Intoxicatia cu mercur

Descriere Remediu Naturist

 
 
Intoxicatia cu mercur intervine in urma expunerii la o cantitate mare de mercur, provenit fie din dieta, fie din mediu. Mercurul este un metal greu, daunator corpului uman.
 
Cea mai frecventa cauza a intoxicarii cu mercur o reprezinta consumul alimentelor care contin acest metal, simptomele acestei afectiuni avand un grad ridicat de gravitate.

 

Ce este intoxicarea cu mercur?

 
Mercurul este un metal pe care putem sa il intalnim in cantitati mici in componenta multor produse pe care le folosim zi de zi. Desi aceasta expunere controlata este considerata a nu fi daunatoare pentru sanatatea noastra, o acumulare mai mare de mercur se poate dovedi extrem de periculoasa.
 
Mercurul este un metal care isi mentine starea lichida atunci cand se afla la temperatura camerei, fiind si unul din produsele secundare rezultate de pe urma anumitor procese industriale, precum arderea carbunilor. Mercurul trece in starea de vapori cu usurinta, raspandindu-se in sol, apa sau picaturile de ploaie, reprezentand astfel un risc pentru plante, animale si persoanele umane.
 

Simptomele intoxicatiei cu mercur

 
Mercurul afecteaza sistemul nervos, ducand la aparitia urmatoarelor simptome neurologice:
 
  • stare de nervozitate si anxietate
  • iritabilitate si schimbari de stare
  • amorteala
  • depresie
  • tremurat
 
Pe masura ce nivelul de mercur din corp creste, incep sa apara alte simptome, care variaza de in functie de varsta persoanei si gradul de expunere. Persoanele adulte intoxicate cu mercur pot dezvolta urmatoarele simptome:
 
  • slabiciune musculara
  • gust de metal in gura
  • stari de greata si voma
  • lipsa capacitatilor motorii si a coordonarii
  • amorteala la nivelul mainilor, fetei sau a altor zone
  • alterarea vederii, auzului si vorbirii
  • dificultati de respiratie
 
Mercurul poate afecta si copii aflati in plin proces de crestere, care pot prezenta urmatoarele semne:
 
  • alterarea capacitatilor motorii
  • dificultati de gandire sau rezolvare a problemelor
  • dificultati in vorbirea si intelegerea limbajului verbal
  • stare de confuzie
 
Intoxicatia cu mercur se dezvolta treptat, daca persoana vine in contact frecvent cu acest metal. In unele cazuri, ea poate aparea brusc daca este urmarea unui incident anume. 
 

Complicatii pe termen lung

 
Expunerea la un nivel mare de mercur poate sa antreneze aparitia complicatiilor pe termen lung precum:

 

Afectiuni neurologice

 
Nivelul crescut de mercur din sange poate avea efecte devastatoare asupra sistemului neurologic, cei mai vulnerabili in fata acestui risc fiind copiii in crestere. Un studiu publicat in Journal of Preventive Medicine and Public Health a identificat cateva din problemele de ordin neurologic ce pot aparea ca rezultat al expunerii indelungate la mercur:
 
  • scaderea IQ-ului si deficiente de inteligenta
  • reflexe incetinite
  • deteriorarea capacitatii motorii
  • paralizie
  • amorteala
  • pierderi de memorie
  • simptome specifice ADHD-ului

 

 

Efecte asupra sistemului reproducator

 
Intoxicatia cu mercur afecteaza numarul spermatozoizilor si scade fertilitatea, avand totodata efecte si asupra fatului, caruia ii poate provoca deformatii sau chiar diminua sansele de supravietuire.
 

Riscuri cardiovasculare

 
Mercurul incurajeaza acumularea radicalilor liberi in organism, ceea ce inseamna ca celulele sunt mult mai predispuse la degradare. Astfel, pot aparea afectiuni de tip cardiovascular, precum atac de cord sau boala coronariana.
 

Cauzele intoxicatiei cu mercur

 
Cea mai intalnita cauza a intoxicatiei cu mercur este consumul fructelor de mare, insa aceasta afectiune poate fi provocata si prin procesele industriale, prin manevrarea gresita a termometrelor sau a vopselurilor vechi sau prin lucrarile dentare. 

