Transport gratuit pentru comenzi peste 400 RON

Sângerări nazale la copii


Sângerările nazale sunt normale la copiii sănătoşi, insa unii copii pot avea sangerari nazale mai des decat altii. În timp ce condiţia este relativ usor de tratat, încurajarea obiceiurilor sănătoase poate ajuta la reducerea frecvenţei de sangerari nazale pentru copilul dumneavoastră.

 

În mod repetat, sângerările nazale la copii pot fi un eveniment provocator de anxietate, atât pentru mamă cat şi pentru copil. Cu toate acestea, cele mai multe sângerări nazale la copii sunt auto-limitate şi benigne, şi pot fi gestionate de obicei la domiciliu. Ca şi la adulţi, mai mult de 90% din sângerări nazale la copii provin din zona anterioara.

 

Epistaxisul la copii apare de obicei între 2 şi 10 ani. Sângerări nazale la sugari sunt neobişnuite şi necesită o evaluare medicala suplimentară. Deşi cele mai multe sângerări nazale la copii sunt spontane şi apar rar, unii copii pot prezenta frecvent sângerări nazale recurente.

 

Cele mai frecvente cauze de sângerări nazale la copii sunt traumatismele minore, de obicei, de la scobitul in nas. Traumatismul direct la nas, infectiile cailor respiratorii superioare, organisme străine nazale, rinita alergica, expunerea la aer cald, uscat şi medicamente nazale (de exemplu, corticosteroizi) sunt, de asemenea, alte condiţii frecvent întâlnite care duc la sângerări nazale. Cauzele mai putin comune de sângerări nazale la copii includ malformaţii vasculare, leucemie, tumori nazale, precum şi diverse anomalii de coagulare. O ingestiei accidentala de medicamente pentru subţierea sangelui (de exemplu, warfarină) este, de asemenea, o cauza rara de sângerări nazale la copii.

 

Simptome de sângerări nazale

 

Sangerarea apare de obicei dintr-o singură nară. Daca sangerarea este greu de oprit, sangele poate umple nara afectata şi ajunge în nazofaringe (zona din interiorul nasului  în care cele două nări converg), cauzand sangerare simultană din ambele nari. Sângele poate curge, de asemenea, în partea din spate a gâtului sau în jos, în stomac, cauzand greata si voma.

 

Semne ale pierderii excesive de sange includ:

• ameţeli

• slăbiciune

• confuzie

• leşin.

 

De cele mai multe ori, nu se produc pierderi excesive de sange de la sângerări nazale.

 

Frecvenţa în sângerări nazale

 

Sângerările nazale mai frecvente la unii copii decât la altii pot aparea fi din cauza faptului că unii au venele situate mai aproape de membrana mucoasa a nasului lor. Venele care sunt aproape de piele au mai multe sanse sa se sparga atunci când zona este provocata sau atinsa. Dacă aceasta este cauza pentru sângerările nazale ale copilului, o procedură simplă, care cauterizeaza fata nasului poate fi efectuata de un medic. Un motiv suplimentar pentru sângerări nazale mai frecvente este comportamentul copilului. În cazul în care copilul isi baga degetul excesiv in nas sau se ia de nas, mucoasa nazala devine mai iritata. Pentru a minimiza sângerările nazale, unghiile copilului trebuie taiate frecvent pentru a descuraja ranirea, şi i se aplică vaselina in nas noaptea pentru a hidrata canalele de respiratie.

 

 

Tratament pentru sângerări nazale la copii

 

De îndată ce copilul începe să experimenteze o sângerare din nas, acesta trebuie sa se tina de nas. Prinderea trebuie să fie ferma in zona moale a nasului între degetul mare şi arătător. Ţinerea nasului sub presiune directa la vena sângeranda încurajează coagularea. Desi unii medici recomanda ca pacientul sa stea jos în timpul unei sângerari din nas, această mişcare creşte presiunea sângelui în cap, si trimite mai mult sange la nas. Se aplica o presiune la nas timp de aproximativ 10 de minute. Pentru ca această experienţă poate fi foarte traumatizanta pentru copil, care poate crede ca ceva este serios în neregulă cu sănătatea lui, este esenţial să ii reamintim că sangerarile nazale sunt comune şi nu au motive de preocupare.

 

Prevenirea sangerarilor nazale

 

Pentru a preveni sângerări nazale la copii, se încurajeaza un comportament sănătos, inclusiv discutii despre scobitul in nas si consecintele sale. Taierea unghiilor copilului ar putea descuraja, de asemenea, scobitul in nas. În plus,  este nevoie de o monitorizare atenta a  copilul pentru  a evita ca acesta sa introduca obiecte  în canalele nazale, şi de o încurajare a jocului sănătos, în care leziunile la nas sunt evitate. Un umidificator poate fi, de asemenea, utilizat în dormitorul unui copil sau in locul de joacă în cazul în care aerul este uscat.