Carenta de vitamina E scade numarul globulelor rosii, provoaca anemii, tulburari de reproducere, distrofii musculare, aparitia unor leziuni nervoase, instalarea atero-sclerozei. Aceasta carenta poate provoca tulburari reversibile in organism la femei si ireversibile la barbati.
Excesul de vitamina E poate produce oligospermie si azospermie la barbati, iar la femei tulburari ale ciclului menstrual si involutie ovariana. Vitamina E se regaseste in germeni de grau, soia, ulei vegetal, nuci, varza de Bruxelles, verdeturi, spanac, faina imbogatita, grau integral, cereale integrale, oua. Temperaturile ridicate sau coborate reduc cantitatea de tocoferol din uleiuri si vegetale, la fel ca si pasteurizarea laptelui. Toata vitamina E dispare din carne daca aceasta este pastrata cateva zile in frigider.
Iata cateva din proprietatile vitaminei E: limiteaza producerea de colesterol, controleaza eliminarea apei din organism, previne imbatranirea celulelor, are efect diuretic si hipotensiv, atenueaza ritmul procesului de imbatranire, protejeaza inima si arterele impotriva aterosclerozei, este eficient in diabetul zaharat, are rol benefic in tratarea eczemelor, acneei, miopiei evolutive, opacifierii cristalinului si cataractei, cat si in boala Parkinson etc.
In general, necesarul zilnic de vitamina E poate fi asigurt de o alimentatie echilibrata. In conditii normale, femeile au nevoie de o cantiate mai redusa de tocoferol decat barbatii, dar in timpul sarcinii si alatarii aceasta cantitate se mareste. Vitamina E este recomandata si in cazul varstnicilor intr-o cantitate mai mare, dar si in cazul nou-nascutilor pana la aparitia propriei flore intestinale.
Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea
Disclaimer Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.