 

Intoxicatia cu mercur cauzata de fructele de mare

 
Fructele de mare care au venit in contact cu mercurul sunt cea mai comuna cauza a acestei intoxicatii. Mercurul aflat in fructele de mare este o forma otravitoare de metal numita metilmercur, care se formeaza atunci cand mercurul vine in contact cu apa. 
 
Metilmercurul poate fi absorbit din apa de catre toate vietuitoarele marine, contaminarea continand pe firul lantului trofic. De exemplu, crevetii, care absorb mercurul din apa, sunt mancati de alti pesti mai mari, acestia din urma avand acum mai mult metilmercur in organism decat crevetii. Acest proces continua in lantul trofic, astfel incat pestii mai mari vor contine mai mult mercur decat pestii cu care s-au hranit. Totusi, daca mancam pesti mai mici, nu suntem nici asa in siguranta. Cel mai important pentru sanatatea noastra este sa consumam peste care provine din surse sigure, necontaminate. 
 
Persoanele care sunt ingrijorate de nivelul de mercur din corp sunt sfatuite sa evite consumul fructelor de mare sau a pestilor care se afla pe treptele superioare ale lantului trofic, precum rechin, ton alb, stiuca, salau sau biban. 
 
De asemenea, femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite pestele sau crustaceele, deoarece mercurul poate trece la fat sau la copil prin cordonul ombilical sau laptele matern.

 

Plombe dentare

 
Plombele cu amalgam, denumite si plombe din argint, contin aproximativ 40-50% mercur. Desi acest material nu mai este demult folosit de catre medicii stomatologi pentru obturatii, intre timp aparand alte metode mai noi si mai sigure, mai exista cativa dintre noi care inca mai poarta plombe metalice.
 
Aceste plombe vechi cresc riscul unei persoane de expunere la mercur, de aceea tot mai multe persoane aleg sa le inlocuiasca.
 

Alte cauze

 
Intoxicatia cu mercur poate fi cauzata si de factori de mediu din diferite surse:
 
  • mine de aur
  • expunerea la anumite tipuri de bijuterii
  • contactul cu vopsele vechi
  • unele vaccinuri
  • venirea in contact cu un termometru defect sau spart
  • locuitul in zone unde mercurul este un produs secundar rezultat in urma unui proces industrial, asemenea fabricilor de carbune
 

Diagnostic

 
Medicii obisnuiesc sa diagnosticheze o persoana intoxicata cu mercur prin examinare fizica si analize de sange. Foarte importanta este detalierea simptomelor resimtite de catre pacient si o prezentare cat mai clara a dietei alimentare.
 
Daca medicul banuieste ca ar putea fi vorba de intoxicatie cu mercur, o analiza a urinei sau a sangelui poate arata nivelul de mercur din organism.
 

Tratament

 
Tratamentul intoxicatiei cu mercur implica eliminiarea oricarei expuneri la acest metal. Medicii recomanda incetarea consumului de fructe de mare care contin mercur, iar daca intoxicatia provine din mediul inconjurator sau din mediul de lucru, persoana este sfatuita sa se mute din zona in care locuieste sau sa solicite instaurarea unor masuri de siguranta la locul de munca.
 
Intoxicatia cu mercur poate determina aparitia efectelor secundare pe termen lung, caz in care acestea vor fi tratate individual.
Cazurile grave de intoxicatie cu mercur necesita o terapie cu agenti chelatori, folositi pentru a ajuta la eliminarea lui pe calea urinei. Totusi, acest tratament presupune asumarea unor riscuri si a unor efecte secundare, de aceea este important sa se recurga ca aceasta varianta doar atunci cand este necesar. 
 
 
 
 
 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Intoxicatia cu mercur intervine in urma expunerii la o cantitate mare de mercur, provenit fie din dieta, fie din mediu. Mercurul este un metal greu, daunator corpului uman. Cea mai frecventa cauza a intoxicarii cu mercur o reprezinta consumul alimentelor care contin acest metal, simptomele acestei afectiuni avand un grad ridicat de gravitate.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
dureri de cap
tulburari de vedere
respiratie dificila
tremor
tulburari auditive
afectarea memoriei
dureri abdominale, greata, varsaturi, diaree

0 recenzii pentru Intoxicatia cu mercur

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 9 + 3

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.