Angina pectoralaeste o afectiune caracterizata prin dureri în piept. Cauza principală a condiÅ£iei este lipsa fluxului sanguin adecvat prin muschiul inimii. MulÅ£i oameni de obicei reacÅ£ionează la durerea toracică cauzata de angina pectorală ca la un atac de cord. Durerile intense provocate de angina pot semana cu un atac de cord, ca urmare a experienÅ£ei sentimentului de strivire printre mulÅ£i suferinzi. Intensitatea durerii variaza de la un suferind la altul. unele persoane pot avea o forma de durere la nivelul maxilarului, gâtului, spatelui, precum si umerilor, în plus faţă de durerile în piept.
Prevenirea este cheia pentru gestionarea riscului de angina pectorala. Alte condiÅ£ii, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si colesterolul ridicat contribuie la dezvoltarea de boala coronariana. Aceste boli trebuie să fie bine gestionate, în scopul de a minimiza progresia bolii coronariene.
Stilul de viata care ajuta la prevenirea anginei include:
- dieta fara colesterol.
- evitarea pe cat posibil a grasimilor
- dieta scăzuta in sare
- Pentru barbati: nu mai mult de 2 portii de băuturi alcoolice pe zi
- Pentru femei: nu mai mult de 1 portie de băuturi alcoolice pe zi
Orientările dietetice pentru prevenirea anginei includ:
Există dovezi substanÅ£iale că EPA (acidul eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic), principalele componente ale uleiului de peÅŸte, protejeaza împotriva dezvoltării de boli coronariene (CHD), ÅŸi previn moartea subita de cauza cardiaca la pacienÅ£ii care au suferit un atac de cord (infarct miocardic sau IM). Există, de asemenea, dovezi că acizi graÅŸi Omega-3 din plante au de asemenea efect cardioprotector. Cercetatorii de la Universitatea Duke raportează ca acizii grasi omega-3 pot fi de ajutor în reducerea ectopiei ventriculare la pacienÅ£ii care se recupereaza in urma unui infarct miocardic.
Cercetatorii de la Harvard Medical School au raportat recent ca femeile cu un nivel ridicat in plasma sanguina de EPA (acid eicosapentaenoic), DPA (acid docosapentaenoic), şi DHA (acid docosahexaenoic) au un risc substanţial redus de a suferi un atac de cord non-fatal.
MulÅ£i oameni folosesc metode naturiste care au fost în uz timp de multe secole. Unele dintre aceste remedii sunt ideale pentru tratamentul anginei pectorale, precum ÅŸi rezolvarea problemelor comune de inima. Angina este o problemă foarte gravă ÅŸi necesita vizita la medic pentru tratament, dar pot fi urmate si unele metode naturiste pentru a sprijini tratamentul.
1. Lamaia. Multi oameni considera ca sucul de lamaie este un tratament eficient pentru angina pectorala. Acest lucru se datorează faptului că sucul de lămâie opreÅŸte si elimina acumularea de colesterol în vasele de sânge.
2. Usturoiulajută în tratamentul eficient al unei varietati de probleme de sănătate, inclusiv angina pectorala. Acest aliment minimizează efectul unui atac de angina pectorala.
3. Grapefruitul. Acest tonic natural imbunatateste functiile inimii. MulÅ£i oameni includ grapefruitul în dieta lor pentru a ajuta la vindecarea anginei.
4. Busuiocul. Multe remedii naturiste contin frunze de busuioc ca un ingredient major. Frunzele de busuioc pot fi, de asemenea, folosite ca un remediu pentru angina pectorala. Aceste frunze sunt masticabile şi pot fi luate dimineaţa pentru a ajuta un suferind de angina sa minimizeze efectele acestei tulburari.
5.Lamaia cu miere. La un pahar de apa calda se stoarce o jumătate de lamaie si se adauga o lingurita de miere. Se amestecă împreună ÅŸi se bea dimineaÅ£a pe tomacul gol.
6. Ceapa. Sucul de ceapa este, de asemenea, foarte eficient pentru persoanelecare suferă de angina pectorala. Consumat dimineata, acests suc reduce colesterolul rau din sange si ajuta la o alimentare corespunzătoare a inimii cu sânge.
7. Ceaiul de patrunjel.Consumul de ceai de patrunjel sau de suc de radacina de sfeclă de zahăr de două ori într-o zi este foarte eficient in tratamentul anginei pectorale.
8. Schimbarea dietei. Cresterea aportului de fructe ÅŸi legume în dieta de zi cu zi este esenÅ£iala pentru a evita orice tip de boli cardiovasculare.
Angina pectorala - cauze
Cea mai frecventa cauza de angina pectorala este ateroscleroza (rigidizarea arterelor), care este o acumulare de depozite de grasime (placa) in arterele coronare. Cauze mai putin frecvente sunt o defecÅ£iune a valvei aortice sau o problema cu inima în sine.
