Descriere Remediu Naturist

 

Sistemul imunitar al organismului este mecanismul de aparare al organismului care actioneaza impotriva cotropitorilor straini, in special infectiile. Rolul acestuia este de a recunoaste si de a reactiona impotriva acestorsubstante straine, numite antigene. Antigenele sunt substante capabile de a provoca producerea de anticorpi. Aceste substante straine pot sau nu pot duce la o reactie alergica. Alergenii sunt acele antigene care provoca o reactie alergica si productia de IgE.

Scopul sistemului imunitar este de a-si mobiliza fortele in zona de invazie si pentru a distruge inamicul. Una dintre modalitatile de ea face acest lucru este de a crea proteinele de protectie numite anticorpi, care sunt destinate in mod specific fata de anumite substante straine. Acesti anticorpi, sau imunoglobuline (IgG, IgM, IgA, IgD), au rolul de a proteja si de a ajuta la distrugrea particulelor straine prin atasarea la suprafata acestora, facand astfel mai usor pentru alte celule ale sistemului imunitar sa le distruga. Persoana alergica dezvolta un anumit tip de anticorp numit imunoglobulina E, sau IgE, ca raspuns la anumite substante straine inofensive in mod normal, cum ar fi parul de pisica.

Factori de risc

Alergiile se pot dezvolta la orice varsta, poate chiar si in uter. Apar frecvent la copii, dar se pot manifesta pentru prima data la varsta adulta. Astmul poate persista la adulti, in timp ce alergiile nazale tind sa scada odata cu varsta.

Factorul major distinctiv pare a fi ereditatea. De ceva timp a fost cunoscut faptul ca conditiile alergice tind sa se grupeze in familii. Risc de alergii in curs de dezvoltare este legat de istoria parintilor in ceea ce priveste alergiile. in cazul in care niciunul dintre parinti nu este alergic, sansa copilului de a avea alergii este de aproximativ 15%. Daca un parinte este alergic, riscul creste la 30%, iar in cazul in care ambii parinti sunt alergici, riscul este mai mare de 60%.

Desi tendinta de a dezvolta alergii poate fi mostenita, ar putea sa nu existe niciodata simptome. De asemenea, pot fi mostenite nu neaparat aceleasi alergii sau aceleasi boli ca si parintii. Nu este clar ce determina ca aceste substante sa declanseze o reactie la o persoana alergica. O alta piesa importanta din puzzle-ul alergiei este mediul. Este clar ca trebuie sa existe o tendinta genetica si o expunere la un alergen pentru a dezvolta o alergie. in plus, daca expunerea la un alergen este mai intensa si repetitiva si apare mai devreme in viata, este mai probabil ca o alergie sa se dezvolte.

Exista si alte influente importante care pot conspira pentru a determina conditiile de alergice. Unele dintre acestea includ fumatul, poluarea, infectiile si hormonii.

Care sunt afectiunile alergice frecvente si care sunt simptomele si semnele alergice?

Parti ale corpului care sunt predispuse sa reactioneze la alergii includ ochii, nasul, plamanii, pielea si stomacul. Desi diverse boli alergice pot sa apara diferit, toate duc la un raspuns imun exagerat la substantele straine la persoanele sensibile. Urmatoarele descrieri scurte vor servi ca o imagine de ansamblu de afectiuni comune alergice.

