Vitamina D

Vitamina D este o vitamina liposolubila (adica este absorbita de grasimi) care joaca un rol esential in absorbtia intestinala a calciului si in fixarea acestuia in oase, precum si in reabsobrtia fosforului de catre rinichi. Vitamina D prezenta in organism prezinta o origine dubla: endogena, prin transformarea in piele a colesterolului sub influenta radiatiilor ultraviolete (vitamina D3) si exogena, prin alimentatie.

Alimentele care contin vitamina D sunt pestele (hering, sardina, somon), untura de peste (morun, ton), lactate nedegresate, galbenus de ou, lapte integral. Procesul de sinteza al vitaminei D existenta in epiderma este declansat de razele ultraviolete, fiind absorbita imediat de vasele sangvine. Aceasta vitamina este foarte sensibilia la caldura, la lumina, la oxigen si la mediile acide.
Aporturile nutritionale recomandate sunt 10-15 micrograme/zi pentru copii, 10 micrograme/ zi pentru adult, 15 micrograme/zi in timpul sarcinii si alaptarii, 12 micrograme/zi pentru varstnici.

Vitamina D sau vitamina antirahitica previne instalarea rahitismului si mentine un raport normal intre calciu si fosfor in sange si in lichidul interstitial. Printre rolurile acestei vitamine amintim: evita carierea dintilor, previne aparitia unor tulburari nervoase, slabiciunea generala, contribuie la buna functionare a tiroidei, paratiroidei si hipofizei, regularizeaza ritmul cardiac.

Carenta de vitamina D duce la decalcifierea oaselor si astfel pot aparea boli precum osteoporoza, osteomalacia, scaderea tonusului muscular, rahitism. Consumul excesiv de vitamina D poate duce la intoxicatii, dureri de cap, lipsa de apetit, varsaturi, calcificare a organelor (rinichi, plamani, inima, vase sangvine), iar in cazul femeilor gravide ar putea duce la malformatii fetale. Hipervitaminoza D se manifesta prin agitatie, anorexie, sete, greata, diaree, nevoia de a urina des.
Trebuie mentionat faptul ca ficatul omului poate acumula o cantitate considerabila de vitamina D, suficienta pentru a satisface cerintele organismului timp de aproximativ un an.

Impreuna cu vitaminele A si C, vitamina D actioneaza impotriva racelii. Vitamina antirahitica este contraindicata in litiaza renala, in ateroscleroza, nefrite etc.
Persoanele care lucreaza in timpul noptii sau care locuiesc in orase poluate sunt sfatuite sa isi administreze suplimente de vitamina D.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Vitamina D

Vitamina D drops sirop
107.50 Ron
1200 UI

Vitamin D
36.00 Ron
2000 UI

Pachet D-drops
330.00 Ron
30 mcg

Lion Kids -vitamina D
63.00 Ron
1,0 mcg

Super Mega 50
217.00 Ron
400 UI
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.