Noni Morinda citrifolia


Numele științific: Morinda citrifolia. Familia: Rubiaceae



Denumiri comune : dud indian, Kura, Morinda littoralis (latină), nona, noni, nono, nonu, nuna, Oko, fructul logevitatii,  fructul care inlatura durerea, fructul vietii etc



Noni - Utilizari



Noni a fost folosit tradițional pentru raceli, gripa, diabet, anxietate, hipertensiune arterială dar si precum un antidepresiv și anxiolitic. Toate partile plantei sunt folosite pentru o varietate de boli în cultura din Samoa, iar noni este unul dintre medicamentele naturale din plante cele mai frecvent utilizate din Hawaii. Credintele care au fost adesea nejustificate în studiile clinice includ: utilizarea de coaja de noni pentru tratamentul infecțiilor bacteriene, tusei, diareei la sugari și al bolilor de stomac, florile au fost utilizate pentru ochi inflamati sau iritati, ulcior, inflamație oculara, conjunctivită și tuse; fructele pentru astm, răni, oase rupte, infecții in gura și gât, tuberculoza, viermi, diaree, febră, vărsături, afectiuni oculare, artrita, depresie, convulsii, infecții bacteriene și fungice, viruși și ca un tonic. Sucul de fructe proaspete a fost folosit pentru cancer, frunzele uscate utilizate extern pentru infecții, arsuri, raceli si inflamatie, și pe plan intern pentru furuncule, pleurezie, gingii inflamate, si dureri artritice; frunzele proaspete au fost utilizate extern pentru arsuri și pe plan intern pentru febra, hemoragii, infecții bacteriene  și inflamație, iar rădăcinile pentru ulceratii orale, febra si umflaturi canceroase.



Noni - Dozare



30 - 750 ml / zi; o dozare de 500 mg de extract este non toxica.



Contraindicații



Nu au fost identificate.



Sarcina / alăptarea



Informații privind siguranța și eficacitatea în timpul sarcinii și alăptării lipsesc.



Noni - Interacțiuni



Nici una bine documentata.



Noni - Reacții adverse



Nu sunt disponibile informații cu privire la reacțiile adverse ale Morinda citrifolia.



Toxicologie



A fost observata o potentiala hepatotoxicitate.Pacienții cu afecțiuni renale și hiperkaliemie inexplicabilă ar trebui să fie interogate cu privire la ingerarea de remedii naturiste pe baza de plante, deoarece noni poate creste nivelul de potasiu.



Botanică



Plantă Morinda, originara din Asia, Australia, precum și insulele din Polinezia, este un arbust sau arbore mic de 3-8 m vesnic verde. Frunzele sunt opuse, cu ace, eliptice sau ovate, cu 2 pana la 3 lobi, de 10 pana la 12 cm lungime. Inflorescența este un cap globulos ovoid, cu flori albe tubulare. Fructul este de culaore galben-verde-alb moale și cărnos, de marimea unui cartof, cu o suprafață cu denivelari. Fructul  copt are o caracteristică ca de brânză si un miros ofensator. Pulpa de culaore galbenă sau albicioasa este suculent, amar, si gelatinos atunci când fructul este copt.



Istorie



Vindecători polinezieni au folosit planta Morinda de mii de ani. cel mai bine cunoscut este sunb nemele sau hawaiian de noni. Fructele, care au un miros puternic de acid butiric, au fost folosite pentru a trata o varietate de probleme de sănătate (de exemplu, dureri, arsuri, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, artrita, infectii parazitare, virale si bacteriene, inflamație, tumori; și pentru efectele îmbătrânire), deși aceste utilizări nu au fost confirmate științific. Manuscrise antice de vindecare citează fructul de noni ca un ingredient principal în formulele de vindecare naturale. Astăzi, preparatele din fructe de noni sunt vândute sub forma de suc, fructe uscate și ca un extract uscat sub formă de capsule. Statele Unite detine brevete pentru prelucrarea fructelor de Morinda în pulbere și pentru xeronina, un alcaloid izolat pentru medicale, alimente, precum și pentru utilizare industrială.



Chimie



Circa 160 de fitochimicale au fost identificate în planta noni, inclusiv compuși fenolici, acizi organici si alcaloizi. Dintre compușii fenolici gasiti, cei mai importanti sunt antrachinonele (de exemplu, damnacanthal, morindon, morindin), aucubin, asperuloside și scopoletin. Acizii organici principali sunt acizii caproic și caprilic, în timp ce principalul alcaloid raportat este xeronina.



Compoziția chimică diferă în funcție de partea plantei. Compoziția fizico-chimica completă a fructelor nu a fost raportata, și sunt disponibile numai informații parțiale referitoare la sucul de noni. Fructul contine 90% apa, iar principalele componente ale substanței uscate par să fie solide solubile, fibre dietetice si proteine. Conținutul de proteine ​​din fructe este de 11,3% din materia uscată, iar principalii aminoacizi sunt acidul aspartic și  acidul glutamic, precum și isoleucina.



