Tirozina


Tirozină este un aminoacid neesentialpe care organismul face dintr-un alt aminoacid numit fenilalanina. Acesta este un bloc de mai multe substante chimice cerebrale importante numite neurotransmitatori, inclusiv epinefrina, norepinefrina si dopamina. Neurotransmitatori ajuta celulele nervoase sa comunice intre ele si influenta starea de spirit. Tirozina ajuta, de asemenea la producerea de melanina, pigmentul responsabil de culoarea parului si a pielii. Ajută în funcția de organe responsabile pentru efectuarea și reglementarea hormonilor, inclusiv suprarenali, tiroidieni, si hipofizari. Acest aminoacid este implicat în structura aproape a fiecarei proteine din organism.



Sunt rare cazurile de deficit de tirozină. Nivelurile scazute au fost asociate cu scăderea tensiunii arteriale, scăderea temperaturii corpului, și o tiroida subactiva. Acest lucru nu înseamnă, însă, că administrarea de suplimente de tirozină va ajuta in oricare dintre aceste condiții.



Tirozina este utilizata în suplimente de proteine ​​pentru a trata o tulburare mostenita numită fenilcetonurie (PKU). Oamenii care au această problemă nu pot procesa fenilalanina în mod corespunzător, astfel încât ca urmare, acestia nu pot face tirozina. Pentru a satisface nevoile organelor lor, acestor persoane li se administreaza suplimente de tirozina.



Tirozina se administreaza pentru depresie, tulburare de deficit de atentie (ADD), Deficienţa Hiperactivităţii cu Deficit de Atenţie (ADHD), incapacitatea de a sta treaz (narcolepsie), precum și îmbunătățirea stării de alertă în urma privarii de somn. De asemenea, este utilizata pentru stres, sindromul premenstrual (PMS), boala Parkinson, boala Alzheimer, sindromul de oboseala cronica, retragere de la alcool și cocaina, boli de inima si accident vascular cerebral, DE (disfunctia erectila), pierderea interesului pentru sex, schizofrenie, și ca un agent de bronz și pofta de mâncare.



Unii oameni aplică, de asemenea, tirozina pe piele pentru a reduce ridurile legate de varsta.



Cum functioneaza?



Organismul foloseste tirozina pentru a produce mesageri chimici care sunt implicati în condiții care implicacreierul, cum ar fi vigilența psihică.



Ce neurotransmițătorii sunt afectati de L-tirozina?



 • Epinefrina



Epinefrina, denumit în mod obișnuit ca adrenalina, este continuu produs în cantități infime de glandele suprarenale. In timpul perioadelor de stres mare, excitare, sau pericol creierul va trimite un mesaj la glandele suprarenale, care apoi elibereaza o cantitate semnificativ mai mare de epinefrina. Aceasta stimuleaza inima, contractă vasele mici de sange, afectează anumiți mușchi involuntar, face corpul să elibereze zahăr depozitat în ficat, și poate crește, de asemenea, tensiunea arterială.



Epinefrina este, de asemenea, responsabila pentru reglementarea sistemului nervos simpatic. De asemenea, este un bronhodilatator puternic.



 • Noradrenalina



Noradrenalina este unul dintre cei doi mai comuni neurotransmițători găsiti în corpul uman. Acest neuratransmitator are un impact asupra emotiilor, invatarii, atenției, dormitului și visatului. Pe langa faptul ca este un neurotransmițător, noradrenalina poate fi, de asemenea, secretata direct în fluxul sanguin ca un hormon. În multe cazuri, acesta este secretata de glandele suprarenale cu epinefrina, ca un raspuns de stres. În cele din urmă, este un hormon care stimulează căldura corpului prin creșterea metabolismului celular.



 • Dopamina



Un  alt neurotransmitator afectat de tirozina este dopamina. Ea există doar în creier și îndeplinește mai multe funcții. Dopamina nu poate traversa bariera hemato-encefalică. Ca rezultat, medicii nu pot da dopamina direct. În schimb, ei trebuie să furnizeze precursori, care sunt capabili sa traverseze bariera hematoencefalică și sa permita creierului sa sintetizeze dopamina pe cont propriu.



 Dopamina a fost legata de o varietate de efecte celulare. Acesta este de obicei legata de Deficienţa Hiperactivităţii cu Deficit de Atenţie, deoarece tulburarea este cauzata de un deficit al neurotransmitatorului dopamina. Ca rezultat, metoda comuna de a trata această tulburare este prin furnizarea de medicamente stimulante. Dopamina joaca de asemenea un rol in modul in care creierul proceseaza durerea. Valori scăzute ale dopaminei sunt legate de simptomele dureroase asociate frecvent cu boala Parkinson. Nivelurile scazute de dopamina au fost, de asemenea, asociate cu sindromul de gura arsa, sindromul picioarelor nelinistite, si fibromialgie.



Medicamentele care reduc activitatea dopaminei pot provoca efecte secundare multiple. Acestea includ tulburări de concentrare, tulburări de mișcare ireversibile, motivația redusă, depresie, și probleme de ritm cardiac.