  • Rinita alergica("febra fanului") este cea mai comuna dintre bolile alergice si se refera la simptomele sezoniere nazale, care sunt datorate polenului.. Pe parcursul anului sau doar sezonier, rinita alergica este de obicei cauzata de alergenii de interior, cum ar fi acarienii din praf, firele de par de animale sau mucegai. Aceasta poate fi, de asemenea, cauzata de polen. Simptomele sunt caracterizate printr-o inflamatie a tesuturilor care delimiteaza interiorul nasului, dupa ce alergenii sunt inhalati. Zonele adiacente, cum ar fi urechile, sinusurile, si gatul pot fi, de asemenea, implicate. Cele mai frecvente simptome includ:
  1. curgerea nasului
  2. nas infundat
  3. stranutul
  4. prurit nazal(frecare)
  5. mancarimea urechilor si gatului
  6. scurgeri nazale
  • Astmuleste o problema de respiratie, care rezulta din inflamatia si spasmul pasajelor pulmonare aeriene (tuburile bronsice). Inflamatia determina o ingustare a cailor aeriene, care limiteaza fluxul de aer in si din plamani. Astmul este cel mai adesea, dar nu intotdeauna, referitor la alergii. Simptomele comune includ:
  1. scurtarea respiratiei
  2. respiratie suieratoare
  3. tuse
  4. senzatie de constrictie toracica
  • Ochii alergici (conjunctivita alergica) sunt caracterizati de o inflamatie a straturilor de tesut (membrane), care acopera suprafata globului ocular si partea inferioara a pleoapei. Inflamatia se produce ca urmare a unei reactii alergice si poate produce urmatoarele simptome:
  1. roseata sub pleoape si la nivelul ochiului in ansamblu
  2. lacrimarea ochilor, mancarime
  3. umflarea membranelor
  • Eczemaalergica(dermatita atopica) este o eruptie cutanata alergica, care este de obicei cauzata de contactul pielii cu un alergen. Aceasta conditie este frecvent asociata cu rinita alergica sau astm si are urmatoarele simptome:
  1. mancarime, roseata, si sau uscaciune a pielii
  2. eruptii cutanate pe fata, in special la copii
  3. eruptii jurul ochilor, in cutele cotului si in spatele genunchilor, mai ales la copiii mai mari si la adulti (eruptiile cutanate pot fi si pe trunchiul corpului)
  • Urticariaeste o reactie a pielii care apar sub forma de umflaturi insotite de mancarime pe orice parte a corpului. Urticaria poate fi cauzata de o reactie alergica, cum ar fi la un aliment sau medicament, dar poate aparea, de asemenea, si la persoanele non-alergice. Simptomele tipice sunt:
  1. aparitia de placi rosii, uneori pruriginoase
  2. mancarime intensa
  • Soculalergic (anafilaxie sau soc anafilactic) este o reactie alergica care pune in pericol viata si care poate afecta anumite organe in acelasi timp. Acest raspuns apare de obicei atunci cand este mancat un alergen (de exemplu, alimente) sau injectat (de exemplu, o intepatura de albina). Unele sau toate dintre urmatoarele simptome pot sa apara:
  1. urticarie sau modificari de culoare rosiatica a pielii
  2. congestie nazala
  3. umflarea gatului
  4. dureri de stomac, greata, varsaturi
  5. scurtarea respiratiei, respiratie suieratoare
  6. tensiune arteriala sau soc

Socul se refera la circulatia insuficienta de sange catre tesuturile organismului. socul in general este cel mai frecvent cauzat de pierderea de sange sau de o infectie. socul alergic este cauzat de dilatarea si "neetansarea" vaselor de sange, care duce la o scadere a tensiunii arteriale.

Unde putem intalni alergeni?

Peste tot ...

Alergenii sunt tipuri speciale de antigene care cauzeaza reactii alergice. Simptomele si bolile care apar ca rezultat depind in mare masura pe traseul de intrare si de nivelul de expunere la alergeni. Structura chimica a alergenilor afecteaza calea de expunere. Polenul din aer, de exemplu, va avea un efect redus asupra pielii. Acesta este usor de inhalat si va determina, astfel, mai multe simptome nazale si pulmonare decat la nivelul pielii. Cand alergenii sunt inghititi sau injectati acestia pot calatori in alte parti ale corpului si pot provoca simptome care se manifesta in alta parte fata de punctul lor de intrare. De exemplu, alergenii din alimente pot determina eliberarea de mediatori in piele si pot cauza urticarie.

Alergenii pot fi inhalati, ingerati (mancati sau inghititi), aplicati pe piele, sau injectati in corp, fie ca un medicament sau din neatentie printr-o intepatura de insecta.

in aerul pe care il respiram …

in afara de oxigen, aerul contine o varietate de particule, unele toxice, unele infectioase, si unele "inofensive", inclusiv alergeni. Bolilr obisnuite care rezulta de la alergenii din aer sunt febra fanului, astm si conjunctivita. Urmatorii alergeni sunt de obicei inofensivi, dar pot declansa reactii alergice atunci cand sunt inhalat de catre persoane sensibilizate.

  • polenul: copaci, ierburi si / sau buruieni
  • acarieni din praf
  • proteinele ​​animale: firele de par, piele, si / sau urina
  • mucegai
  • urme de insecte: gandacii de bucatarie

In ceea ce ingeram …

Atunci cand produsele alimentare sau medicamentele sunt ingerate, alergenii pot avea acces la fluxul de sange si se pot atasat la IgE specifice de pe celule pielii sau membranelor nazale. Capacitatea alergenilor de a calatori explica modul in care simptomele pot aparea in alte zone decat tractul gastro-intestinal. Reactiile alergice alimentare pot incepe cu umflarea limbii sau a gatului si pot fi urmate de furnicaturi, greata, diaree, sau crampe de stomac. Dificultati de respiratie sau reactii nazale cutanate pot fi de asemenea observate. Cele doua grupuri principale de alergeni care pot fi ingerati sunt:

  • Alimentele
  • Medicamentele (atunci cand sunt inghitite): de exemplu, antibioticele si aspirina
  • Alimentele care cauzeaza cel mai frecvent reactii alergice sunt laptele de vaca, pestele, crustaceele, ouale, alunele, nucile, soia si graul.