DeÅŸi rare aceste situatii, nu este complet nemaiauzit ca o persoană să aibă mai multe cauze de angină pectorală, în special în cazul în care acestea a început să se instaleze în ultimii ani. CombinaÅ£ia cea mai comuna ar fi o slăbire a inimii adusa de procesul natural de imbatranire combinat cu ateroscleroza.
Aceasta este o combinaÅ£ie grava, din cauza faptului că o artera coronara trebuie să fie cel putin 75 % blocata pentru a declanÅŸa simptome de angina pectorala. Deci, atunci când se combină o inimă slabă, cu o cantitate substanÅ£ială de blocaj ÅŸansele unui atac de cord sau accident vascular cerebral sunt destul de ridicate.
Cea mai frecventa cauza pentru care inima nu primeste suficient sange este boala coronariana, de asemenea, numita boala arterelor coronare.
O alta cauza a anginei instabile este spasmul coronarian.
Alte cauze ale simptomelor anginoase includ următoarele:
Atunci când o persoană prezinta ca conditie de baza ateroscleroza, spasmele sau deteriorarea arterelor coronare, simptome de angina pectorala de obicei sunt stabilite in functie de unul dintre următorii declansatori:
Persoanele care sunt la risc de angina pectorala:
- Barbatii de peste 55 de ani
- Femeile de peste 65 de ani
- Obezii sau supraponderalii
- Fumătorii de ţigări
- Personanele cu hipertensiune arterială
- Personele cu niveluri ridicate de colesterol
- Personanele inactive fizic
- Persoanele cu boli de rinichi
- Persoanele cu diabet zaharat
- Persoanele cu antecedente familiale de boli cardiovasculare premature (bărbaţi care suferă de boli de inima sub 55 de ani sau femei care sufera de aceeasi boala inainte de varsta de 65 de ani).
Cea mai comuna forma de angina pectorala este asociata cu bolile coronariene. Odata cu inaintarea in varsta vasele noastre de sange tind sa se "intareasca", sau isi pierd o parte din elasticitatea lor, un proces cunoscut sub numele de ateroscleroza. Ele pot deveni, de asemenea, reduse sau colmatate cu depozite de material gras.
Acestea sunt procese progresive care pot evolua de ani de zile, chiar zeci de ani, fără a provoca probleme sau simptome. Insa dacă îngustarea progreseaza pana la stadiul în care 75 % sau mai mult din artera este blocata, rezultatul poate fi angina pectorală sau un sentiment de lipsă de aer. De obicei, angina clasica este adusa de efort sau de alte activităţi care determina inima sa lucreze mai greu, de exemplu, fluxul crescut de sange necesar pentru a digera o masa mare. Vremea rece, tulburarile emotionale sau anxietatea sunt alÅ£i factori comuni care pot provoca angina pectorala.
Angina varianta nu este neapărat legată de exercitarea fizica sau alte tensiuni. Acesta poate aparea în timpul somnului, in momentele de repaus sau in timpul efectuarii de exercitii care sunt, de obicei, bine tolerate. Acest tip de durere în piept, care este uneori menÅ£ionată ca angina Prinzmetal, a nedumerit medicii pentru mulÅ£i ani. Studii recente indică faptul că aceasta forma de angina este adesea cauzata de un spasm sau de o constrictie in artera coronara, care taie fluxul de sânge ÅŸi rezulta într-o durere ca ÅŸi cea a anginei clasice.
Unii pacienti prezinta atat angina clasica indusa de efort cat si angina varianta, cu atacuri care vin pe timpul perioadelor de efort, precum ÅŸi în timpul perioadelor de odihna. AlÅ£ii au o accelerare a simptomelor, cu atacuri care apar mai frecvent după mai puÅ£in efort. Aceste sindroame sunt, în general, menÅ£ionate ca angină instabilă, care necesită de obicei un tratament mai intens, deoarece este asociata cu un risc mai mare de atacuri de cord decat angina clasica, stabilă. Trebuie remarcat, totuÅŸi, faptul că atacurile de cord apar frecvent la persoanele care nu au avut nici o durere în piept, ÅŸi, invers, sunt mulÅ£i oameni care trăiesc cu angina pectorala de mulÅ£i ani fără a avea un atac de cord.
În cele mai multe cazuri, angina va scadea cu odihna. În cazul în care are loc un atac, opriÅ£i orice activitate ÅŸi odihniti-va până ce trece atacul. Angina cauzata de spasmul coronarian nu poate răspunde la odihna la fel ca ÅŸi angina clasica. În afară de odihnă, există trei abordări majore pentru tratarea anginei: modificari ale stilului de viaţă, medicatie ÅŸi intervenÅ£ii chirurgicale.
Modificarile stilului de viata
Daca fumati, ar trebui să faceti toate eforturile pentru a va opri. Fumatul stimuleaza inima sa lucreze mai greu, si provoaca, de asemenea, alte modificări despre care multi cercetatori cred ca ar putea avea un rol esenÅ£ial în declanÅŸarea durerii in piept si atacurilor de cord. Oamenii care sunt supraponderali sunt de obicei sfătuiÅ£i să piardă treptat in greutate mancand mai putin si facat mai mult sport. Cu toate acestea, o persoana cu boli de inima nu ar trebui să se angajeze intr-o reducere a greutatii corporale sau intr-un program de exercitii fizice fără orientare medicală. Evitarea situatiilor stresante sau învăţarea de tehnici de relaxare sunt alte modificari in stilul de viaţă care pot fi recomandate.