Condiții și boli



• Fenilcetonurie (PKU)



Această stare gravă apare la persoanele ale căror corpuri nu pot utiliza fenilalanină. Aceasta conditie poate duce la leziuni cerebrale, inclusiv retard mental. Persoanele cu PKU trebuie să evite orice sursa de fenilalanină în dieta lor. Deoarece tirozina este facuta din fenilalanină, persoanele cu fenilcetonurie pot fi deficitare în tirozină. Tirozina este utilizata sub forma de suplimente ​​pentru persoanele cu fenilcetonurie, dar majoritatea medicilor nu recomanda. Dacă aveți fenilcetonurie, medicul dumneavoastră va determina dacă aveți nevoie de mai multa tirozină și cât de multa.



Stres



Tirozina este implicată în producerea de hormoni de stres, adrenalina si noradrenalina. Unii cercetători cred că, în condiții de stres, organismul nu este capabil de a face destul de tirozină din fenilalanină. Unele studii pe animale si umane sugereaza ca suplimentele de tirozină pot ajuta la îmbunătățirea memoriei și a performanțelor în condiții de stres psihologic, dar sunt necesare mai multe cercetari.



Privarea de somn



Un studiu sugerează că suplimentarea cu tirozina poate ajuta la imbunatirea starii de alertă după privarea de somn, dar este nevoie de mai multe cercetari.



Altele



Unii sportivi sustin ca tirozina ajută lacresterea performanțelor. Cu toate acestea, nu există nici o dovadă că această afirmație este adevărată sau în condiții de siguranță.



Deoarece tirozina ajuta organismul sa produca dopamina, substanta chimica care influențează starea de spirit, și pentru că oamenii care sunt deprimati au adesea niveluri scăzute de tirozină, cercetatorii cred ca tirozina ar putea ajuta la tratarea depresiei.



Surse alimentare:



Tirozina se gaseste in produsele din soia, carne de pui, curcan, peste, alune, migdale, avocado, banane, lapte, branza, iaurt, branza de vaci, fasole, seminte de dovleac, seminte de susan.



Efectele secundare și siguranța



Tirozinaeste în siguranță în cantitățile obtinute din alimente și eventual atunci când este luata de către adulți pe termen scurt, în cantități medicinale sau aplicata pe piele. Tirozina pare a fi în siguranță atunci când este utilizata în doze de până la 150 mg / kg pe zi timp de până la 3 luni. Unii oameni experimenteaza efecte secundare cum ar fi greata, dureri de cap, oboseala, arsuri la stomac, și dureri articulare.



Nu sunt disponibile suficiente informații pentru a ști dacă  tirozină este sigura pentru copii în cantități medicinale. Nu se administreaza copiilor fără sfatul medicului.



Măsuri speciale de precauție și avertismente:



Sarcina și alăptarea: Nu se cunosc suficiente detalii in ceea ce priveste siguranta utilizarii tirozinei în timpul sarcinii și alăptării. Se evita utilizarea in aceste conditii.



Tiroida hiperactiva (hipertiroidie) sau boala Graves: Organismul foloseste tirozina de a face tiroxina, un hormon tiroidian. Suplimentarea cu tirozina ar putea crește prea mult nivelul de tiroxina, ceea ce face ca hipertiroidia și boala Graves sa se inrautateasca. Dacă aveți una din aceste condiții, nu luati suplimente de tirozina.



Interacțiuni posibile:



Dacă sunteți tratat cu oricare dintre următoarele medicamente, nu trebuie să folosiți suplimentede tirozina fără a discuta cu medicul.



Inhibitorii monoaminooxidazei (IMAO)– tirozina poate determina o creștere severă a tensiunii arteriale la persoanele care iau medicamente antidepresive cunoscute sub numele de IMAO. Această creștere rapidă a tensiunii arteriale, de asemenea, numit "criză hipertensivă, poate duce la un atac de cord sau accident vascular cerebral. Persoanele care iau IMAO ar trebui să evite alimente si suplimente care conțin tirozină.



Hormonii tiroidieni - Tirozina este un precursor de hormon tiroidian, asa ca ar putea ridica creste prea mult nivelul atunci când este luata cu hormoni tiroidieni sintetici.



Levodopa (L-dopa) - tirozina nu trebuie luata în același timp cu levodopa, un medicament utilizat pentru tratarea bolii Parkinson. Levodopa poate interfera cu absorbția de tirozină.



Dozare



Următoarele doze au fost studiate în cercetarea științifică:



Pe cale orală:



-Pentru îmbunătățirea vigilenței după privare de somn pentru o lungă perioadă de timp: 150 mg / kg / zi de tirozină.



-Pentru PKU: Recomandarea actuală pentru persoanele cu PKU este de 6 grame de tirozină la 100 de grame de proteine. Cu toate acestea, suplimentarea separata cu tirozină liberă nu este recomandată deoarece poate produce variații mari de tirozină în sânge și poate provoca efecte secundare nedorite.



Cumse ia?



Luati suplimente de tirozina cu cel puțin 30 de minute înainte de masă, în 3 doze pe zi. Administrarea de vitaminele B6, B9 (acid folic), și de cupru, împreună cu tirozină ajută organismul sa converteasca tirozina în importante substante chimice din creier.



Măsuri de precauție:



Datorită potențialului de reacții adverse și interacțiuni cu medicamente, trebuie să luați suplimente alimentare numai sub supravegherea unui medic.



Oamenii care au dureri de cap tip migrena ar trebui să evite tirozina, deoarece poate declanșa migrene si tulburari gastrice.



Persoanele cu hipertiroidie sau boala Graves ar trebui să evite suplimentele tirozina, deoarece tirozina poate creste nivelul de hormon tiroidian.



dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Tirozina
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.