Scolioza

Descriere Remediu Naturist

Scolioza este o deformatie permanenta a coloanei vertebrale cauzata de rasucirea vertebrelor una fata de cealalta, in cele trei dimensiuni spatiale (de jos in sus, de la dreapta la stanga si din fata in spate). Scolioza apare cel mai des in perioada adolescentei, insa poate surveni si in copilarie sau la varsta adulta. Aceasta afectiune este, uneori, rezultatul unei alte boli sau a unei malformatii. Cu toate acestea, cauzele aparitiei scoliozei raman inca nedescoperite. Atunci cand cauza este necunoscuta, medicii vorbesc despre scolioza idiopatica, iar cand aceasta este cauzata de o boala musculara sau osoasa, este vorba de scolioza secundara.
 
Pe langa rasucirea coloanei vertebrale, scolioza afecteaza si toracele, abdomenul, precum si zonele ce se afla in proximitatea sirei spinarii.
 

Simptomatologie

 
Scolioza nu are se caracterizeaza prin dureri specifice, de aceea ea ajunge sa fie descoperita la un stadiu avansat. La adulti, poate fi insotita de simptome precum durerea de spate sau o pozitie usor nefireasca a corpului, culminand cu aparitia unui soi de cocoasa situata pe o parte a spatelui si care devine mai vizibila atunci cand persoana in cauza se apleaca in fata. 
 

Diferenta dintre scolioza propriu zisa si atitudinea scoliotica

 

Pentru a intelege cu adevarat ce inseamna scolioza, trebuie sa facem distinctia intre doua afectiuni diferite: scolioza si atitudinea scoliotica, cea din urma fiind mult mai intalnita si mult mai putin grava.
 
Este important sa diferentiem aceste doua afectiuni, fiindca ne putem insela si numi "atitudine scoliotica" un caz real de scolioza care va continua sa se agraveze.
 
De cele mai multe ori, scolioza este depistata la controalele de rutina, de catre medicul de familie sau de pediatru, in cazul copiilor. Primul semn care duce cu gandul la scolioza este asimetria triunghiului dintre talie si brat sau pozitionarea unui umar mai sus decat celalalt.
 

Scolioza sau atitudine scoliotica?

 

Atitudinea scoliotica apare atunci cand coloana vertebrala prezinta o deviatie ce poate fi corectata de medic prin schimbarea pozitiei. In cazul scoliozei, aceasta deviatie este ireversibila.
 
Deformarea specifica atitudinii scoliotice este determinata de o postura incorecta care poate avea multiple cauze:
 
  • o lipsa de egalitate intre membrele inferioare
  • o patologie a bazinului
  • o pozitie antalgica (pozitia pe care corpul o adopta pentru a resimti mai putin durerea)
 
Atitudinea scoliotica poate fi eliminata prin: 
  • reeducare corporala
  • purtarea incaltamintei ortopedice
  • tratarea cauzei care sta la baza adoptarii acestei pozitii
 

Care sunt cauzele scoliozei?

 
Scolioza poate fi cauzata de numerosi factori.
 

Cauzele scoliozei la copii si adolescenti

 
Scolioza idiopatica
 
Scolioza idiopatica apare incet incet in timpul copilariei, insotind procesul de crestere. In general, evolutia sa este lenta pana la pubertate, cand incepe sa progreseze intr-un ritm mai alert. Aceasta forma a scoliozei este cea mai intalnita la copii, fetele avand un risc de 8 ori mai mare de dezvoltare a acestei afectiuni decat baietii. 
 
Scolioza secundara
 
Scolioza secundara apare ca urmare a unei boli neuromusculare sau osoasa sau a unei malformatii din nastere. La copii, acest tip este mai putin intalnit decat cel idiopatic.
 

Cauzele scoliozei la adulti

 
Scolioza idiopatica
 
Scolioza idiopatica la adulti este continuarea unei scolioze netratate in vremea adolescentei.
 
Scolioza secundara
 
Scolioza secundara este rezultatul altei boli care afecteaza muschii sau sistemul osos, precum osteoporoza sau inegalitatea membrelor inferioare.
 
Scolioza degenerativa primara
 
Aceasta forma de scolioza apare o data cu varsta, fiind cauzata de degenerescenta discurilor vertebrale, ea fiind din ce in ce mai intalnita o data cu cresterea sperantei de viata.
 

Complicatii

 
Deformarea coloanei este intestetica si poate avea repercusiuni psihologice, dar si functionale:
 
  • scaderea capacitatilor respiratorii, culminand cu insuficienta respiratorie
  • dureri reumatice
  • ingreunarea mersului
  • deplasarile vertebrelor pot duce la compresia nervilor sau a maduvei spinarii, provocand astfel o paralizie.
 

