Sudorific

Descriere Remediu Naturist

Oameniiocupa al doilea loc dupa cămile, în capacitatea lor de a rămâne moderat activi în timpul zilei, în cele mai toride regiuni ale lumii, iar acest lucru se datorează în mare măsură capacitatii lor de a transpira. La om, glandele sudoripare ecrine sunt, probabil, cele mai active glande exocrine în ceea ce priveste secretia de fluide și electroliți.

 

Oamenii au una dintre cele mai eficiente sisteme de răcire prin evaporare, care este evidențiată de eficienta sistemului de termoreglare, prin trei aspecte: 1) sudoarea termică este produsă de glandele sudoripare ecrine, 2) există doua-trei milioane de glande sudoripare ecrine care sunt distribuite pe suprafața pielii, și secrețiile lor acoperă tot corpul, și, 3) lipsa relativă a părului de pe corp. Acești factori permit evaporarea transpirației maximă și, prin urmare, pierderea de căldură. Având în vedere importanța transpirației pentru pierderea de căldură prin evaporare, factorul major de limitare în menținerea homeostaziei termice este disponibilitatea aportului de apă suficientă pentru a compensa pierderile de lichid de sudoare.

 

Transpirața (de asemenea, numit, uneori, sudoare) este pierderea unui fluid apos, constând în principal dintro solutie acatuita din clorură de sodiu și uree, care este secretata de glandele sudoripare din piele.

 

La om, transpirația este în primul rând un mijloc de reglare a temperaturii. Evaporarea de sudoare de pe suprafata pielii are un efect de răcire. Prin urmare, în vremea caldă, sau atunci când individul se simte fierbinte prin exercițiu, este produsa mai multa transpiratie. Transpiratia este crescuta de nervozitate și de greață și scăzuta de frig. Animalele cu putine glande sudoripare, cum ar fi câinii, realizeaza acelasi rezultate prin gafaiala, evaporarea apei din mucoasa umeda a cavității bucale și faringelui.

 

Rolul transpiratiei

 

Transpirația este la fel de importantă ca și dormitul, respirația sau mancatul. Acest proces biologic ajuta organismul uman sa-si controleze temperatura și eliminarea toxinelor. Pielea este, de asemenea, numita "al treilea rinichi", datorită capacității sale de a eliminaq toxine din corp prin transpiratie.

 

Toxinele sunt eliminate din organismul uman prin mai multe procese, cum ar fi urinarea și transpirația. Funcția rinichilor este de a elimina, de asemenea, deșeurile și excesul de apa din corpul nostru. Glandele sudoripare ecrine si apocrine elimina toxinele prin transpiratie.

 

Datorită acestor beneficii pe care le oferă transpiratia, oamenii nu ar trebui să încerce să oprească sau să reducă acest proces biologic. Dimpotrivă, acestia ar trebui să incerce sa isi ajute organismele sa transpire puternic. Se observa ca barbatii au tendinta de a transpira mai mult decat femeile.

 

Persoanele care au urmat un program de fitness regulat s-au obisnuit cu gestionarea creșterii temperaturii corpului și, prin urmare, transpira mai mult decat cei care se deplasează foarte rar. În general, barbatii transpira mai mult decat femeile, deoarece acestia tind să fie mai mari ca dimensiune  și au diferențe hormonale.

 

Cum mentine traspiratia temperatura corpului?

 

Organismul uman efectueaza nenumărate reactii chimice care sunt esențiale pentru viața in fiecare secundă. Multe dintre aceste reacții pot fi efectuate doar într-un interval limitat de temperaturi. Ca rezultat, oamenii au o varietate de mecanisme pentru a menține temperatura corpului într-un interval constant. In timpul exercitiilor, transpirațiajoacă un rol important în organism prin răcire, permitand apei sa se evapore de pe piele, ducand la o pierdere de caldura a corpului. Transpirația în exces poate provoca deshidratare si unele anomalii electrolitice.

 

Există două tipuri de glande sudoripare la om. Glandele apocrine sunt situate în principal în axile și organele genitale. Funcția lor este neclara, dar se consideră că ele reprezintă glandele sudoripare. Glandele ecrine, în schimb, sunt distribuite mai larg de-a lungul corpului si sunt mai concentrate în palme, talpi si axile. Glandele nu sunt prezente in anumite parti ale corpului, cum ar fi buzele, unghiile și penisul si labiile. Aceste glande au o structură spiralata. Glandele sudoripare ecrine sunt mai importante în menținerea temperaturii corpului.

