânge: testele sanguine verifica semnele de infectie sau obstrucție pentru a exclude alte condiții.

 

  • Ultrasunetele: Această procedură produce imagini din diferite părți ale corpului si poate fi utilizata pentru a identifica calculii biliari.

 

  • Scanare tomografica: Acest test foloseste raze X pentru a crea imagini pe secțiuni ale organelor și țesuturilor corpului.

 

  • Colescintigrafie (scanare HIDA): Acest test poate determina daca vezica biliara se contracta corect. Se injecteaza pacientului un material radioactiv care ajunge la vezica biliara. Tehnicianul poate observa apoi mișcarea vezicii biliare.

 

  • Ultrasunete cu endoscopie: Acest test combină ultrasunetele și endoscopia pentru a căuta calculi biliari.

 

  • Colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP): medicul introduce un endoscop prin gura pacientului la nivelul intestinului subtire si injecteaza un colorant pentru a permite canalelor biliare să fie văzute. Medicul poate elimina apoi calculii biliari care s-au mutat în conducte.

 

Cum sunt tratati calculii biliari?

 

Calculi biliari sunt de obicei tratati cu interventii chirurgicale pentru a scoate vezica biliara. Operația tradițională se numește colecistectomia deschisă. O procedură nouă, numită colecistectomia laparoscopică, este mai putin invaziva, are mai putine complicatii, și este folosita mai des. Dacă aveți o condiție medicală și medicul consideră că nu ar trebui să aveți o intervenție chirurgicală, acesta poate prescrie medicamente care acționează prin dizolvarea pietrelor de colesterol.

 

 Suplimente Calivita de ajutor in litiaza biliara

 

 - Lecitina este foarte buna in reducerea nivelului de colesterol sanguin, ajutand la eliminarea sa din organism si impiedicand formarea de calculi biliari de colesterol. Super Soya Lecithin - 100 caps este un produs 100% natural, obtinut din soia.

 

- Cholestone este un supliment natural creat special pentru a preveni litiaza biliara. Actioneaza prin scaderea nivelului de colesterol si trigliceride si mentinerea hipercolesterolemiei in limite normale.

 

- Acizii grasi Omega 3 sunt grasimi nonosaturate, foarte benefice pentru sanatate, deoarece, pe langa multe ale efecte pozitive, reduc colesterol si trigliceridele vinovate pentru multe afectiuni in organism.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Litiaza biliara

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Super Soya Lecithin - 100 caps118.00 Ron2-1-0100 capsule = 166 gDetalii Produs
Lecitina converteste colesterolul si alte lipide in substante hidrosolubile si reduce nivelul sanguin al colesterolului. Prin aceasta contribuie la eliminarea lor din organism si impiedicare depunerii si formarii de calculi biliari.
2. Cholestone97.00 Ron1-1-190 tablete = 99 gDetalii Produs
Cholestone scade si mentine hipercolesterolemia in limite normale. Contine un amestec de antioxidanti naturali si fibre care protejeaza organismul de consecintele excesului de grasimi si ajuta la reducerea nivelului de lipide, in principal de colesterol.
3. Omega 3104.80 Ron1-0-1100 capsule gelatinoase = 152 gDetalii Produs
Omega 3 este un acid gras nesaturat foarte benefic pentru sanatate, deoarece reduce inflamatia, colesterolul si trigliceridele din sange, contribuind astfel la prevenirea multor boli cauzate de depunerile de grasimi nesanatoase.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Calculii biliari (sau litiaza biliara) sunt particule solide care se formeaza de la bila in vezica biliara. In mod normal, bila contine substante chimice suficiente pentru a dizolva colesterolul excretat de catre ficat. Dar, in cazul in care ficatul secreta mai mult colesterol decat poate bila dizolva, excesul de colesterol se poate transforma cristale si in cele din urma in pietre.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
greata
varsaturi
lipsa poftei de mancare
durerea apare brusc in zona hipocondru drept
Lipotimie (lesin)Detalii Afectiune
Lipotimia, sau lesinul, se produce atunci cand o persoana isi pierde cunostinta pentru o scurta perioada de timp, deoarece creierul nu primeste suficient oxigen. Termenul medical pentru lesin este sincops, dar este cunoscut mai frecvent ca "lesin". O repriza de lesin dureaza, in general, de la cateva secunde la cateva minute.
GreataDetalii Afectiune
Greata este o stare de disconfort si neliniste in stomac insotita de sentimentul de voma. Aceasta stare este un simptom de boli diferite ; greata in sine nu este o boala. Datorita prezentei unor boli in corpul nostru, greata apare ca o reactie.

0 recenzii pentru Litiaza biliara

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 10 + 2

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.