Deshidratare

Descriere Remediu Naturist

 
 
Deshidratarea (din grecescul hydor– apa si prefixul latin de– deprivare, indepartare, separare) apare atunci cand organismul uman elimina mai multa apa si lichide decat primeste. Corpul nostru este alcatuit, in proportie de 75%, din apa, care se regaseste in interiorul celulelor, in vasele de sange si in structurile intercelulare. De aceea, pentru a supravietui, avem nevoie in permanenta de apa si de o buna administrare a rezervelor de apa. 
 
Din fericire, corpul nostru dispune de un sistem care ne spune exact cand sa crestem cantitatea de lichide ingerate. Desi apa se pierde in mod constant pe parcursul zilei, mecanismul care ne alerteaza ca ne e sete functioneaza in asa mod incat sa ne avertizeze atunci cand este cazul sa bem mai multe lichide.
 
In general, apa din organism se pierde prin:
 
  • respiratie deoarece aerul care iese pe caile respiratorii este umed, de aceea in zilele friguroase putem observa aerul pe care il expiram sub forma de aburi
  • transpiratie fiindca aceasta este modalitatea corpului de a se raci atunci cand ne este cald
  • urina si fecale pentru ca organismul elimina ceea ce nu mai este de folos
 
De aceea, pentru a completa toate aceste pierderi de apa, este important sa consumam suficiente lichide pe parcursul zilei. Nevoile de apa depind de functiile renale, respiratorii, digestive si termoreglatoare ale corpului, care depind de la un individ la altul si variaza in functie de conditiile de mediu (umiditate, temperatura). In general, aportul de lichide pentru un adult sanatos trebuie sa fie mai mare de 1,5 litri pe zi.
 

Tipologie

 
Deshidratarea se defineste in termeni medicali ca o tulburare hidroelectrolitica caracterizata de o diminuare a volumului corporal de apa. 
 
In functie de gradul de pierdere al electrolitilor ce insoteste pierderea de apa, deshidratarea se incadreaza in urmatoarele categorii:
 
  • deshidratare hipotonica – se caracterizeaaz prin perderea lichidelor bogate in sodiu, iar la baza sa poate sta o insuficienta suprarenala sau administrarea unor medicamente diuretice.
  • deshidratare isotonica – se datoreaza unei pierderi de lichid a carui osmolalitate este similara cu cea a lichidului extracelular. Deshidratarea isotonica apare ca urmare a unei hemoragii, a diareeii si/sau a episoadelor de voma.
  • deshidratare hipertonica – desemneaza un deficit de apa fara a implica o pierdere semnificativa de electroliti. Acest tip de deshidratare apare dupa o transpiratie excesiva (in conditii de febra, canicula) sau din cauza unui deficit in aportul de apa.
 
Primele doua tipuri de deshidratare (hipotonica si isotonica) pot fi usor de recunoscut si tratat, insa cea de-a treia categorie – deshidratarea hipertonica – nu prezinta simptome specifice si poate trece neobservata. 
 

Care sunt cauzele deshidratarii?

 
Deshidratarea apare atunci cand pierdem prea multa apa sau nu bem suficiente lichide, insa de cele mai multe ori aceasta intervine cand ambele aspecte sunt indeplinite. Cauzele deshidratarii pot fi diverse, insa printre cele mai intalnite se numara:
 
Diaree
 
Diareea este cea mai comuna cauza pentru care o persoana poate elimina o cantitate semnificativa de apa din organism, aceasta pierzandu-se la fiecare scaun.
 
Episoade de voma
 
Pierderea lichidelor se poate face si ca urmare a episoadelor de voma, iar uneori este dificil de completat nivelul de apa din corp din cauza senzatiei de greata continue, care ingreuneaza ingerarea lichidelor.
 
Transpiratie
 
Corpul pierde apa si minerale prin transpiratie, atunci cand incearca sa se raceasca ca urmare a expunerii la caldura sau in urma efectuarii unei activitati fizice intense. Transpiratia mai poate aparea si din cauza febrei, cauzate de o infectie. 
 
Diabet
 
La persoanele suferinde de diabet, nivelul ridicat de zahar din sange faciliteaza trecerea zaharului in urina, care este urmata de cea a apei, conducand astfel la deshidratare. Din acest motiv, urinarea frecventa si senzatia de sete resimtita des sunt primele semne ale diabetului.
 
Arsuri
 
Pielea actioneaza ca o bariera care protejeaza corpul si este reponsabila de reglarea pierderilor de lichide. Victimele arsurilor sunt predispuse la deshidratare deoarece o piele afectata de arsura nu poate impiedica pierderea lichidelor. Alte afectiuni inflamatorii ale pielii precum necroliza epidermica toxica sunt si ele asociate deshidratarii.
 
Imposibilitatea de a bea lichide
 
Locuitul in zone in care nu exista apa, senzatia permanenta de greata sau lipsa puterii de a inghiti lichide asociate unei rutine care nu include bautul frecvent de lichide pot creste gradul de deshidratare.
 
Consumul excesiv de medicamente diuretice
 
Medicamentele diuretice stimuleaza cresterea debitului si volumului de urina, dar si pierderea electrolitilor (saruri minerale dizolvate precum sodiu, potasiu sau cloruri). Desi administrarea corespunzatoare a acestor tipuri de medicamente nu afecteaza in niciun fel organismul, utilizarea lor in exces insotita de un regim alimentar care nu include destula sare poate conduce la deshidratare.
 
