Agorafobia

Descriere Remediu Naturist

Care sunt simptomele agorafobiei?

Este probabil sa aveti agorafobie daca va confruntati cu următoarele simptome:

Atacuri de panica - Cele mai multe persoane cu agorafobie au atacuri de panica frecvente. Un atac de panica este o perioada de frica intensa, care dureaza de obicei aproximativ zece minute (uneori mai mult), în care pot fi experimentate cel puţin patru dintre următoarele simptome: emotie rapida, transpiratie, tremuraturi sau agitatie, respiratie superficiala sau senzatia de lipsa de aer, senzatia de sufocare, durere în piept sau disconfort, greaţă sau dureri abdominale, senzaţia de ameţeală, instabilitate sau leşin, sentimentul de irealitate sau de detaşare, frisoane sau bufeuri, senzaţie de furnicături sau amorţeală, teama de o de a pierde controlul, teama de innebuni, sau teama de a muri.

Un atac de panica este o experienta de tortura fizica si emotionala. Cei mai multi oameni care au chiar şi un atac de panică vor face aproape orice pentru a evita un altul. Agorafobia apare atunci când un comportament de evitare devine destul de sever incat perturba capacitatea de a merge la şcoală, muncă, magazine, evenimente publice, etc.

  • Comportament de evitare- Persoanele cu agorafobie evita anumite locuri sau situaţii din cauza faptului ca un atac de panica ar putea fi jenant, si se tem mai ales de situatia in care nimeni nu este in apropriere pentru a le ajuta în cazul în care acestea au un atac de panica sau alte situaţii de urgenţă.

Situaţii comune evitate de catre persoanele cu agorafobie: sa iasa in aer liber, sa fie departe de casa singuri, sa se afle in multime, se stea intr-un loc de mijloc la teatru, sa stea in picioare la rand, sa ia liftul, sa traverseze un pod, sa conduca o masina ( mai ales in trafic intens) sa foloseasca trasportul public gen avioane sau autobuze.

Multe persoane cu agorafobie evita sa mearga in orice loc care depaseste o anumită distanţă fata de casa lor, cu excepţia cazului în acesta este un loc "sigur" sau sunt in compania unei persoane "de incredere".

Datorită nevoii de a evita locurile nesigure, precum şi posibilitatii de a avea un atac de panica de temut, persoanele cu agorafobie devin maestrii in a inventa scuze pentru a explica comportamentul lor de evitare.

  • Oamenii şi locurile care confera siguranta -Pentru a face faţă fricii, persoanele cu agorafobie de obicei isi stabilesc oameni si locuri sigure. Oamenii care confera siguranta sunt cei cu care o persoana cu agorafobie sunt foarte familiari si de care se simt aproape emoţional. Acestia sunt, de obicei, părinţi, soţi, copii, prieteni apropiaţi sau rude.

In compania unei persoane de incredere, majoritatea suferinzilor de agorafobie pot călători mai departe de casă şi sunt mai dispuşi să intre in locuri şi situaţii de temut. Acestia se simt mai siguri în preajma unei persoane de incredere, deoarece o percep ca o sursă de ajutor în cazul unui atac de panica sau de urgenţă brusc. În realitate, aceste persoane de incredere oferă o siguranta emotionala suferinzilor de agorafobie, mai degrabă decât o siguranţă reală.

In acelaşi mod în care persoanele cu agorafobie isi aleg persoanele care le inspira siguranta, isi aleg, de asemenea, si locurile sigure. Acestea sunt locurile în care persoana cu agorafobie se simte confortabil psihologic. Locul cel mai frecvent sigur pentru o persoana cu agorafobie este casa sa. Alte locuri comune în condiţii de siguranţă sunt casele personaleor care le confera siguranta, birourile terapeutilor , şi alte refugii stabilite in care persoana cu agorafobie poate simţi un sentiment de confort.

Unele persoane cu agorafobie sunt capabile să-si stabilească mai multe locuri sigure decât altele. În timp ce unii agorafobi se pot simţi în siguranţă într-un anumit număr de locuri, altii se limitează la casele lor sau la anumite camere din casele lor. În cazuri extreme, persoanele cu agorafobie devin in cea mai mare parte limitate la paturile lor.

