Transport gratuit pentru comenzi peste 400 RON

Arsurile Solare Dr Delia Enache


Susceptibilitatea individului la razele solare depinde de tipul de piele, dar absorbtia energiei UV degradeaza pielea indiferent de tipul ei. Evitarea expunerii sau folosirea de creme dermatologice cu protectie solara sunt cele mai bune metode de a evita arsurile.

Ce este radiatia solara.

Razele solare contin radiatii ultraviolete de tip A si B. Cand este expusa la soare pielea reflecta o parte din radiatiile UV si absoarbe si re-emite restul. Cand intra in piele, radiatiile UV intra in coliziune cu celulele pielii. Apar reactii chimice, care duc la arsuri, imbatranire prematura a pielii si uneori cancer de piele.

 

Lumina solara este principala sursa de radiatii UV, ceea ce face ca lucratorii in aer liber si cei care stau mult la plaja sa fie expusi la risc in mod special. Aparatele de bronzat expun si ele pielea la radiatii UV in concentratie mare. Arsurile pot sa apara si cand este folosit un aparat de bronzat, iar acestea sunt periculoase in mod special cand se folosesc si medicamente ce au ca efect secundar fotosensibilizarea.

 

Bronzarea. Melanina este un pigment natural, produs in celulele numite melanocite. Cand melanocitele sunt distruse, prin expunerea excesiva la lumina solara, productia de melanina creste. De asemenea formarea de melanocite noi, prin diviziune celulara, duce la cresterea celulelor noi, cu producerea unei cantitati si mai mari de melanina. Melanina se transfera apoi de la melanocite la celulele invecinate din epiderm, numite keratinocite. Acumularea consecutiva de pigment cauzeaza bronzarea, care apare dupa un interval de ore, pana la zile si dureaza saptamani, poate chiar luni de zile. Totodata se produce si o ingrosare a celulelor din piele, in special dupa expunerea la UVB, ingrosare care dureaza una pana la doua luni.

 

Efectele razelor solare asupra pielii.

Energia radiatiilor UV absorbite, produce in epiderm si derm leziuni extinse. Aceste leziuni stimuleaza eliberarea unor produse chimice , care duc la aparitia in piele a celulelor inflamatorii ale sistemului imun. Vasele de sange raspund prin dilatare si permit trecerea fluidului din vase in tesuturile pielii. Acest proces se manifesta prin ingrosarea pielii, durere, senzatie de caldura, si umflaturi , care apar in cursul a cateva ore, pana la zile de la expunere. Dupa expunerea la UVB inflamatia este imediata si dureaza doua pana la trei zile. Efectele in profunzime ale UVB dureaza mai mult cu cateva zile decat cele ale UVA.

 

Prevenirea arsurilor.

Intensitatea UV este mai mare vara, in special intre orele 11 am si 3 pm, in zilele senine, atat la altitudine mare , cat si la altitudine joasa. Alti factori includ reflectarea  razelor de soare pe zapada, nisip si apa. Cu cat intensitatea radiatiilor UV este mai mare, cu atat este mai importanta prevenirea expunerii. Imbracamintea cu tesatura densa este o protectie foarte buna impotriva radiatiilor UV care ar putea ajunge pe piele. Pentru a aprecia tesatura, tineti-o in dreptul luminii si priviti prin spatiile dintre fibre -  cu cat sunt mai mici cu atat mai bine. O palarie cu boruri mari este excelenta pentru protectia pielii capului si a fetei. Aplicarea de creme cu ecran solar ajuta si ea la reducerea efectelor radiatiilor UV. Cremele cu ecran solar fie absorb, fie reflecta radiatiile UV, fie combina efectul celor doua actiuni. Produsele care absorb energia UV sunt mai acceptabile din punct de vedere cosmetic – ele se aplica mai usor pe piele. Actiunea lor de absorbtie a UVB este buna. Totusi aceste creme de protectie sunt mai putin eficiente impotriva UVA, iar unele persoanele devin alegice la unele ingrediente active ale acestor creme. Produsele care reflecta radiatiile, cum ar fi cele care contin dioxid de titan sau oxid de zinc, sunt la fel de eficiente impotriva UVA ca si impotriva UVB si produc mai putine alergii cutanate. Sunt mai putin estetice, deoarece se vad pe piele, producand un efect de albire. De curand au aparut produse noi, cu microparticule ce reflecta radiatiile, precum dibenzotilmetanil.

 

Tratamentul arsurilor solare.

Daca apar totusi arsuri solare, se recomanda tratamentul simptomelor. Se consuma multe lichide si se aplica pe piele o crema hidratanta cu efect calmant. Cremele cu aloe vera au efect linistitor asupra pielii.

Daca arsura este mai grava se aplica creme cu cortizon (hidrocortizon 1%). In cazuri severe se cere sfatul medicului.

 

Efectele pe termen lung ale expunerii la soare.

In cazul expunerii pe termen lung, structura si functiile pielii sunt lezate, din cauza efectului cumulativ de lezare celulara si inflamatie cronica. Atat epidermul cat si dermul sunt afectate de UVB, dar dermul este afectat suplimentar si de UVA. Ridarea, laxitatea, uscaciunea, ingalbenirea , depozitele de pigment si formarea de vase mici de sange vizibil dilatate pe piele sunt toate rezultatele acestei expuneri.

 

Cancerele de piel si melanomul.

Cancerele de piele ce nu sunt melanoame apar pe partile expuse la soare, in special pe fata si pe gat si sunt cauzate in special de UVB si mai putin de UVA. Exista doua tipuri de carcinoame : cele cu celule bazale si cele cu celule scuamoase.

Melanomul malign apare pe zonele expuse la soare, mai frecvent pe spate la barbati si pe gambe la femei si este cauzat de radiatiile UVB si UVA.

 

                                                                                                                        Dr. Delia Enache

                                                                                                               Centrul Medical SANATATEA