Anemie feripriva

Descriere Remediu Naturist

Ce estefierul și de ce avem nevoie de el?

Fierul este un mineral necesar pentru corpurile noastre. este o parte contitutiva a tuturor celulelor si face multe lucruri în corpurile noastre. De exemplu, fierul (ca parte a hemoglobinei) transporta oxigenul de la plamani in intreg corpul. O cantitate prea mica de hemoglobină se defineste prin anemie. Fierul ajuta, de asemenea, muschii sa inmagazineze si sa utilizeze oxigen.

Este o parte a numeroase enzime si este folosit in multe functii celulare. Enzimele ajuta la digerarea alimentelor și, de asemenea, ajuta in multe alte reacții importante care au loc în corpurile noastre. Atunci când in organism nu exista suficient fier, multe functii si organe sunt afectate.

Ce este deficitul de fier și de ce este un motiv de ingrijorare?

Anemia feripriva este un tip de anemie cauzată de o cantitate insuficienta fier in organism. Anemia este o afecțiune în care sângele nu poate transporta suficient oxigen pentru a satisface nevoile corpului.

Avem nevoie de fier pentru multe procese importante în interiorul corpului. Este deosebit de important pentru a face hemoglobina - proteina din sange care transporta oxigenul.

Fierul este absorbit din alimente și băuturi de către intestine. Este transportat în sângele dumneavoastră catre măduva osoasă, în care celulele sanguine sunt produse. Aici, fierul este combinat cu proteine ​​pentru a face hemoglobina. Orice fier care nu se utilizează este stocat în măduva osoasă și alte organe, cum ar fi ficatul.

Dacă nu avem suficient fier, organismul nu poate face suficienta hemoglobina pentru a-si satisface nevoile. Globulele roșii devin apoi anormal de mici și nu potate transporta suficient oxigen la organe si tesuturi. Acest lucru duce la simptome de anemie.

Sugarii, adolescentii si femeile care au perioade menstruale grele au mai multe sanse de a obtine o astfel de anemie.

Deficienta de fier este un motiv de îngrijorare, deoarece:

 • Deficienta de fier poate întârzia o functie motorie (activitatea și circulație normală) sau functiei mentala normale (gândire normală și abilități de procesare) la copii.
 • In timpul sarcinii poate creste riscul de copii mici sau nasteri premature. Copii mici sau nascuti mai devreme sunt mai susceptibili de a avea probleme de sanatate sau sa moara in primul an de viata decat sugarii care sunt născuți la termen și nu sunt mici.
 • Deficitul de fier poate cauza oboseala care afecteaza capacitatea de a face munca fizică la adulți. Deficienta de fier poate afecta, de asemenea, de memoria sau de altă funcție mentala in adolescenta.

Simptomele de anemie feripriva

Simptomele comune ale tuturor tipurilor de anemie includ:

 • senzație de oboseală
 • aspect palid
 • dispnee
 • palpitații

In caz de anemie feripriva s-ar putea dezvolta, de asemenea, alte probleme, cum ar fi:

 • unghii casante
 • răni sau ulcere la gura
 • dificultate la înghițire

Aceste simptome pot fi cauzate si de alte probleme decât anemia . Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, consultați medicul de familie.

Complicatiileanemiei feriprive

Dacă aveți anemie, inima lucrezeaza mai greu pentru a obține oxigen pentru organele vitale. Daca este lasata netratata poate duce la probleme cu inima si plamanii. Pe termen scurt, un deficit de fier poate afecta capacitatea de a lucra și de a exercita.

Cauzele anemiei feriprive

Unele dintre cele mai comune cauze ale acestui tip de anemie sunt enumerate mai jos:

Pierderi de sânge

Aceasta este cea mai frecventa cauza a anemiei feriprive si include:

 • sângerări menstruale abundente (la femei)
 • sângerări la nivelul stomacului sau intestinului datorita ulcerului sau unei cresteri canceroase
 • sângerare determinată de medicamente, cum ar fi aspirina sau alte medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene.
 • un traumatism sau o intervenție chirurgicala asociata cu o pierdere de sânge
 • sângerare de la o infecție cu viermi cu carlig, dar aceasta conditie afectează de obicei numai oamenii din tarile tropicale

Dietă sau digestie săracă

Dacă nu obțineti destul fier din dieta, sau dacă acet mineral nu este absorbit în mod corespunzător, puteți dezvolta o anemie feripriva. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, dacă:

 • nu mâncați alimente bogate in fier, cum ar fi carnea
 • aveti o tulburare intestinala, cum ar fi boala celiaca sau boala Crohn
 • ati avut o interventie chirurgicala de stomac (mai ales dacă ați avut o parte din el eliminat)

Scăderea aportului de fier sau absorbție insuficienta

Cantitatea de fier absorbita din dieta depinde de mai mulți factori:

 • Fierul din carnea de pasăre si pește ​​este absorbit două-trei ori mai eficient decât fierul din plante.
 • Cantitatea de fier absorbita din alimente vegetale (fier non-heminic) ​​depinde de celelalte tipuri de alimente consumate la aceeasi masa.
 • Produsele alimentare care conțin fier heminic (carne, carne de pasăre si pește) cresc absorbția fierului din alimente care contin fier non-heminic (de exemplu, cereale fortificate, fasole si spanac).
 • Alimentele care contin vitamina C, sporesc, de asemenea, absorbtia de fier non-heminic atunci când sunt mâncate la aceeași masă.
 • Substanțele (cum ar fi polifenolii, fitații, sau de calciul), care fac parte din anumite alimente sau bauturi, cum ar fi ceai, cafea, cereale integrale, legume și lapte sau produse lactate pot reduce cantitatea de fier non-heminic absorbit la o masa. Calciul poate reduce, de asemenea, cantitatea de fier fier henimic absorbita la o masa. Cu toate acestea, pentru persoanele sanatoase care consuma o dieta variata, , cantitatea de fier inhibat de aceste substanțe nu este, de obicei, de îngrijorare.
 • Dietele vegetariene sunt sarace  în fier heminic, dar planificarea unei mase atent altcatuita poate contribui la creșterea cantității de fier absorbita.
 • Alti factori (cum ar fi luarea de antiacide dincolo de doza recomandată sau medicamente utilizat pentru tratarea ulcerului peptic și reflux de acid) pot reduce cantitatea de acid din stomac și absorbitia de fier și pot provoca un deficit de fier.

Alte cauze

În cazul în care corpul are o cerere subită de fier suplimentar, s-ar putea dezvolta anemie feripriva. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, dacă exista un puseu de crestere (care este cel mai frecvent in timpul adolescentei) si corpul face mai multe celule rosii in sange pentru a sprijini oasele, mușchii și țesuturile în curs de dezvoltare. Se poate întâmpla, de asemenea, in cazul unei femei care devine gravidă, deoarece corpul acesteia va avea nevoie de mai mult fier pentru a satisface nevoile de dezvoltare a copilului.

Cum se tratează deficitul de fier?

 • Dacă se constată existenta un deficit de fier, este important sa se consulte medicul pentru tratament. Tratamentul va depinde de factori cum ar fi vârsta, starea de sănătate și cauza deficitului de fier.
 • Dacă medicul considere ca este vorba de un deficit de fier, acesta poate prescrie suplimente de fier pentru și apoi cere să reveniți după o perioadă pentru a o noua testare a hemoglobinei.
 • În cazul în care medicul stabilește că deficitul de fier se datorează unei diete sarace in fier, acesta ar putea recomanda consumul de mai multe alimente bogate in fier. Poate prescrie, de asemenea, un supliment de fier.

Din nou, este important sa fiti diagnosticati de un medic, deoarece deficienta de fier poate avea cauze care nu sunt legate de dieta. Recomandările acestuia vor fi specifice nevoilor dumneavoastră.

Suplimente naturiste Calivita pentru a preveni si trata anemia feripriva

 • Suplimentul alimentar Iron Plus pe baza de fier, vitamina c si bioflavonoide trateaza eficient deficieta de fier si este cobinatia ideala de elemente nutritive necesare atunci cand exista o astfel de afectiune.
 • Stress Management B Complex - Vitaminele B au un rol esential in fixarea fierului in hemoglobina, in metabolismul fierului, favorizeaza asimilarea fierului si sunt indispesabile in tratamentul anumitor anemii.
 • Green Care este un supliment alimentar natural pe baza de clorofila extrasa din lucerna cu un continut bogat de nutrienti. Continutul bogat de vitamina K previne sangerile si implicit anemiile datorate sangerarilor. De asemea trateaza ulcerul si problemele de malabsorbtie intestinala, pentru ca elementele nutritive din alimente sa poata fi absorbite eficient.

Prevenirea anemiei feriprive

Puteti reduce riscul de a dezvolta anemie feripriva printr-o dieta sanatoasa, echilibrata care contine o multime de alimente bogate in fier. Pentru majoritatea oamenilor acest lucru va oferi suficient fier, fără necesitatea de a lua suplimente.

O dieta sanatoasa include fructe, legume, cereale integrale, lactate fara grasimi, carne slaba, peste, fasole uscata, oua, nuci, și alte alimente scăzute în grăsimi saturate, grăsimi trans, colesterol, sare, si adaos de zahăr.

În plus față de o dieta sanatoasa care include surse bune de fier, puteți mânca, de asemenea, alimente care ajuta organismul sa absoarba fierul mai bine. De exemplu, se poate manca un fruct sau o leguma, care este o sursa buna de vitamina C , impreuna cu un aliment sau o masă care conține fier non-heminic. Vitamina C ajuta organismul sa absoarba fierul non-heminic, mai ales atunci când produsele sunt consumate la aceeasi masa.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Anemie feripriva

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Iron Plus56.00 Ron1-0-1100 tablete = 64,6 gDetalii Produs
Iron Plus este eficient in tratamentul celei mai comune anemii, cea cauzata de deficitul de fier. Pe langa fier, contine vitamina C si bioflavonoide, pentru o mai buna absorbtie si eficienta. Fierul este important pentru transportul oxigenului in sange.
2. Stress Management B Complex90.00 Ron1-0-0100 tablete = 127 gDetalii Produs
Stress Management B Complex contine toata gama de vitamine B in forma naturala. Vitaminele B au rol important in asimilarea si metabolismul fierului, drept urmare nu ar trebui sa lipseasca din tratamentul unei anemii.
3. Green Care99.00 Ron0-0-1240 tablete = 178 gDetalii Produs
Green Care contine extract de lucerna, bogat in substante nutritive necesare in prevenirea anemiilor. De asemenea este eficient in tratamentul problemelor digestive, care impiedica o buna digestie si asimilarea de substante nutritionale din alimente.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Anemia feriprivaeste un tip de anemie cauzată de o cantitate insuficienta de fier in organism, important pentru a face hemoglobina - proteina din sange care transporta oxigenul.

Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Anemie feripriva

  Adauga o recenzie

  Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
  Toate campurile sunt obligatorii *

  *   = 10 + 5

  Disclaimer
  Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.