Anxietate

Descriere Remediu Naturist

 
Starea de neliniste sau ingrijorare face parte din rutina existentiala a oricarui individ. Putem sa ne simtim anxiosi atunci cand ne confruntam cu o situatie dificila la serviciu, inainte de a sustine un examen sau de a lua o decizie importanta. 
 
Anxietatea, ca si afectiune, inseamna mai mult decat o stare temporara de ingrijorare sau frica. Pentru o persoana care sufera de anexietate, starile de neliniste nu sunt pasagere, ele devenind din ce in ce mai pronunte de-a lungul timpului. Aceste sentimente pot avea un impact negativ asupra activitatilor zilnice precum performantele profesionale, rezultatele scolare sau relatiile interpersonale.
 
Cum iti poti da seama ca nelinistile pe care le resimti zi de zi s-au transformat intr-o tulburare psihica? Raspunsul nu este niciodata unul usor. Anxietatea poate lua mai multe forme, precum atacurile de panica, fobii sau anxietate sociala, iar diferenta intre un diagnostic oficial si o anxietate normala nu este intotdeauna usor de facut.
 

Tipuri de anxietate

In general, sunt recunoscute cateva tipuri de anxietate, printre care: 
 
  • Atacuri de panica
 
Oamenii care sufera de atacuri de panica se confrunta cu sentimente pronuntate de frica exagerata, care apar brusc si fara a putea fi anticipate. Printre simptomele atacurilor de panica se numara transpiratie abundenta, dureri in piept, palpitatii (batai puternice sau neregulate ale inimii), senzatia de sufocare. 
 
  • Anxietate sociala
 
Denumita si fobie sociala, aceasta tulburare este caracterizata de o stare coplesitoare de griji si nelinisti cu privire la relatiile sociale. Cei care sufera de anxietate sociala au o teama nemotivata de a fi judecatii de semenii lor sau de a se comporta intr-un mod in care ar putea ajunge intr-o situatie stanjenitoare. 
 
  • Fobii specifice
 
Fobiile specifice resprezinta o frica intensa de un anumit obiect sau situatie, precum serpi, inaltimi sau zboruri. In aceste cazuri, teama capata proportii hiperbolice, cel care sufera de astfel de fobii ajungand sa evite orice activitate, fie ea si inofensiva.
 
  • Anxietate generalizata
 
Anxietatea generalizata este o tulburare care implica un sentiment extrem de grija si tensiune, chiar daca, de cele mai multe ori, aceasta stare nu este justificata. 

Care sunt simptomele anxietatii?

Simptomatologia acestei tulburari depinde de tipologia sa, insa, simptomele generale sunt urmatoarele:
 
  • Sentimente de panica, frica si neliniste
  • Tulburari ale somnului
  • Maini sau picioare reci
  • Dificultati de respiratie
  • Palpitatii ale inimii
  • Incapacitatea de a sta linistit sau calm
  • Gura uscata
  • Amorteala sau furnicaturi in maini sau in picioare
  • Senzatie de greata
  • Tensiune musculara
  • Stari de ameteala
 

Care sunt cauzele aparitiei anxietatii?

Cauza exacta a anxietatii nu poate fi stabilita cu exactitate, insa, asemenea altor forme de tulburari psihice, nu este rezultatul unui caracter slab sau a unei educatii neadecvate. Pe masura ce stiinta evolueaza direct proportional cu complexitatea studiilor medicale, devine din ce in ce mai clar ca aceste probleme sunt cauzate de o multitudine de factori precum schimbari la nivel cerbral sau stresul ambiental.
 
Anxietatea poate fi cauzata de probleme de functionare ale circuitelor cerebreale responsabile de declansarea fricii sa a altor emotii. Cercetarile in acest domeniu au demonstrat faptul ca stresul indelungat pot afecta modul in care celulele nervoase din aceste circuite transmit informatia dintr-o zona a creierului in alta zona. De asemena, cei care sufera de anxietate prezinta schimbari ale structurilor cerebrale ce se ocupa de raportarea amintirilor la emotii. 
 
Factorul genetic al anxietatii nu este nici el de neglijat, aceasta tulburare putand fi mostenita de la unul din parinti.
 
La toate aceste cauze se adauga si factorii de mediu, precum traume sau evenimente majore survenite in viata unui individ. Riscul aparitiei anxietatii este mai mare la persoanele care consuma substante ce pot crea dependenta (cafeina, alcool, nicotina).
 
Anxietatea poate fi accentuata si de anumite afectiuni precum depresia, astmul sau sindromul post traumatic.
 

