Somn (reglare)

Descriere Remediu Naturist

Cei mai mulți dintre noi au experimentat probleme cu somnul intr-un moment sau altul. Acest lucru este normal și, de obicei, temporar, din cauza stresului sau altor factori externi. Dar, în cazul în care probleme de somn sunt o apariție regulată și interfereaza cu viata de zi cu zi, poate sa fie vorba de o tulburare de somn. Tulburările de somn produc mai mult decât somnolență. Lipsa de somn de calitate poate avea un impact negativ asupra energiei, echilibrului emoțional, și sanatatii.

 

Înțelegerea tulburarilor de somn și problemelor cu somnul

 

Somnul poate fi de multe ori un barometru al sănătății noastre generale. În multe cazuri, oamenii cu o sănătate bună  au tendința de a dormi bine, iar cei care suferă de probleme de somn repetate ar putea avea o problemă de sănătate medicală sau mentală care sta la baza, fie că este vorba una minora sau una grava. Doarmitul bine este esențial pentru sănătatea fizica si emotionala. Din păcate, chiar și o pierdere de somn minimă poate schimba negativ starea de spirit, energia, eficiența, precum și capacitatea de a face fata stresului. Ignorarea problemelor si tulburărilor de somn poate duce la o sănătate precară, accidente, performanta deficitara la locul de muncă și stres in relație. Trebuie sa invatam si sa intelegem ca somnul este o necesitate, nu un lux.

 

Nu e normal sa ne simtim somnorosi in timpul zilei, sa avem probleme seara la culcare, sau să ne trezim dimineata epuizati. Chiar daca unii dintre noi s-au luptat cu probleme de somn atât de mult încât au ajuns sa li se para ceva normal, acestia pot învăța în continuare să doarma mai bine. Pot începe prin urmărirea simptomelor si apoi prin efectuarea de modificări in obiceiurile nesanatoase din rutina zilnica înainte de culcare. În cazul în care auto-ajutorul nu e de ajutor, se poate apela la specialisti care sunt instruiți în medicina somnului. Împreună, se pot identifica cauzele profunde ale problemei de somn si se pot gasi modalități de îmbunătățire a somnului și a calității vieții.

 

Semne și simptome de tulburări de somn și probleme de somn

 

Toata lumea experimenteaza probleme ocazionale cu somnul, dar cum ne dam seama dacă problema este doar un disconfort minor, care trece, sau un semn de o tulburare de somn mult mai grava sau o conditie medicală?

 

Se incepe prin examinarea simptomelor si cautarea în special a semnelor de privare de somn în timpul zilei. Dacă se intalnesc oricare dintre următoarele simptome în mod regulat, poate fi vorba de o tulburare de somn.

 

- iritabilitate sau somnolență în timpul zilei

- dificultăți in a sta treaz in lipsa de activitate, in timpul privitului la televizor sau in timpul lecturii

- adormitul sau sentimentul de oboseala puterica în timpul conducerii

- dificultăți de concentrare

- de multe ori cei din jur observa o privire obosita

- reacție lenta

- probleme de control al emotiilor

- senzatia de a trage un pui de somn aproape în fiecare zi

- nevoia de bauturi cofeinizate pentru mentinerea starii de atentie si concetrare

 

Insomnia: cel mai frecvent tip de tulburare de somn

 

Insomnia, incapacitatea de a obține cantitatea de somn de care corpul are nevoie pentru a se trezești odihnit, este plângerea cele mai frecventa legata de somn. Insomnia este adesea un simptom al unei alte probleme, cum ar fi stresul, anxietatea, depresia, sau cauzata de o stare de sănătate care sta la baza. Aceasta poate fi, de asemenea, cauzata de stilul de viata, inclusiv de medicamentele folosite, lipsa de exercițiu, jet lag, sau chiar cantitatea de cafea consumata.

 

Semnele și simptomele frecvente de insomnie

 

- dificultati de adormire pe timp de noapte sau in adormi dupa trezire in timpul noptii

- treziri frecvente in timpul noptii

- somn este usor, fragmentat sau obositor

- este nevoie sa se consume ceva (somnifere, băutură, suplimente), în scopul de a adormi mai usor.

