Catina


Catina este un fruct galben - portocaliu sub forma de boabe mici, cu un gust acrișor, nativ din China, Rusia și Mongoli . Catina a fost utilizata în China de peste 12 secole, în care a fost folosit în primul rând pentru consolidarea stomacului, circulația sângelui și respirație. Catina este utilizata în prezent în suc, bauturi sportive, jeleuri, inghetata, produse cosmetice și medicamente.



Catina este bogata în macronutrienti si micronutrienti. Contine vitaminele B1, B2, acid folic, C, E, beta - caroten (provitamina A), precum și K. Conține carotenoide, flavonoide, fenoli, terpene și cel puțin 20 de cofactori minerali. Catina, de asemenea, contine in mod natural 5 - HT (serotonina), un neurotransmitator care ajuta la reglarea emotiilor. Numeroasele beneficii pentru sănătate includ: sanatatea cardiovasculara, imunitate, prevenirea cancerului, stimularea memoriei, proprietati anti - inflamatorii si sanatatea pielii. Catina este cunoscuta ca fructul cel mai echilibrat al naturii.



Catina contine mai mult de 190 de compuși biologic activi și o  întreaga gamă de acizi grași omega în echilibru perfect. Un puternic anti - inflamator, în plus față de omega - 7, cătină oferă, de asemenea, o sursa bogata de antioxidanti puternici si substante anti - inflamatorii, inclusiv carotenoide ( pro - vitamina A ), amestec de tocoferoli și tocotrienoli ( vitamina E ), fitosteroli și beneficele grasimi omega 3, 6 si 9.



Împreună cu acizii grasi omega - 7, acesti compusi aduc beneficii dovedite pentru sistemul cardiovascular, imunitarși tegumentar.



Incluse în aceste 190 de substanțe nutritive, sunt următoarele:



• Vitaminele A, B1, B2, C, D, K si P



• Omega 3, 6, 7 și 9 ( acizi grasi esentiali sau AGE )



• 42 lipide



• Acizi organici



• 17 aminoacizi



•Acid folic



• Tocoferoli



• Flavonoide



• Fenoli



• Terpene



• Taninuri



• 20 de elemente minerale



Catina contine mai mult de 60 de antioxidanți și o valoare ORAC mare.Fructele de catina sunt foarte bogat în vitamina C ( 300-1600 mg/100 g ), care este de 4 - l00 ori mai mare decat in orice alte legume și fructe. Uleiul si sucul de catina sunt foarte nutritive.



Catina este de asemenea un rmediu foarte bun pentru piele. Ulei din semințe conține un nivel ridicat de vitamina E, Omega 3 si 6, care sunt elemente nutritive bune pentru sanatatea pielii. Cu toate acestea, un nutrient esențial care face ca aceste fructe sa fie un vindecător excelent de tesuturi este acidul gras rar intalnit omega - 7.



Fructele de catina isi capata culoarea portocalie de la un nivel foarte ridicat de beta - caroten, care este un antioxidant și, de asemenea, bun pentru piele. Cercetarile indica faptul ca produsele care contin catina promoveaza regenerarea tesutului celular, astfel ajutând la vindecarea ranilor  și refacerea tesutului pielii.



Institutul de Cercetare a indica faptul ca produsele cosmetice care conțin extracte de cătină pot imbunatati metabolismul și intarzia maturarea pielii, astfel incetinind procesulde imbatranire, probabil din cauza efectelor oferite de nivelurile ridicate de vitamine A și E.



Uleiul de catina a dovedit a fi eficient în tratamentul unor afectiuni ale pielii, inclusiv arsuri, ulceratii ale pielii, cancer, acnee, celulita si dermatite de diferite forme.



Studiile de cercetare actuale indica faptul ca extractul de catina poate spori activitatea sistemului imunitar si rezistenta la boli, si, de asemenea, distruge radicalii liberi gasiti in corpul nostru. Nivelurile ridicate de vitamina A si vitamina E din catina sunt eradicatori perfecti de radicali liberi pentru pielea noastra.



Efecte adverse



Au fost raportate foarte puține efecte secundare. La unele persoane care au avut hipertensiune arteriala si au folosit cătină, s-au observat dureri de cap, amețeli și palpitații. Atunci când este utilizata pe piele pentru a trata arsuri, poate provoca uneori o erupție.



Riscuri. Cătină poate acționa ca subtietor de sange, cauzand sangerare. Poate provoca, de asemenea, niveluri mai mici de zahăr in sânge la persoanele cu diabet care iau medicamente pentru redurea zaharului.



Interacțiuni: Combinatia de catina si medicamente sau suplimente pentru subtierea sangelui ar putea crește riscul de sângerare.



De asemenea, catina poate interfera cu anumite medicamente care trateaza probleme de ritm cardiac, cancer, sau boli autoimune.



Evitați utilizarea de cătină, dacă sunteți gravidă sau alăptați. Nu există suficiente informații pentru a demonstra siguranța acestui produs.



dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Catina
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.