Vitamina B12 - Ciancobalamina


Ce este vitamina B12 si ce face?



Vitamina B12 este un nutrient care ajuta la mentinerea nervilor corpului și celulor sanguine sănătoase și ajută la producerea ADN-ului, materialul genetic, în toate celulele. Vitamina B12, de asemenea, ajută la prevenirea unui tip de anemie numita anemie megaloblastica, care îi face pe oameni obositi și slăbiti.



Două etape sunt necesare pentru ca organismul sa absoarba vitamina B12 din alimente. În primul rând, acidul clorhidric în stomac separă vitamina B12 de proteinele ​​de care este atașata în alimente. Dupa aceasta, vitamina B12, se combină cu o proteina facuta de stomac, numita factor intrinsec și este absorbită de către organism. Unii oameni au anemia pernicioasa, o condiție în care stomacul nu pot produce factor intrinsec. Ca urmare, ei au probleme cu absorbtia vitaminei B12 din toate produsele alimentare si suplimentele alimentare.



Alimente ce furnizează vitamina B12



Vitamina B12 se gaseste in mod natural intr-o mare varietate de alimente de origine animală și se adaugă la unele alimente îmbogățite. Alimentele vegetale nu au vitamina B12, cu excepția cazului în care sunt fortificate. Puteți obține sumele recomandate de vitamina B12 dca consumati o varietate de alimente, inclusiv următoarele:



• ficat de vită și scoici, care sunt cele mai bune surse de vitamina B12.



• produse din pește, carne, carne de pasăre, ouă, lapte, produse lactate, si altele care conțin, de asemenea, vitamina B12.



• Unele cereale pentru micul dejun, drojdii nutriționale și alte produse alimentare care sunt fortifiate cu vitamina B12. Pentru a afla dacă vitamina B12 a fost adăugata la un produs alimentar, verificați etichetele produselor.



Obtineti suficienta vitamina B12?



Cei mai mulți oameni obțin suficienta vitamina B12 din alimentele pe care le mananca. Dar unii oameni au probleme cu absorbtia vitaminei B12 din alimente. Ca urmare, deficienta de vitamina B12 afecteaza intre 1,5% si 15% din populatie. Medicul dumneavoastră va poate testa nivelul de vitamina B12 pentru a vedea dacă aveți un deficit.



Anumite grupuri nu pot obține suficientă vitamina B 12 sau au probleme cu absorbția:



• Multi adultii mai in varsta, care nu au suficient acid clorhidric în stomac, nu pot absorbi vitamina B12 prezente în mod natural în alimente. Oamenii peste 50 de ani ar trebui să obțina cea mai mare parte de vitamina B12 din alimente îmbogățite sau suplimente alimentare, deoarece, în cele mai multe cazuri, corpurile lor pot absorbi vitamina B12 din aceste surse.



• Persoanele cu anemia pernicioasa ale căror corpuri nu produc factor intrinsec necesar pentru a absorbi vitamina B12. Medicii trateaza anemia pernicioasa, de obicei, cu injectii de vitamina B12, deși doze foarte mari orale de vitamina B12 ar putea fi, de asemenea, eficiente.



• Persoanele care au avut interventii chirurgicale gastro-intestinale, cum ar fi chirurgia pentru pierderea in greutate, sau care au tulburari digestive, cum ar fi boala celiaca sau boala Crohn. Aceste condiții pot reduce cantitatea de vitamina B12 pe care organismul o poate absorbi.



• Unele persoane care mananca putine alimente de origine animală, sau deloc, cum ar fi vegetarienii si veganii. Doar alimentele de origine animală au in mod natural vitamina B12. Atunci când femeile gravide și femeile care isi alapteaza bebelusii sunt vegetarienestricti sau vegane, copiii lor ar putea sa nu obțina suficienta vitamina B12.



Ce se întâmplă dacă nu primiti suficienta vitamina B12?



Deficitul de vitamina B12 cauzeaza oboseală, slăbiciune, constipație, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate, și anemie megaloblastica. Probleme nervoase, cum ar fi amorțeala și furnicăturile la nivelul mâinilor și picioarelor, pot să apară, de asemenea. Alte simptome ale deficienței de vitamina B12 includ probleme de echilibru, depresie, confuzie, dementa, memoria slaba, si durere la nivelul gurii sau limbii. Deficitul de vitamina B12 poate deteriora sistemul nervos chiar si la persoanele care nu au anemie, de aceea este important sa se trateze o deficiență cât mai curând posibil.



La sugari, semnele de un deficit de vitamina B12 includ incapacitatea de a prospera, probleme cu circulația, întârzieri în atingerea etapelor tipice de dezvoltare si anemie megaloblastica.



Cantități mari de acid folic pot ascunde un deficit de vitamina B12 prin corectarea anemiei megaloblastice, un semn distinctiv de deficit de vitamina B12. Dar acidul folic nu corectează deteriorarea progresiva a sistemului nervos, care, de asemenea, este cauzata de un deficit de vitamina B12. Din acest motiv, adultii sanatosi nu ar trebui sa ia mai mult de 1.000 de mcg de acid folic pe zi.



Care sunt unele efecte ale vitaminei B12 asupra sănătății?



Oamenii de stiinta studiaza vitamina B12 pentru a înțelege modul în care aceasta afectează sănătatea. Aici sunt câteva exemple de rezultate ale acestor cercetari:



• Boala de inimă



Oamenii de stiinta cred ca aceste vitamine (acid folic, B6 si B12) ar putea fi de ajutor, deoarece acestea reduc nivelul de homocisteina din sange, un compus legat de un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral.



• Demența



Pe masura ce imbatranesc, unele persoane dezvolta dementa. Aceste persoane au adesea niveluri ridicate de homocisteina in sange. Vitamina B12 (cu acid folic și vitamina B6) poate reduce nivelul homocisteinei, dar oamenii de stiinta nu stiu inca foarte clar daca aceste vitamine ajuta de fapt la prevenirea sau tratarea demenței.



dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Vitamina B12 - Ciancobalamina

Super Mega 50
217.00 Ron
50 mcg

Vital 0
118.79 Ron
1,0 mcg

Vital B
118.79 Ron
1,0 mcg
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.