Descriere Remediu Naturist

Bursita este o inflamatie aparuta la nivelul unei burse seroase. O bursa seroasa este o punga mica plina de lichid care actioneaza ca o perna intre oase si alte parti ale corpului precum tendoane sau muschi. Bursa seroasa usureaza miscarile tendonului pe langa os, prevenind frecarea si miscarea tendonului impotriva osului. Bursele seroase se regasesc la nivelul picioarelor, genunchilor, soldurilor, umerilor si in general, la nivelul incheieturilor. Daca tendoanele se deformeaza din cauza unei utilizari excesive, bursa seroasa incepe sa se frece mai mult, fiind predispusa la aparitia inflamatiilor. 

 

De ce apare bursita?

 

Aparitia bursitei este rezultatul unei inflamatii care poate fi determinata de o interventie chirurgicala sau de miscari repetitive care au impact asupra unui membru, dar mai poate fi cauzata si de:

  • pozitie gresita a corpului atunci cand stam asezati sau cand mergem
  • presiune exercitata pe tesuturile moi cauzata de o pozitionare anormala a articulatiilor sau oaselor (precum diferente de lungime intre picioare sau deformari de articulatie)
  • unele tipuri de artrita sau afectiuni asemanatoare (artrita reumatica, osteoartrita sau guta)
  • afectiuni metabolice de tipul diabetului
  • efecte secundare de la anumite medicamente

Avand in vedere ca durerea asociata bursitei apare la nivelul articulatiilor, aceasta este confundata de multe ori cu artrita.

 

Simptome

 

Principalele simptome ale inflamatiei bursei sunt durerea si rigidittatea resimtite la nivelul zonei afectate. Gravitatea simptomelor variaza in functie de nivelul inflamatiei, uneori cauzand si umflarea articulatiei.

Durerea este resimtita mai ales in timpul miscarii sau atunci cand se pune presiune pe zona afectata.

In cazul unei infectii (bursita septica), pot aparea si alte simptome precum:

  • stari febrile
  • infectie care ajunge chiar la nivelul pielii
  • leziuni cutanate

 

Diagnostic

 

Prima etapa a procesului de diagnosticare este consultul fizic, in cadrul caruia se vor observa eventualele umflaturi de la nivelul articulatiilor, iar pacientul va spune in ce zona resimte durere. 

Analiza unei mostre de lichid din interiorul bursei inflamate poate ajuta si ea la stabilirea unui diagnostic precis. Aceasta metoda de diagnosticare ajuta si la identificarea unei posibile cauze infectioase.

Alte teste si analize suplimentare care duc la confirmarea diagnosticului de bursita sunt:

  • analize de sange
  • RMN

In cazurile de bursita cronica sau care persista, medicul poate cere efectuarea unei radiografii sau a unei ecografii a zonei cu pricina. 

 

Metode de tratament

 

Bursita este o afectiune care se poate trata de la sine in timp. Daca totusi aceasta persista, medicul va lua masurile necesare pentru reducerea durerii si inflamatiei si mentinerea mobilitatii pacientului. De asemenea, medicul generalist poate recomanda pacientului un consult de specialitate la medicul reumatolog, ortoped sau la fizioterapeut. Daca sunt tratate corespunzator, cazurile de bursita nu afecteaza articulatiile si nici nu pun in pericol mobilitatea pacientului. Cele mai intalnite metode de tratament pentru bursita sunt urmatoarele:

 

Odihna si suport cu atele

 

Multe dintre afectiunile tesuturilor moi sunt cauzate de suprasolicitatea muschilor, astfel incat prima recomandare est odihna si incetarea folosirii zonei afectate. Suportul cu atele si imobilizarea articulatiei vor grabi procesul de vindecare.

 

Comprese calde si reci

 

Compresele reci reduc umflaturile si atenueaza durerea, acestea fiind mai eficiente in primele 48 de ore ale instalarii bursitei. Dupa 48 de ore sau in cazul unei dureri cronice, sunt mai de folos compresele calde au baile calde.

 

Tratament medicamentos

 

Medicamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor precum durerea sau inflamatia. Din categoria medicamentelor utile in tratatea bursitei fac parte analgezicele si antiinflamatoarele precum aspirina, ibuprofen sau naproxen.

 

Injectii cu corticosteroizi

 

Corticosteroizii sunt medicamente antiinflamatorii puternice care sunt injectate direct in articulatie.

 

Fizioterapie

 

Procedurile de fizioterapie prescrise de medic sunt urmatoarele:

  • tratament cu caldura de iradiere sau impachetari reci
  • mobilizarea zonei afectate
  • folosirea aparatelor pentru reducerea presiunii la nivelul bratelor sau picioarelor
  • un program personalizat de exercitii fizice
  • analizarea si corectarea pozitiei corpului si mersului
  • educarea cu privire la activitatile recomandate pentru a ajuta la vindecare

 

Terapie ocupationala

 

Un medic terapeut ocupational poate recomanda modificarea activitatilor zilnice pentru a preveni aparitia bursitei. Acesta poate crea aparate de sustinere a mainilor si incheieturilor sau poate sugera pacientului diferite dispozitive care sa ii faca viata mai usoara.

 

Metode de prevenire a bursitei

 

Bursita poate fi prevenita prin evitarea frecarii si stresului mecanic care duce la traumatizarea articulatiilor. In cazul articulatiilor de la genunchi, este recomandata purtarea genunchierelor atunci cand lucrati in genunchi.

Daca aveti nevoie sa lucrati un timp mai indelungat cu bratele ridicate, atunci e posibil ca aceasta miscare sa irite bursele seroase de la nivelul umerilor. Pentru a preveni bursita la umar, coborati suprafata de lucru sau folositi platforme pentru a va ridica la nivelul suprafatei de lucru. 

Cele mai indicate metode de prevenire sunt urmatoarele:

  • incalzirea muschilor din jurul articulatiilor, dar intr-un mod prudent, inainte de inceperea unei noi activitati
  • pauze dese in cazul in care facem miscari repetitive. Daca o anumita miscare va provoaca durere, nu o mai faceti
  • folosirea unei perne sau a protectiilor speciale pentru ocaziile in care trebuie sa stam in genunchi
  • folositi ambele maini atunci cand utilizati unelte grele
  • aveti grija de greutatea corporala deoarece supraponderabilitatea si obezitatea duc la exercitarea unei presiuni mai mari pe articulatii


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Bursita este o inflamatie aparuta la nivelul unei burse seroase. O bursa seroasa este o punga mica plina de lichid care actioneaza ca o perna intre oase si alte parti ale corpului precum tendoane sau muschi. Bursa seroasa usureaza miscarile tendonului pe langa os, prevenind frecarea si miscarea tendonului impotriva osului.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
ScoliozaDetalii Afectiune
Scolioza este o deformatie permanenta a coloanei vertebrale cauzata de rasucirea vertebrelor una fata de cealalta, in cele trei dimensiuni spatiale (de jos in sus, de la dreapta la stanga si din fata in spate). 

0 recenzii pentru Bursita

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 3 + 9

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.