  • Frica de a fi singur - Persoanelor cu agorafobie de obicei, le este frica să fie singuri, chiar şi într-un loc sigur, pentru că le este frică de ideea ca nu ar fi nimeni care să le ajute în cazul unui atac de panica sau de urgenţă.
  • Scanarea - Deoarece simptomele de panica sunt atat de fizice, uni agorafobi dezvolta o neîncredere de trupurile lor şi se angajeaja într-o scanare obsesiva. Scanarea este monitorizarea constantă a propriului corp pentru simptome ciudate sau neobişnuite.

Unele, dar nu toate persoanele cu agorafobie, sunt predispuse la gândiri catastrofice si pot fi extrem de vulnerabile atunci când vine vorba de a avea simptome noi, chiar si de simptome ale altor tulburări.

Prevalenta  agorafobiei

Se estimează că prevalenţa agorafobiei în Statele Unite este de numai aproximativ 5%. Acest procent ar putea fi mai mare, deoarece unii oameni nu caută ajutor, sau unii nu au fost inca diagnosticati.

Aproximativ o treime din persoanele cu o tulburare de panica continua sa dezvolte agorafobie. Aceste statistici despre agorafobie sunt destul de înfricoşătoare. Este o tulburare mult mai frecventa decât cred oamenii. Cu toate acestea, multi dintre noi nu avem nicio idee despre ceea ce este de fapt agorafobia. La un moment dat in Statele Unite, peste 3 milioane de oameni între adolescenţă şi cincizeci de ani au avut agorafobie. De două ori mai multe femei sunt afectate de aceasta tulburare.

Agorafobia se poate transforma într-o boală psihică?

Teama de a dezvolta o boală psihică  sau de a innebuni este comună în rândul persoanelor cu agorafobie. Există câteva motive bune pentru această teama. În primul rând, atacurile de panică poate face ca acestia sa simta ca o sa innebuneasca. În timpul unui atac de panică, mintea şi corpul se simt scăpate de sub control. Deoarece atacurile de panica ii pot face sa te simta iesiti de sub control, unele persoane cu agorafobie au temeri cu privire la pierderea controlui si la recurgerea la lucruri nebisnuite si rele. De exemplu, unii oameni cu agorafobie spun ca s-au temut de fatul ca ar putea sa sara pe o fereastra mare, deschisa, sa intre cu masina într-o altă maşină din trafic, sau sa-si injunghie iubitiul sau pe altcineva cu un cuţit de bucătărie.

Atunci când o persoana simte ca nu detine controlul mintii si corpului, este uşor sa dezvolte gânduri înfricoşătoare, obsesive ca aceasta - ceea ce poate duce la concepţia greşită că panica va continua sa creasca mai rău până când se transformă într-o boala mentala. Insa adevărul este ca agorafobia nu este o boală psihică, şi nici nu se poate transforma într-una. Agorafobia nu cauzează o dereglare fizică sau o psihoză. Schizofrenia si alte boli grave nu se dezvolta din stari de panică.

Importanta tratamentului

Desi conditia este tratabila, este nevoie de mult efort, dedicare şi disciplină. Efortul necesar, de asemenea, este înfricoşător. Aceasta recuperare poate fi treptata sau rapida. Este infricosator, deoarece pentru a se recupera şi a trăi liber şi fericit, un agorafob trebuie să se confrunte cu propria-i teama. In cele din urmă probabil va fi mai bine, dar trebuie să rămână motivat.

Acesta este motivul pentru care agorafobia poate dura ani de zile sau chiar o viaţă întreagă. Uneori, după rezultate bune şi progres, o persoană poate sa revina inapoi la perioada grea. Poate reveni la "vechile moduri si obiceiuri" şi să renunţe. De aceea sunt atat de importante tratamentul, ajutorul şi îndrumare pentru aceasta afectiune.

Tratamentul pentru agorafobie este de multe ori pe termen lung şi necesită o abordare sensibila de către terapeut. Terapia cognitiva comportamentala este adesea folosita şi ajută agorafobul prin predarea modului in care acesta poate face fata situatiilor dificile sau manifestărilor publice.

Terapia cognitiva sprijina schimbarea modelelor de gândire ale unei persoane şi a atitudinii faţă de o situaţie. Terapia comportamentală ajuta la modificarea răspunsului unei persoane la teama printr-un support strategic şi sistematic care ii ajuta sa infrunte in siguranta acele situaţii de temut, permitandu-le să înveţe strategii noi de adaptare.

