Ceaiul verde contine numeroase substante cu rol antioxidant, vitaminle A, B, E, C, precum si minerale ca fier, calciu, fosfor, potasiu si este cunoscut pentru proprietatile sale diuretice, antioxidante si pentru accelerarea metabolismului. Originar din Asia, unde este consumat de mii de ani, in Europa este cunoscut de putina vreme. Este utilizat in diferite diete, deoarece s-a demonstrat ca ajuta la mentinerea siluetei, prin efectele sale diuretice si detoxifiante. Consumul de ceai verde combate stresul, care este unul din principalii factori ce contribuie la surplusul de greutate, actioneaza la deblocare rinichilor si astfel previne retentia de apa, reduce formarea colesterolului, regleaza tranzitul intestinal, stimuleaza ficatul si intregul sistem digestiv. Pentru a ne mentine tonusul, sanatatea si a ne apara de radicalii liberi, este indicat sa bem cel putin o cana de ceai verde pe zi. De asemenea, ceaiul verde este utilizat ca adjuvant in curele de slabire, caz in care este recomandat sa bem 3-4 cani de ceai pe zi, preferabil dimineata sau in cursul zilei, deoarece poate provoca insomnii. Pe langa efectele sale benefice in cadrul curelor de slabire, ceaiul verde se regaseste si printre ingredintele celor mai noi creme de fata impotriva imbatranirii si printre ingredientele lotiunilor de corp. Pielea este sprijinita in procesul de aparare impotriva razelor solare si a foctorilor nocivi din mediu, de ceaiul verde. Spre deosebire de alte ceaiuri, ale caror frunze sunt lasate sa fermenteze, frunzele de ceai verde sunt uscate imediat si astfel au un continut mai scazut de teina, motiv pentru care ceaiul verde este mai putin excitant decat ceaiul negru. Cu toate acestea, are efect energizant si este utilizat in tratarea oboselii cronice, fiind mai eficient decat cafeaua si sporind capacitatea de concentrare. O alta substanta importanta continuta de ceaiul verde este fluorina, ce ajuta la mentinerea sanatatii dintilor, prin prevenirea aparitiei cariilor. De asemenea, ceaiul verde este recomandat de medici in constipatia cronica, avand efect laxativ. O alta componenta a ceaiului verde este epigallocatechin 3 gallate, care are o activitate antioxidanta mult mai mare decat vitamina C si vitamina E si inhiba dezvoltarea celulelor canceroase noi, distrugandu-le pe cele mature. Astfel, consumul regulat de ceai verde combate aparitia cancerului de colon, vezica urinara, rect, pancreas, esofag, stomac. Alte beneficii ale ceaiului verde sunt: reduce valorile tensionale mari, reduce glicemia, blocheaza reactiile alergice, stimuleaza metabolismul, stimuleaza functiile sistemului de aparare al organismului, protejeaza ficatul impotriva susbtantelor toxice, are proprietati antibacteriene si antivirale prevenind instalarea gripei si a diareelor infectioase. Pe langa toate acestea, ceaiul verde limiteaza coagularea anormala a sangelui, care sta la baza aparitiei trombozelor. Infuzia de ceai verde: un litru de apa se pune la fiert; cand clocoteste se ia de pe foc si se adauga o lingurita de ceai verde, frunze si se lasa la infuzat 10 minute; pentru un gust mai bun se pot adauga 2 lingurite de miere si o felie de lamaie la fiecare cana de ceai.
Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea
Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan
0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online
© Copyright 2019 Toate drepturile rezervate