Prin atingerea pielii …

Dermatita alergica de contact este o inflamatie a pielii care este cauzata de o reactie alergica locala. Majoritatea acestor reactii cutanate localizate, nu implica IgE, dar sunt cauzate de celule de inflamatie. Eruptiile cutanate produse sunt similare cu cele ale unei eruptii cutanate provocate de otravirea cu iedera. Ar trebui remarcatfaptul ca, atunci cand unii alergeni (de exemplulatexul) vin in contact cu pielea, acestia sunt absorbiti de piele si pot provoca reactii pe tot corpul, nu doar pe piele. Exemple de dermatita de contact alergica includ:

  • latex 
  • plante (otravirea cu iedera si stejar)
  • coloranti
  • produse chimice
  • metale (nichel)
  • cosmetice

Dermatita alergica de contact nu implica anticorpi IgE, dar implica celule ale sistemului imunitar, care sunt programate sa reactioneze atunci cand sunt declansate de un alergen de sensibilizare. Atingerea sau frecarea de o substanta la care anterior a existat o sensibilizare poate declansa o eruptie pe piele.

Prin injectarea in corpul nostru …

Reactiile cele mai grave pot aparea atunci cand alergenii sunt injectati in organism si au acces direct la fluxul de sange. Acest acces poarta riscul de o reactie generalizata, cum ar fi anafilaxie, care poate pune viata in pericol. Urmatoarele sunt alergeni care sunt dobanditi adesea prin injectare si care pot provoca reactii alergice severe:

  • venin
  • medicamente injectabile
  • vaccinuri
  • hormoni (de exemplu insulina)

Remediu naturist pentru alergie cu produse Calivita

  • Fructul noni din compozitia Noni Caps este recunoscut pentru proprietatile sale imunostimulatoare, de scadere a tensiunii arteriale si pentru efectul sau antialergic.
  • Uleiul de primula din compozitia Evening Primrose Oil mentine sanatatea si tinereatea pielii, este un stimulent al imunitatii si reglator al glandei tiroide.
  • Complexul de minerale si nutrienti din compozitia Stress Management B Complex este util in tratamentul multor afectiuni, printre care si anxietatea, stresul, imunitate deficitara si dermatite.Beta carotenul din compozitia Beta carotene se transforma in organism in vitamina, oferind multiple beneficii ingregului organism, dar mai ales pielii.
  • Beta carotenul este o carotenoida care ajuta la imbunatatirea functiilor sistemului imunitar si protejaza organismul imptriva radicalilor liberi.

 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Alergie

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Noni Caps145.13 Ron1-1-190 capsule = 45 gDetalii Produs
Noni Caps asigura o protectie imunitara sporita, ajutand la apararea organismului impotriva agentilor patogeni, precum alergenii. Actioneaza ca un antihistaminic natural, este util in diverse alergii si in combaterea simptomelor de astm.
2. Evening Primrose Oil97.00 Ron1-1-1100 capsule gelatinoasa = 78 gDetalii Produs
Evening Primrose Oil este un supliment natural pe baza de ulei de primula bogata in acizi grasi esentiali, cu proprietati antiinflamatorii. Este benefic in tratamentul conditiilor de piele si ameliorarea alergiilor si simptomelor de astm.
3. Stress Management B Complex90.00 Ron1-1-0100 tablete = 127 gDetalii Produs
Stress Management B Complex contine intreaga gama de vitamine B, necesare pentru sanatatea pielii, starea psihica si o buna imunitate. Este util in dermatite si probleme ale pielii, imunitate deficitara, si probleme legate de stres.
4. Beta Carotene73.64 Ron1-1-0100 capsule gelatinoase = 23 gDetalii Produs
Beta Carotene contine vitamina A in forma naturala, benefica pentru sanatatea pielii si o buna functie imunitara. De asemenea, protejeaza organismul de radicalii liberi, care sunt responsabili pentru o gramada de probleme de sanatate.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

 

Alergiilepot fi produse de o serie intreaga de factori, de la arahide si intepaturi de albine pana la penicilina si bijuterii. Aceste reactii alergice au fost clasificate de imunologi in patru categorii.

