Rhodiola Rosea


Numele științific: Rhodiola Rosea , Sedum rosea, Rhodiola roanensis Britton. Familia: Crassulaceae (stonecrop)



Denumire comună : rădăcină de aur, radacina de trandafir, rădăcina arctica, SHR-5, rhodaxon



Rosea Rhodiola – Utilizări



Studiile clinice care au sprijinit afirmatiile terapeutice sunt de o calitate limitata. R. Rosea poate avea efecte benefice în gestionarea de depresie si oboseala mentala de la o stare ușoara până la una moderata. Rezultatele din studiile care au evaluat proprietati adaptogene si rezistenta fizica sunt echivoce.



Rhodiola Rosea - Dozare



Dozele folosite sunt de obicei intre 200 și 600 mg / zi. Pentru depresie, au fost evaluate doze de 340 - 680 mg / zi de extract de R. rosea (ca SHR-5) timp de până la 12 săptămâni.



Contraindicații



Nu au fost încă identificate contraindicatii.



Sarcina / alăptarea



Informațiile privind siguranța și eficacitatea în timpul sarcinii și alăptării lipsesc.



Rhodiola Rosea - Interacțiuni



Nu exista nicio interactiune bine documentata.



Rhodiola Rosea - Reacții adverse



Studiile clinice raporteaza putine reacții adverse sau inexistente. Informatiile sunt limitate.



Toxicologie



R. rosea are un nivel foarte scăzut de toxicitate la șobolani. In studiile de toxicitate acuta si subcutanata s-a stabilit ca R. rosea poate fi folosita in siguranță.



Botanică



R. rosea este o planta perena, cu rizomi grosi și galbeni, si flori parfumate. Acesta crește în sol nisipos, la altitudini ridicate în zonele arctice ale Europei si Asiei, inclusiv estul Siberiei. Planta atinge o inaltime de la 30 pana la 76 cm. R. rosea contine elemente chimice constitutive unice pe care nu le au si alte specii de Rhodiola.



Istorie



Medicul grec Dioscorides (40-90 IH) a înregistrat primul aceasta planta in “De Materia Medica”, redenumind-o de la Rodia riza, la Rhodiola rosea, care se referă la o aromă ca de trandafir a rădăcinii proaspăt tăiata. Naturalistul suedez Carl Linnaeus (1707-1778) a documentat utilizarea de R. rosea ca un astringent pentru a trata hernia, leucoreea, isteria si durerile de cap. Timp de secole, planta a fost folosita în Rusia și Scandinavia, tinuturi în care majoritatea studiilor de cercetare a fost publicate. Planta a fost, de asemenea utilizata ca un hemostatic în medicina populară tibetană. Extrasul din R. rosea este înregistrată în Rusia ca un medicament de uz uman.



Chimie



Treicomponente active importante - rosavin, colofoniu si rosarin – care au fost găsite in R. rosea sunt specifice acestei specii. Aceste 3 substanțe, împreună cu rosiridin și salidrozide, sunt cei 5 compusi de marcare care trebuie să fie prezenti pentru a identifica in mod credibil R. rosea. Extractele de R. rosea folosite în cele mai multe studii clinice au fost standardizate la un minim de 3% rosavin și 0,8% - 1% salidrozide, raportul gasit în mod natural în planta. Rhodiosinul și tirosolul au fost găsite în partea subterană a plantelor. Flavonoidele din R. rosea includ rodiolin, rodinin, rodiosin, acetylrodalgin și tricin, precum și alte catechine si proantocianidine. Monoterpenele includ rosiridol și rosaridin, și triterpenii includ daucosterol și beta-sitosterol. Terpenele și compușii volatili de la R.rosea au fost izolate și includ componente esențiale de monoterpene (hidrocarburi și alcooli), n-decanol, geraniol (care este responsabil pentru mirosul ca de trandafir), linalool, nonanal , decanal, nerol, și alcool cinamil. 10 acizi fenolici, inclusiv acizii clorogenic, hidroxicinamic și galic, sunt, de asemenea, prezenți.



Rhodiola Rosea- Utilizari si farmacologie



Efecte adaptogene



Adaptogenii din plante, cum ar fi cei din R. rosea, au fost sugerati pentru îmbunătățirea performanței mentale și fizice prin efecte stimulatoare asupra diferitelor sisteme fiziologice. Utilizarea de R. rosea în medicina ayurvedică tradițională pentru proprietățile sale adaptogene a fost examinata.