Mineralele reprezintă 8,4% din materia uscată și sunt în principal de potasiu, sulf, calciu, fosfor și urme de seleniu, în suc. Au fost identificate si vitamine în fructe, în principal, acidul ascorbic (24 pana la 158 mg la 100 g de materie uscată), și provitamina A. Compușii fenolici sunt grupul major de compusi din sucul de noni: scopoletina, morindon, alizarina, aucubin, nordamnacanthal, rubiadin, rubiadin-1-metil eter, și alte glicozide antrachinone au fost identificate. Damnacanthal este o antrachinonă care poate avea proprietăți anticarcinogenice. Scopoletina este o cumarina cu proprietati analgezice, precum și cu abilitatea de a controla nivelul de serotonina din organism. Alte studii au arătat că poate avea, de asemenea, efecte antimicrobiene și antihipertensive.



O altă componentă noni, proxeronina, este precursor al xeroninei, un alcaloid care pretinde a se combina cu proteinele ​​umane, ducand la îmbunătățirea funcționalității acestora. Cercetatorii atribuie cele mai multe dintre efectele benefice ale lui noni compusului xeronina.



Aproximativ 51 compuși volatili au fost identificati în fructele coapte, inclusiv acizi organici (în special acizi octanoic și hexanoic), alcooli (3-metil-3-buten-1-ol), esteri de metil (octanoatul, metil decanoat), cetone (2 -heptanona) și lactone ([E]-6-dodeceno-gamma-lactonă).



Sucul de noni nefermentat contine aproximativ 10% materia uscată care consta în principal din glucoză și fructoză (3% pana la la 4% fiecare), proteine ​​(0,2%- 0,5%), precum și lipide (0,1% - 0,2%). Conținutul de potasiu este relativ mare (30 - 50 ppm), urmat de calciu, sodiu si magneziu. Conținutul de vitamina C variază intre 30 - 155 mg / kg.



Printre fitochimicalele din fructe, glicozidele si alcoolii acizilor grași sunt unice în structura și conținut în fructele coapte, constând din 1 sau 2 acizi grasi cu lant scurt sau un alcool atașat la un fragment de zahăr format din 1 - 3 glucoze. Datorită structurii lor, posedă proprietăți amfifile mai mult sau mai puțin pronunțate și pot fi, în parte, responsabile pentru gustul mieros al fructelor coapte.



Fructele de M. citrifolia contin uleiuri esentiale cu acizi hexanoic și octanoic, parafina și esteri ai alcoolilor etilici și metilici. Fructele coapte contin acid n-caproic, probabil responsabil pentru mirosul distinctiv, cunoscut pentru a atrage insectele, cum ar fi Drosophilia sechellia. Plante proaspete contin antrachinone, morindone, și alizarină.



Noni - Urilizari si farmacologie



- Proprietati antimicrobiene



Fructul Noni conține cantități relativ mari de zaharuri, care nu fermentează la temperaturi ambientale atunci când fructele sunt depozitate în recipiente închise, utilizate pentru transportul cu barca de la insulele din Pacific la fabricile de prelucrare, fără un tratament specific. A fost raportat ca noni inhiba cresterea bacteriilor, inclusiv Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Proteus morgaii, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Helicobacter pylori, Salmonella si Shigella. Efectul antimicrobian poate fi din cauza prezenței de compuși fenolici, cum ar fi acubina, L-asperulosidele, alizarina, scopoletina, precum și alte antrachinone. Un studiu a aratat ca un extract de acetonitril din fructele uscate inhibat cresterea de P. aeruginosa, B. subtilis, E. coli, și Streptococcus pyogenes.



Alte studii au raportat un efect antimicrobian pe tulpini diferite de Salmonella, Shigella, și E. coli. În plus, acestea au aratat ca efectul antimicrobian este foarte dependent de stadiul de maturitate și de prelucrare, fiind mai mare atunci când fructul este copt fara uscare.



- Activitate anticanceroasa



Fructul noni pare a stimula eliberarea de mediatori din celulele murine, cum ar fi citokine, care încetinesc ciclul celular in tumori, cresc raspunsul unor celule la alte celule imunizate care lupta impotriva cresterea tumorii, si au o puternica activitate de activare a macrofagelor, suspectate ca ar juca un rol în moartea  tumorilor.



Proprietățile imunomodulatoare (capacitatea de a crește sistemul imunitar al gazdei) ale sucului de noni au fost studiate, si acesta pare a stimula producerea de celule T si timocite. Etanolul-ppt din sucul de noni, un polizaharid brut compus din acid glucuronic, galactoza, arabinoza si ramnoza, a avut efecte imunomodulatoare și antitumorale împotriva carcinomului pulmonar Lewis. Noni pare a stimula producerea de celule T, timocite și macrofage care produc citokine, mediatori importanti ai citostazei și citotoxicitatii tumorii. În același studiu, soarecii au fost implantati cu carcinom pulmonar Lewis. Cei care au ingerat o doză zilnică de 15 mg pe 0,2 ml de suc de noni au avut o crestere (119%) în durata de viață. Nouă din 22 de soareci cu tumora au supravietuit pentru mai mult de 50 de zile. În plus, ingestia de noni, combinat cu chimioterapie convențională în tratamentul soarecilor cu cancer s-a dovedit a crește durata de viață.