- somnolenta si consum redus de energie în timpul zilei

 

Oricare ar fi cauza insomniei,costientizarea obiceiurilor de somn și invatare de metode de relaxare va ajuta la un somn mai bun si un sentiment de mai bine. Vestea bună este că cele mai multe cazuri de insomnie pot fi vindecate prin schimbarea stilului de viata, care se poate face pe cont propriu, fără a apela la medici sau la pastile de dormit pe baza de prescriptie medicala.

 

În plus față de insomnie, tulburarile de somn cele mai frecvente sunt apneea de somn, sindromul picioarelor nelinistite și narcolepsia.

 

Cumsa ne reglam somnul?

 

Tranzițiile între starea de veghe și somn sunt controlate și reglementate de către creier, care joacă, de asemenea, un rol-cheie în cantitatea și profunzimea somnului. Cu toate acestea, somnul este, de asemenea puternic influențată de factorii externi, cum ar fi lumina si cafeina.

 

Modele sănătoase de somn sunt esențiale pentru sănătatea și bunăstarea noastră. Fără somn suficient, nu putem funcționa optim. Pierderea de concentrare, uitarea, confuzia și iritabilitatea sunt doar câteva lucruri care pot apărea atunci când nu dormim suficient. Aproximativ jumătate din populație are dificultăți de somn o parte din timp.

 

Dacă aveți o problemă de somn sau pur și simplu nu dormiti bine asa cum v-ați dori, ar trebuisa incercati sa resetați ceasul intern și sa va reglementati tiparele de somn. Se recomandă următoarele etape pentru reglarea ciclului de somn.

 

• Stabilirea unei perioade de veghe si evitarea dormitului pe timpul zilei

 

Momentul in care se merge la culcare este foarte important, iar stabilirea unui program este de ajutor. Chiar mai important este sa mearga la somn in fiecare zi la aceeasi ora. Dacă apar probleme cu somnul o noapte, dar ora de trezire ramane aceeasi, sansele de a dormi bine noaptea următoare se vor îmbunătăți mai mult decât dacă s-ar permite un pui de somn intre timp. Pentru reglarea somnului, este extrem de important sa se patreze un program stabilit de culcare si trezire chiar și în zilele în care nu se merge la serviciu.

 

• O rutina relaxanta inainte de culcare

 

O activitate relaxantă poate ajuta la relaxare înainte de culcare. Se recomandă yoga, meditație, ascultare de muzică liniștitoare sau o baie în apă caldă. Cititul unei carti poate fi, de asemenea, o parte dintr-o rutina de culcare relaxanta, care poate ajuta la reglarea ciclului de somn.

 

• Setarea mediului de somn

 

Eliminarea pe cat posibil a zgomotului va ajuta la reglarea ciclului de somn. Tempera de peste noapte trebuie sa fie confortabila - nu prea rece sau prea calda. stingerea luminilor și blocarea zgomotului exterior contribuie la un somn bun. Se pot utiliza perne intre genunchi sau sub talie pentru a ajuta la menținerea corecta a coloanei vertebrale si la reducerea disconfortului din spate.

 

• Exercițiu regulat

 

Exercitii fizice regulate sunt esențiale pentru starea generala de sanatate, inclusiv pentru somn. Se recomanda exercitii zilnice ca o parte esențială in reglementarea ciclului de somn. Cu toate acestea, exercitarea cu pana la cinci ore inainte de culcare nu este recomandata.

 

• Evitarea nicotinei si cofeinei, alcoolului și meselor copioase înainte de culcare

 

Utilizarea de nicotina oricand in timpul zilei, poate provoca tulburari de somn. Cafeina consumata dupa masa de pranz se poate face dificil pentru unii oameni sa adoarma seara. Consumul de alcool duce la somn agitat si trezirea prea devreme. Mai mult decât o mică gustare înainte de culcare poate provoca, de asemenea, un somn mai putin odihnitor.

 

Suplimente naturiste Calivita de ajutor in reglarea somnului

 

Melatonina este o substanta produsa in mod natural de corpul nostru care indice sentimetul de somn si ne ajuta sa adormi. Este un supliment natural care poate fi folosit cu incredere pentru obtinerea unui somn de calitate.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Somn (reglare)

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Melatonin84.92 Ron0-0-1 cu 1/2 inainte de culcare180 tablete = 14.4 gDetalii Produs
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale


Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Somn (reglare)

  Adauga o recenzie

  Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
  Toate campurile sunt obligatorii *

  *   = 10 + 9

  Disclaimer
  Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.