Evolutia scoliozei

 
Modul in care evolueaza scolioza reprezinta subiectul multor studii efectuate in acest sens. Studiile retrospective facute pe sute de copii care sufera de scolioza si urmariti timp de mai multi ani au condus la identificarea a trei etape principale:
 
  • perioada de neagravare: procesul scoliotic este in stagnare
  • perioada principala de agravare, care se vede inainte de varsta de doi ani, de 6 si in timpul pubertatii
  • perioada secundara de agravare
 
In timpul perioadei principale de agravare estimarile arata ca:
 
  • scolioza mai mica de 20° are sanse de 80% de a nu se agrava
  • scolioza de 20-30° vor stagna in intervalul 10-55°
  • scolioza mai mare de 30° va evolua spre unghiuri mult mai mari
 
Asadar, este important sa oprim evolutia scoliozei la un unghi de maxim 30°.
 

Tratamentul scoliozei

 
Tratamentul scoliozei se face cu scopul de a mentine curbura coloanei vertebrale sub valoarea de 30° si poate presupune diverse metode, in functie de gravitatea sa:
 
  1. Kinetoterapie
  2. Corsete sau ghipsuri de corectie
  3. Tratament chirurgical
 

Kinetoterapia

 
In cazul scoliozei, aproape orice tip de miscare este benefic, in special sporturile precum inotul, deoarece presupune armonizarea corpului. Cu toate acestea, kinetoterapia nu impacteaza foarte mult evolutia scoliozei. Ea poate avea efect doar atunci cand este insotita de purtarea unui corset.  
 
Scopul kinetoterapiei este de a mentine tonusul muscular si flexibilitatea coloanei vertebrale. 
 
Tehnicile de stimulare eletrica intermitenta a muschilor paravetrebrali nu dau rezultate notabile.
 
Elongatiile coloanei verterbale, tehnica pusa la punct de Cotrel, poate sa previna retractiile muschilor sau tendoanelor, dar si asimetria coloanei. 
 

Corsetele sau ghipsurile de corectie

 
Purtarea ghipsului de corectie sau a corsetelor este necesara pentru redresarea unghiului scoliozei si pentru reducerea invartirii vertebrelor. Ghipsurile de corectie se recomanda a fi purtate intre 1 si 6 luni, in functie de gravitate, iar apoi inlocuite cu corsete din plexidur, care se schimba anual. 
 
Corsetul lui Milwaukee a fost realizat de Blount si Shmitt in anul 1945, fiind un corset activ de autocorectie permanenta si care trebuie purtat tot timpul. Avantajul sau este ca nu actioneaza atat de tare pe zona toracica, fiind eficient in 50% din cazuri. El este format dintr-o centura pelviana de care sunt fixate niste bare verticale care sustin o tetiera si care au un efect de auto elongatie permanenta. Astfel, asupra cocoasei se exercita o presiune localizata, fara a constrange in vreun fel zona toracica. Pentru acest tip de corset este nevoie de ajustari regulate si o supraveghere atenta. Uneori pot aparea mici senzatii de disconfort la nivelul danturii, el fiind vizibil si neputand fi ascuns sub haine. Spre sfarsitul tratamentului, medicul poate recomanda purtarea sa doar pe timpul noptii timp de cateva luni, pentru a consolida procesul de stabilizare al coloanei.
 
Corsetul Lyonnais a fost pus la punct de Stagnara in anul 1949, purtat de un copil cu un unghi de scolioza mai mic de 30° avand un procentaj de corectie de 50%. Acest tip de corset este mai discret, insa destul de strans, iar unele persoane trebuie sa il poarte 10-12 ani.
 
In cazul scoliozelor lombare, se foloseste corsetul in trei puncte, propus de Michel et Allegre, avand o zona de constrangere mai mica.
 
Tratamentul cu aparate ortopedice mentine trunchiul stabil si impiedica agravarea scoliozei sau deformarea coloanei vertebrale pe parcursul perioadei de crestere la copii. Corsetul nu trateaza scolioza, ci doar o impiedica sa evolueze. 
 

Tratamentul chirurgical

 
Tratamentul chirurgical este singura modalitate de a mentine curbura coloanei la gradul cel mai mare de corectie, insa cu pretul blocarii au rigidizarii coloanei scoliotice. Tratamentul chirurgical se aplica in cazurile de scolioza cu unghi mare, de 50-60°. 
 
Interventia chirurgicala consta in corectarea deformatiei coloanei vertebrale cu ajutorul tijelor de metal (instrumentatia Harrington) si finalizarea sa cu ajutorul ueni grefe intre vertebre pentru a elimina orice miscare intre vertebre si tijele de metal.
 
Principalul dezavantaj al tratamentului chirurgical este ca blocheaza cresterea coloanei vertebrale, de aceea trebuie urmat la o varsta corespunzatoare. 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Scolioza este o deformatie permanenta a coloanei vertebrale cauzata de rasucirea vertebrelor una fata de cealalta, in cele trei dimensiuni spatiale (de jos in sus, de la dreapta la stanga si din fata in spate). 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
BursitaDetalii Afectiune
Bursita este o inflamatie aparuta la nivelul unei burse seroase. O bursa seroasa este o punga mica plina de lichid care actioneaza ca o perna intre oase si alte parti ale corpului precum tendoane sau muschi. Bursa seroasa usureaza miscarile tendonului pe langa os, prevenind frecarea si miscarea tendonului impotriva osului.

0 recenzii pentru Scolioza

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 2 + 5

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.