Un alt studiu a aratat ca sucul de noni comercial (Sucul Noni Tahitian) previne formarea de substanțe chimice cancerigene.



Noni a evidențiat efecte sinergice sau aditive benefice atunci când este combinat cu un spectru larg de medicamente chimioterapice, inclusiv cisplatină, adriamicina, mitomicina-C, bleomicină, etopozid, 5-fluorouracil, vincristina sau camptothecin. Cu toate acestea, nu a fost benefic atunci cand a fost  combinat cu paclitaxel, citozina arabinozida sau medicamente imunosupresoare impotriva cancerului, cum ar fi ciclofosfamida, metotrexat, sau 6-tioguanină. Noni a demonstrat, de asemenea, efecte benefice atunci când este combinat cu celule T ajutatoare, citokine de tip 1 (Th1), gamma interferon, dar activitatea sa a fost eliminată atunci când a for combinat cu citokine Th2, interleukina-4 sau interleukina-10, astfel sugerând că noni  induce o stare de Th1 dominant imun in vivo.



M. citrifolia a fost evaluata pentru activitatea sa împotriva cancerului pe carcinom pulmonar Lewis la soareci. Aceasta a crescut durata de viata în mod repetat în loturi diferite de soareci, toate rezultatele dand randament similare. Mecanismul propus este consolidarea sistemului imunitar, cu implicarea de macrofage și limfocite.



- Proprietati antioxidante



In urma studiilor fructul noni a davedit efecte puternic antioxidante.



Activitate anti- inflamatoare



Activitatea anti-inflamatorie a ui de noni a fost observată prin inducerea unui răspuns inflamator acut la nivel local, cu ajutorul unui agent de proinflamatorii (bradikinina). Administrarea orală a unui extract de noni (200 mg) a inhibat rapid formarea de edem la șobolan. Un alt studiu a aratat ca sucul de noni comercial are un efect de inhibare selectivă asupra enzimelor ciclooxigenazei (COX-1 si COX-2). Inhibarea activitatii acestor enzime de către sucul de noni a fost comparată cu cea a medicamentelor tradiționale comerciale, antiinflamatoarele nesteroidale, cum ar fi aspirina, indometacin și celecoxib. Sucul de noni au aratat inhibarea selectivă a activității enzimei COX in vitro si un puternic efect anti-inflamator comparabil cu cel al celecoxibului.



Activitate analgezica



Cercetarile au examinat proprietățile analgezice ale sucului comercial de noni la șobolani. Rezultatele au aratat ca soarecii hraniti 10% și 20% cu suc de noni au avut toleranță mai mare la durere (162% și respectiv 212%), comparativ cu grupul placebo. Efectele analgezice și sedative ale sucului de noni au fost studiate de asemenea la soareci. Extract de noni rădăcină (1600 mg / kg) a demonstrat activitate analgezică similară cu efectul morfinei (75% și 81% protecție folosind extract de noni și respectiv morfina), și a fost netoxic.



Activitate cardiovasculară



Cercetări recente au demonstrat efectele fructului noni cu privire la prevenirea arterosclerozei, o boala legată de oxidarea lipoproteinelor cu densitate mică (LDL). Metanolul și acetatlu de etil a arătat o inhibiție de 88% și respectiv 96% a oxidarii LDL induse de cupru. Acest efect benefic ar putea fi din cauza prezenței de lignani.



Alte utilizări



Imunomodulator



A fost demonstrat că, atunci când noni  este amestecat cu interferon, se produc niveluri ridicate de nitriti imunomodulatori, cu o eficienta dovedita impotriva cancerului. Noni  crește activitatea macrofagelor si productia de oxid nitric.



Antiviral



Extractul din frunze de M. citrifolia a inhibat virusul Epstein-Barr, cu un efect inhibitor puternic activ de mai mult de 70%.



Antibacterian



Extractul brut și fracțiunile de hexan au inhibat M. tuberculosis la o concentrație mare de 100 mg / ml.



Diverse



M. citrifolia a fost folosit ca un remediu pentru afectiuni de inima, artrita(aplicarea locala a frunzelor in jurul articulatiilor) si pentru dureri de cap (aplicarea locală a frunzelor pe frunte), probleme gastro-intestinale si boli hepatice.



Actiunea xeroninei la un nivel molecular repara celulele deteriorate, reglandu-le funcția. A fost susținut faptul că toate celulele corpului și ale sistemelor, inclusiv digestiv, respirator, osos si cutanat pot beneficia de efectele acestui frict.



dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Noni Morinda citrifolia
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.