Date pe animale



R. rosea a crescut rata de supraviețuire a ouălor de melci de apa dulce împotriva stresului indus, inclusiv șoc termic, stresul oxidativ și metale grele. Injecțiile cu extract de plante administrate la șobolani au impiedicat cresterile induse de stres ale beta-endorfinelor, hormonului adrenocorticotrop, cortizolului, insulinei, tiroxinei și triiodotironinei. În mod similar, rosea R. administrată la șobolani a crescut timpul de înot până la 159%, cu o ameliorare continuă de-a lungul perioadei de suplimentare.



Datele clinice



Rezultatele pozitive au fost raportate într-un studiu clinic efectuat în rândul a 56 de medici care se confruntă cu oboseală în timpul turelor de noapte și în rândul studenților în timpul perioadelor stresante de examinare. Modele îmbunătățite de somn și calitatea de ansamblu a somnului au fost efectele utilizarii de R. rosea.



Rezultatele studiilor mai vechi care au evaluat efectul R. rosea privind performanța fizică sugerează un efect pozitiv, cu toate acestea, studiile cele mai recente nu raporteaza nici un efect asupra timpului de epuizare, asupra rezultatelor cardiovasculare, hipoxiei tisulare, sau asupra scaderii ratei de adenozin trifosfat pentru extractele de R. rosea.



Cancer



Utilitatea de R. rosea ca un antioxidant și agent anticarcinogenic a fost sugerata mai devreme, în studiile in vitro de către numerosi cercetători. Mai multi compusi antioxidanti au fost identificati în compozitia plantei, inclusiv p-tirosol, acizi organici si flavonoide. A fost descris un mecanism de acțiune, care include inducerea apoptozei și necrozei.



Date pe animale



Aceiași cercetători descriu experimentele la animale cu cancer induse. R. potențat rosea antitumorala si efectele antimetastatic la șoarece cu carcinom pulmonar, inhibat diseminarea tumorii, inhibat ritmul de creștere a tumorii și Ehrlich limfosarcomul Pliss, si tesuturile protejate de toxicitate ciclofosfamidă. Un alt experiment in vitro au aratat eficacitatea impotriva celulelor cancerului de prostata la șobolani.



Date clinice



Administrarea de extract de R. rosea a îmbunătățit anumiți parametri în carcinomul superficial al vezicii urinare într-un mic studiu (N = 12).



Depresie



A fost raportata o activitate a R. rosea asupra sistemului nervos central (SNC). Studiile anterioare au descoperit ca doze mici pana la la medii din extractul plantei au avut efecte stimulatoare în timp ce dozele mai mari au avut efecte sedative. În doze mai mici, R. rosea stimuleaza noradrenalina, dopamina, serotonina, precum și receptorii nicotinici si colinergici la nivelul SNC. R. rosea, de asemenea, pare sa creasca permeabilitatea barierei hemato-encefalice pentru precursorii de dopamina si serotonina si, de asemenea, pare a imbunatati circulatia cerebrala.



Datele clinice



O revizuire sistematică a 4 studii clinice asupra efectului de R. rosea în tulburări psihice a gasit rezultate pozitive suficiente pentru a justifica continuarea cercetărilor. Autorul sugerează că un efect stimulator adaptogen este responsabil pentru activitatea antidepresiva.



 



Un studiu clinic dublu-orb, randomizat, asupra efectului de R. rosea efectuat timp de 6 săptămâni, pe 89 de pacienti cu depresie usoara sau moderata a confirmat efectele potențiale antidepresive comparativ cu placebo, masurate pe Scala Hamilton de evaluare a depresiei. Metoda de acțiune rămâne neclara, dar se considera ca efectul este legat de stabilizarea starii de spirit și restaurarea de energie. Studiile anterioare de diferite metodologii au produs rezultate contradictorii.



Alte efecte



Anti-imbatranire



Un studiu care a folosit fructe Drosophila a demonstrat o longevitate crescuta cu administrarea de R.rosea și sugerează ca efectele nu sunt cauzate de rata metabolica sau de succesul de imperechere al barbatului.



Cardiace



Studiile clinice lipsesc. Mai multe experimente mai vechi efectuate de către un grup de cercetatori au investigat efectele antiaritmice și de contractilite ale extractului de R. rosea, la animale.



dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Rhodiola Rosea

Rhodiolin
161.00 Ron
100,0 mg
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.