 

Activarea glandelor sudoripare

 

Glandele sudoripare suntaprovizionate de un plex bogat de nervi de către așa-numitul sistem nervos simpatic. Sistemul nervos simpatic controleaza functiile care pregătesc organismul pentru activități de mare energie. Aceste activități includ dilatarea ochilor, creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, scăderea activitatii tractului digestiv și descompunerea grăsimii pentru a elibera energie. In timpul exercitiilor, sistemul nervos simpatic joaca un rol important, printre altele, si anume activarea glandelor sudoripare pentru a secreta sudoarea pe piele.

 

Pierderea de căldură

 

În cazul în care glandele ecrine sunt activate, ele secreta sudoare. Compoziția sudorii este similară cu compoziția sângelui, dar fără celule din sânge și proteine. Constitutivul cel mai important este apa. Sudoarea conține, de asemenea, cantități semnificative de sodiu și clorură de potasiu. Sudoarea sta pe suprafata pielii si este evaporata de caldura corpului. Atunci cand apa se evaporă datorita căldurii eliberată de organism, organismul se răcește. Fiecare gram de apă pe suprafața corpului absoarbe 0.58 calorii de energie înainte de a se evapora - o sursă importantă de pierdere de căldură.

 

Transpirația excesivă

 

Transpirație excesivă, care picură de pe piele, din păcate, nu este utila în reglarea temperaturii. Reglarea temperaturii prevalează în organism peste menținerea hidratarii. Ca urmare, se poate pot transpira excesiv în timpul unui antrenament, ceea ce duce la deshidratare. Sportivii ar trebui să consume lichide suplimentare, după un antrenament pentru a compensa aceste pierderi.

 

Cu toate acestea, sudoare conține mai mult decât apa - are, de asemenea, săruri importante. Apa de băut singura poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de hiponatremie, în care concentrația de sodiu este scazuta. Simptomele includ balonare usoara, greață și vărsături. Pentru a compensa pierderea de sare, sportivi pot consuma o băutură cu electroliti sau mânca pur și simplu niște gustări sărate, după un antrenament.

 

De asemenea, transpiratia joaca un rol foarte important in organism atunci cand vine vorba de infectii, viroze si alte probleme care duc la o crestere a temperaturii corporale, denumita stare febrila. In caz de boala si infectie, procesele care au loc intre celulele sistemului imunitar si germenii care ataca organismul produc o tempratura ridica a corpului, iar transpiratia este procesul natural al organismului de a se autoregla. Impreuna cu transpiratia, sunt eliminate si toxinele din organism, care pot fi raspunzatoare pentru starea febrila.

 

Ierburicu efect sudorific

 

Menta - ierburile diaforetice sau sudorifice indue transpirația involuntar, care ajută la reducerea febrei si racirea corpului, precum si la eliminarea toxinelor din sistem. Aceste plante sunt utile în febra, raceli, și formulede detoxifiere.

 

Menta, este condidered una din ierburile premium utilizate ca diaforetic, din cauza eficienței si sigurantei sale.

 

Salicina este un compus natural gasit in coaja de salcie alba și este folosit ca un analgezic și antipiretic. Salicin este utilizata ca un precursor pentru acidul salicilic și acidul acetilsalicilic care sunt obtinute sintetic si sunt cunoscute sub numele de aspirina. Timp de secole, salicina a fost folosita pentru a calma dureri minore, în special cele cauzate de inflamatie, pentru a ajuta la reducerea febrei, și ca un stimulent gastric.

 

Guaranaeste un remediu natural eficient in combaterea febrei in malarie.

 

Coacazele negre – sucul de coacaze negre are proprietati diaforetice care ajuta la cresterea transpiratiei, de ajutor in febra.

 

Ghimbirul – are proprietati antivirale si antimicrobiene care pot elimina infectia si simptome ale multor conditii precum gripa si raceala, reducand durea si febra.

 

Oregano – ajuta la calmarea tusei, scaderea febrei si eliminarea germenilor.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Sudorific

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. White Whillow75.79 Ron1-1-1100 capsule = 53 gDetalii Produs
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale


Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Sudorific

  Adauga o recenzie

  Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
  Toate campurile sunt obligatorii *

  *   = 3 + 3

  Disclaimer
  Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.