Bulimie
 
Bulimia este o tulburare nervoasa a conduitei alimentare caracterizata de un impuls incontrolabil de a manca alimente in cantitati mari. In majoritatea cazurilor, aceasta afectiune este asociata si cu recurgerea la modalitati de a elimina hrana inghitita asemenea vomei induse sau a administrarii de laxative. Toate aceste forme de curatire a organismului de hrana pot provoca aparitia deshidratarii.
 
Boala Addison
 
Glandele suprarenale, situate deasupra rinichilor, produc hormoni steoridieni care joaca un rol important in mentinerea echilibrului lichidelor in organism. Desi se intampla in cazuri foarte rare, uneori glandele suprarenale pot deveni inactive, ceea ce provoaca aparitia bolii Adison, ce implica o eliminare excesiva de urina si deshidratare.
 

Simptome si complicatii

 
Primul raspuns al corpului la deshidratare este senzatia de sete, prin care cere cresterea aportului de lichide, dar si micsorarea cantitatii de urina, pentru a conserva rezervele de apa. Astfel, urina va deveni mai concentrata si mai inchisa la culoare.
 
Pe masura pierderea de apa se agraveaza, incep sa apara o serie e simptome precum:
 
  • gura uscata
  • lipsa lacrimilor
  • incetarea transpiratiei
  • crampe musculare
  • greata si voma
  • palpitatii
  • stari de ameteala (in special cand stam in picioare)
  • slabiciune
  • cantitate redusa de urina
 
Corpul incearca sa mentina un debit cardiac normal (cantitatea de sange pompata de inima in organism), iar atunci cand cantitatea de lichid din spatiul intravascular este redusa, organismul compenseaza prin cresterea sau descresterea ritmului cardiac si contractarea vaselor de sange pentru a mentine presiunea arteriala si circulatia sanguina catre organele vitale. 
 
In cazul unei deshidratari severe, persoana in cauza devine slabita si confuza, deoarece creierul si alte organe primes din ce in ce mai putin sange. Netratata la timp, deshidratarea poate fi urmata de coma, cedarea organelor si, in cele din urma, moarte. 
 

Factori de risc

 
Deshidratarea este des intalnita in tarile in curs de dezvoltare, acolo une accesul la apa potabila este restrictionat. 
 
Din punct de vedere demografic, aceasta afectiune poate fi intalnita la oricine, indiferent de sex, varsta sau conditiile de locuit. Cu toate acestea, persoanele in varsta , copiii si sugarii sunt cei mai predispusi la deshidratare. 
 
De asemenea, atletii, persoanele care sufera de boli cronice precum diabet, boli renale, fibroza chistica sau alcoolism se numara si ei printre categoriile cu factor de risc ridicat.
 

Diagnostic

 
Pentru a stabili diagnosticul de deshidratare, medicul poate recurge atat la examinarea fizica, cat si mentala. Un pacient care acuza simptome precum dezorientare, tensiune arteriala scazuta, batai rapizi ale inimii, febra, lipsa transpiratiei si pierderea elasticitatii pielii este considerat a fi deshidratat.
 
In plus, pentru a verifica functiile rinichilor si nivelul de potasiu, sodiu sau alti electroliti, se vor cere analize de sange sau de urina. 
 

Tratament

 
Primul pas in tratarea deshidratarii il constituie consumul de lichide. Este posibil ca unii pacienti sa necesite administrarea pe cale venoasa a lichidelor. De asemenea, nu este indicat consumul bauturilor ce contin cafeina precum cafeaua, ceaiul sau bauturile carbogazoase.
 
Afectiunile ce stau la baza deshidratarii trebuie tratate prin administrarea medicamentelor corespunzatoare: medicamente pentru oprirea diareeri, febrei  sau varsaturilor (antiemetice).

 

Metode de prevenire

 
Prevenirea este cea mai buna metoda de tratament a deshidratarii. Consumul de lichide si de alimente cu continut ridicat de lichide (fructe si legume) pot fi masuri suficiente pentru prevenirea deshidratarii. 
 
De altfel, se recomanda evitarea exercitiilor fizice in conditii de caldura extrema sau chiar canicula, iar toate persoanele care fac sport ar trebui sa considere o prioritate consumul de lichide.
 
Nu este indicat consumul de alcool sau urmarea unei diete bogate in proteine.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Deshidratarea apare atunci cand organismul uman elimina mai multa apa si lichide decat primeste. Deshidratarea se defineste in termeni medicali ca o tulburare hidroelectrolitica caracterizara de o diminuare a volumului corporal de apa. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
urina inchisa la culoare
ameteala
sete
piele uscata
uscaciune a gurii
Alergia la frigDetalii Afectiune
Alergia la frig sau urticaria la rece este un tip de alergie ce se manifesta in sezonul rece, atunci cand temperaturile sunt scazute sau la contactul cu bauturile sau mediile reci si, iar primele simptome includ aparitia "bubelor dulci" si inrosirea pielii.

0 recenzii pentru Deshidratare

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 3 + 5

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.