Desensibilizarea sistematică  este utila în tratarea agorafobiei, deoarece ii învaţă pe cei afectati cum să prevină anxietatea provocata în situaţiile de temut prin confruntarea treptata cu acea teama in timp ce bolnavul este într-o stare relaxată. Aceasta tehnica presupune mai intai identificarea factorilor care le provoacă anxietatea acestori suferinzi, iar apoi acestia sunt pusi in situatia de a se imagina confruntand aceaste situatii care declanşeaza anxietatea în timp ce invata cum să se relaxeze (respiraţie profundă, vizualizarea de locuri paşnice şi în condiţii de siguranţă, relaxare musculară). In timp suferinzii vor învaţa sa-si usureze situaţiile şi, eventual, chiar să introduca o situaţie care anterior provoca anxietate, cu un sentiment de încredere şi de control.

Remediu naturist pentru agorafobie cu produse Calivita

Starile depresive si stresul sunt factorii principali ai unui atac de panica. De multe ori o persoana care experimenteaza atacuri de panica poate deveni agorafoba si are nevoie de sprijin pentru aliminarea celor doi factori responsabili in mare parte. Rhodiolin poate fi de mare ajutor in acest sens, deoarece are efect echilibrator in caz de stres si creste nivelul serotoninei si dopaminei la persoanele expuse la stres ameliorand starile depresive care apar la bolnavii cu agorafobie.

Datorita continutului de serotonina si scopoletina – doua substante cunoscute pentru eficienta lor in tratarea depresiilor, anxietatilor si tulburarilor obsesivo-fobice - Noni Lichid sau Noni Caps pot fi folosite eficient in tratarea agorafobiei.

Rhodiolinse administreaza dupa masa, are efect de echilibrator exceptional in cazul stresului, creste nivelul serotoninei si dopaminei la persoanele expuse la stres. Prin cresterea nivelului serotoninei la nivelul creierului amelioreaza starile depresive care apar la bolnavii cu agorafobie.

Noni LichidsauNoni capsse administreaza inainte de masa cu 1/2h, contin serotonina si scopoletina cu rol in combaterea anxietatii si depresiei, tulburarii obsesivo-fobice, tulburari de somn.

Cele doua produse se asociaza si se administreaza cel putin trei luni.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Agorafobia

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Rhodiolin161.00 Ron1-1-1120 capsule = 54 gDetalii Produs
Rhodiolin este un foarte bun adaptogen ce elimina stresul si reduce nivelul de cortizol. Este foarte eficient pentru persoanele care se confrunta cu atacuri de panica si alte tulbura psihice datorita efectului de relaxare si adaptare.
2. Noni Lichid236.00 Ron1-0-1946 mlDetalii Produs
Noni Lichid contine xeronina, un hormon responsabil pentru sanatatea psihica si eliminarea stresului. Impreuna cu serotonina si scopoletina ajuta la tratarea depresiei, atacurilor de panica, a viciilor sau a comportamentului maniaco-compulsiv.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Anxietate sau evitare a posibilitatii de a fi prins in situatii sau locuri din care nu se poate iesi usor in caz ca apare panica.

Agorafobia, ca termen tradus ad literam, inseamna tema de piete sau de spatii deschise. Mai specific, ea implica anxietate anticipativa produsa de dorinta de a evita situatiile in care o persoana poate fi prinsa, fara a avea o cale eleganta de a pleca, daca apare anxietatea. De aceea, asteptatul la rand la banca sau la magazin, asezarea in mijlocul randului de scaune la teatru sau intr-o sala de clasa si in mijloacele de transport public, cum ar fi autobuzul sau avionul, sunt greu de suportat pentru persoanele cu agorafobie. Altii, pur si simplu nu se simt bine in aceste situatii, putand sa nu aiba niciodata sau tardiv, atacuri de panica in aceste locuri. Agorafobia perturba adesea activitatea si daca este suficient de severa, persoana poate sa nu-si mai paraseasca propria locuinta.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
anxietateAsociate cu locuri și situații în care evadarea poate să fie dificilă (mulțime de oameni, locuri publice, călătoritul singur departe de casă
panica
incapacitatea de parasire a locuintei perioade lungi de timp
teama de aglomeratie

0 recenzii pentru Agorafobia

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 1 + 7

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.