Medicamente pentru tratamentul anginei pectorale
Cele două clase importante de medicamente utilizate pentru tratarea anginei sunt nitraÅ£ii ÅŸi beta-blocantele. NitraÅ£ii vin în mai multe forme: sub forma de nitroglicerina sau alte tablete, care pot fi introduse sub limba pentru a aduce alinare in timpul unui atac, sub forma de unguent care sa fie absorbit prin piele pentru a preveni sau ameliora un atac, sau sub forma de tablete sau capsule administrate oral pe o perioada lunga de timp pentru a preveni un atac. Recent, încă o altă formă - un disc care poate fi aplicat.
Tratamentul naturist cu produse Calivita este detaliat in tabelul de mai sus, sectiunea "Reteta naturista recomandata in remedii pentru Angina pectorala."
Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea
Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan
0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online
Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !
Produs Naturist | Pret | Mod de administrare | Compozitie | |
---|---|---|---|---|
1. Noni Lichid | 277.00 Ron | 1-0-1 | 946 ml | Detalii Produs |
Noni Lichid imbunatateste starea de sanatate prin compozitia sa de antioxindati si alti nutrienti cu rol in prevenirea bolilor cardiace. Regleaza tensiunea arteriala, scade riscul de infarct si avc si reduce efectele stresului asupra organismului. | ||||
2. Omega 3 | 104.80 Ron | 1-0-0 | 100 capsule gelatinoase = 152 g | Detalii Produs |
Omega 3 contine acizi grasi esentiali din ulei de peste, cu beneficii multiple pentru sanatea cardiovasculara: regleaza tensiunea arteriala, impiedica formarea de placi grase pe peretii vaselor de sange, scad colesterolul si previn accidentele cardiace. | ||||
3. Rhodiolin | 161.00 Ron | 1-1-1 | 120 capsule = 54 g | Detalii Produs |
Rhodiolin este un produs natural cu efect adaptogen, ce reduce efectele fizice si psihice ale stresului asupra oragnismului, controleaza aritmiile, regleaza somnul si reduce nivelul de cortizol, respunzator pentru starea de stres. | ||||
4. Protect 4Life | 41.87 Ron | 1-1-0 | 90 tablete = 59 g | Detalii Produs |
Protect 4Life este un antioxidant natural cu rol in imbunatirea circulatiei sangelui, normalizarea tensiunii arteriale si optimizarea functiei cerebrale. Este benefic in afectiuni cardiovasculare, are efect antitrombotic si este de ajutor in diabet. | ||||
Legenda(la "Mod de administrare"): 1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara. |
Sindrom clinic datorat ischemiei miocardice, caracterizat prin disconfort sau presiune precordiala, care este in mod tipic precipitat de efortul fizic si ameliorat de repaus.
Semne si simptome:disconfortul din angina pectorala nu este de obicei resimtit ca durere. Poate fi o jena surda, vaga, putin ingrijoratoare, sau poate deveni rapid o senzatie severa, intensa de presiune precordiala. Are localizare variabila dar cel mai frecvent este resimtita langa stern. Poate iradia in Sindrom clinic datorat ischemiei miocardice, caracterizat prin disconfort sau presiune precordiala, care este in mod tipic precipitat de efortul fizic si ameliorat de repaus.stang si in jos pe marginea interna a bratului stang , chiar si in degete, drept in spate, in gat, maxilare si dinti si ocazional pe marginea interna a bratului drept.
Angina pectorala este in mod tipic declansata de activitatea fizica si de obicei nu persista mai mult de cateva minute, disparand la rapaus. In general, raspunsul la efort fizic este predictibil, dar la unele persoane un anumit efortcare este tolerat intr-o zi poate precipita angina in urmatoarea zi. Angina se agraveaza daca efortul fizic se efectueaza dupa mese. De asemenea simptomele sunt exacerbate de vremea rece: mersul prin vant sau primul contact cu aerul rece dupa parasirea unei camere calde poate precipita un atac de angina.
Angina poate aparea in timpul noptii ( angina nocturna), precedata de un vis care se insoteste de modificari importante ale respiratiei, frecventei cardiace si tensiunii arteriale.
Angina poate sa apara spontan in repaus ( angina de decubit), insotita de obicei de o crestere moderata a frecventei cardiace si o crestere a tensiunii arteriale care poate fi importanta. Daca angina nu se amelioreaza, cu cat tensiunea arteriala este mai mare si pulsul mai rapid, cu atat va creste necesarul miocardic de oxigen, marind probabilitatea producerii unui infarct miocardic.
Simptom | Mentiuni |
---|
© Copyright 2019 Toate drepturile rezervate
0 recenzii pentru Angina pectorala