Procedura de diagnosticare

Diagnosticarea anxietatii poate fi facuta doar de medicul specialist. Dupa ce a verificat existenta simptomelor, medicul isi va incepe evaluarea prin adresarea intrebarilor cu privire la trecutul medical al pacientului si prin examinarea fizica. Desi nu exista analize de laborator care prin care sa poata fi diagnosticata anxietatea, medicul poate cere efectuarea unor teste pentru a verifica daca pacientul sufera de o alta boala fizica ce poate sta la baza aparitiei simptomelor asociate cu anxietatea.
 
Daca pacientul nu sufera de nicio boala fizica, acesta trebuie sa consulte un psihiatru, un psiholog sau orice alt medic specializat in tratarea si diagnostigarea tulburarilor mentale, care vor analiza prin metode specifice manifestarile clinice ale acestuia. 
 
Medicul va pune diagnosticul prin analizarea intensitatii si duratei simptomelor, atitudinea sau comportamentul pacientului.
 

Cum se trateaza anxietatea?

Din fericire, in ultimele decenii, stiinta a facut posibila dezvoltarea metodelor eficiente de tratament pentru tulburari psihice, inclusiv pentru anxietate. Desi tratamentul depinde de tipologia bolii, scheme includ una sau mai multe combinatii din urmatoarele terapii:
  • Tratament medicamentos: Principalele categorii de medicamentele folosite pentru a reduce simptomele anxietatii sunt antidepresivele, anxioliticele sau beta-blocantele. 
  • Psihoterapie: Psihoterapia vizeaza raspunsul emotional al pacientului la boala de care sufera. Psihoterapia este un proces prin care medicii specializati in astfel de proceduri ajuta pacientii prin conversatii cu privire la strategii de intelegere, de acceptare si de tinere in frau a bolii.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala: Acest tip de psihoterapie ajuta pacientul sa invete sa recunoasca si sa schimbe modelele de gandire si de comportament care duc la aparitia anxietatii.
  • Schimbari ale stilului de viata si ale alimentatiei.
  • Terapii de relaxare.
 

Poate fi prevenita anxietatea?

Anxietatea nu poate fi prevenita, insa exista cateva masuri ce pot fi luate pentru a tine sub control sau a atenua simptomele: 
 
  • renuntarea sau reducerea consumului de produse care contin cafeina, precum cafeaua, ceaiul, bauturile carbogazoase, bauturile energizante si ciocolata.
  • consultarea medicului sau farmacistului de fiecare data cand se urmeaza un tratament medicamentos. Unele tipuri de medicamente contin substante chimice ce pot agrava simptomele anxietatii. 
  • consultarea medicului daca va simtiti nelinstit sau ingrijorat fara niciun motiv. 

Suplimente naturiste CaliVita de ajutor in tratarea anxietatii

Efectele stresul asociat rutinei si monotoniei pot fi reduse prin suplimentarea cu Rhodiolin, un produs CaliVita care nu prezinta efecte secundare si este 100% natural. Rhodiolin are ca ingredient principal extractul de Rhodiola Rosea, o planta folosita inca din cele mai vechi timpuri de catre asiatici, care o considerau a avea puteri supranaturale. Rhodiolin echilibreaza activitatea cerebrala, reducand nivelul de cortizol (hormonul stresului).
 
Cea mai buna metoda de refacere a organismului uman este prin somn. Unul din simptomele anxietatii este aparitia insomniilor. Melatoninde la CaliVita incurajeaza productia de melatonina a corpului si asigura un somn odihnitor.
 
Mega B-Complex este un complex de vitamine B cu eliberare prelungita ce combate efectele neplacute ale stresului. Acest supliment natural contribuie la imbunatatirea sistemului nervos si implicit la reducerea simptomelor asociate depresiei si anxietatii.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Anxietate

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Rhodiolin161.00 Ron120 capsule = 54 gDetalii Produs
Rhodiolin contine rhodiola rosea, o planta cu efect adaptogen, care previne si trateaza anxietatea de orice natura. Reduce efectele negative ale stresului asupra organismului, intareste psihicul si previne depresia.
2. Melatonin99.98 Ron180 tablete = 14.4 gDetalii Produs
Melatonin ajuta la restabilirea nivelului de melatonina, hormonul somnului. Anxietatea este o conditie care perturba ritmul biologic si creaza insomnii. De asemenea, lipsa somnului din diverse alte motive poate conduce la stari anxioase.
3. Mega B-Complex193.00 Ron100 tablete = 230 gDetalii Produs
Mega B-Complex este un complex de B-uri in forma naturala, ce asigura sanatatea creierului, muschilor si a sistemului nervos. Carenta acestor vitamine conduce la stari depresive, anxietate, nervozitate si alte tulburari psihice.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Anxietateaeste o tulburare afectiva caracterizata printr-un sentiment coplesitor de griji si neliniste psihomotorie.

Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Anxietate

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 5 + 0

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.