Cobaltul este un metal bivalent, care se gaseste in cantitati mici in organsim, avand un rol important in metabolismul acestuia si in functiile unor sisteme enzimatice. Este necesar pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismului si face parte din compozitia vitaminei B12, ce alaturi de fier constituie un eficient factor antianemic. Contribuie la mentinerea integritatii sistemului nervos, la autoapararea organismului si activeaza unele enzime. Cobaltul se regaseste in urmatoarele fructe si legume: mere, pere, cirese, visine, caise, cartofi, ciuperci, grau integral, sfecla rosie, salata verde, rosii, fasole verde, fasole uscata, morcovi, orez, varza, spanac etc. Prin rafinare si pregatire culinara se pierd in jur de 50% din cantitatile de cobalt continute initial de produse. Acest mineral este folosit in tratarea unor afectiuni precum: anxietatea, arterita, hipertensiunea arteriala, palpitatii, anemii, angina pectorala, coronarita, sciatica, nevrite, spasme si blocaje vasculare (in special cele ale membrelor inferioare) etc. De asemenea, coblatul dispune de propietati vasodilatatoare. Desi nu a fost determinat cu certitudine, necesarul de coblat al organismului este foarte redus si este estimat la 8 mcg/zi. Excesul de cobalt este foarte rar intalnit, putand provoca hipertrofia tiroidei. Consumat in doze reduse, cobaltul ia parte la formarea hematiilor, alaturi de fier si cupru.
Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea
Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan
0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online
© Copyright 2019 Toate drepturile rezervate