Tipul 1 - Reactia alergica imediata – hipersensibilitatea de tip I este o reactie imediata care apare la cateva secunde de la expunerea la alergen. Cele mai comune exemple sunt febra de fan, eczemele atopice ale copilariei si astmul bronsic extrinsec. O astfel de reactie denumita atopica poate aparea la 10% din populatie. In locul raspunsului imun normal la expunerea la alergen, organismul produce o clasa de anticorpi numiti IgE. Acestia se leaga de mastocite, distribuite in numar mare in piele, caile respiartorii si tractul gastrointestinal, determinand eliberarea unui numar mare de mediatori ai inflamatiei, inclusive histamine. Histamina produce vasodilatatie si iesirea fluidelor din peretii vasculari, fiind principala cauza a aparitiei reactiilor inflamatorii caracteristice – curgerea nasului, lacrimarea ochilor, inrosirea si mancarimile de la nivelul pielii. Tipul simptomelor aparute depinde si de locul de patrundere al alergenului in organism. Astfel inhalarea alergenului declanseaza constrictia cailor respiratorii cu aparitia consecutive a simptomelor astmatice; inghitirea determina simptome de tip: crampa, voma si diaree.

In cazul patrunderii alergenului direct in sangele circulant poate surveni o reactie mult mai dramatica numita soc anafilactic. Acest tip de raspuns este caracteristic persoanelor sensibile la intepaturile de albine, injectarea de substance straine ( de ex. penicilina) sau anumite alimente de ex. arahidele. Indivizii sensibili pot fi nevoiti sa poarte cu ei seringi cu adrenalina ( epinefrina). Din fericire reactiile de acest tip sunt rare.

Tipul II. Reactia impotriva celulelor ,,straine”(citotoxica) –tipul II este produs prin legarea anticorpilor ( Ac) de propriile molecule de la suprafata celulelor. Acest fenomen nu determina efecte negative directe, dar poate declansa o serie de reactii ulterioare.

Asa se poate intampla in erorile transfuzionale sau in incompatibilitatile dintre grupele de sange. In functie de prezenta sau absenta unei anumite proteine de pe globulele rosii, sangele este fie rhesus pozitiv (Rh+), fie rhesus negative (Rh-). Daca o femeie insarcinata Rh- are un fat Rh+, este posibil ca la nastere sa dupa un avort, sangele fetal sa ajunga in circulatia ei.

Se poate ca la urmatoarea sarcina cu fat Rh+, anticorpii materni sa traverseze placenta, sa intre in circulatia fetala si sa produca efecte nedorite. Injectarea anticorpilor imediat dupa nasterea unui copil incompatibil Rh, va distruge globulele rosii fetale din circulatia materna.

Tipul III. Reactiile impotriva complexelor immune (antigen-anticorp)

Tipul III se declanseaza atunci cand alergenii sunt raspanditi in tot organismul. Corpul produce anticorpi care formeaza complexe antigen-anticorp insolubile. Nu pot fi eliminate de organism deci dezvolta un raspuns imun de mare amploare.

In acest tip de alergie se incadreaza ,, plamanul de fermier”, cauzat de inhalarea mucegaiurilor de fan, sau a sporilor de ciuperci.

Formarea complexelor imune e declansata de o serie de microorganisme. Infectia streptococica faringiana poate fi exacerbata de formarea acestora, la fel si in cazul microorganismelor care produc malaria,sifilisul si lepra. Exista si anumite medicamente care pot avea acelasi efect. In bolile autoimune – lupusul eritematos systemic (LES) si artrita reumatoida – mecanismele de aparare se indreapta impotriva propriilor tesuturi.

Tipul IV. Hipersensibilitatea intarziata.

Aceste reactii alergice apar mult mai lent si sunt declansate de actiunea unui anumit tip de globule albe, principalele efecte fiind produse de o categorie de celule numite limfocite T.

Un tip binecunoscut de manifestare alergica de tip IV este dermatita alergica de contact. Aceasta rezulta din contactul pielii cu unele plante ca urzicile si iedera otravitoare, metale grele (plumbul, mercurul), cosmetice si deodorante. Dermatita de contact poate fi produsa si de nichelul si cuprul din bijuterii, iar in aceste cazuri cauza afectiunii este evidenta.

Exista un mare numar de alergeni potentiali, astfel ca efectuarea unei anamneze amanuntite impreuna cu rezultatele furnizate de testele alergologice, pot stabili cauza determinanta. Eruptiile la nivelul pielii pot fi cronice si circumscrise pe zone aflate la oarecare distanta de allergen.

Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Alergie

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 6 + 3

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.