Transport gratuit pentru comenzi peste 400 RON

Intelegerea Alergiilor - Dr Delia Enache


Stranutul, respiratia suieratoare, lacrimarea si mancarimile sunt toate simptomele unei reactii alergice. Hipersensibilitatea rezulta din conflictul dintre antigeni si anticorpi si afecteaza circa 15% din populatie.

 

Alergia este o afectiune in care are loc o reactie exagerata a organismului la anumiti corpi straini (cunoscuti ca alergeni), cum ar fi polenul sau praful. In locul producerii anticorpilor de protectie obisnuiti, sistemul imun declanseaza sinteza unui tip special de anticorpi numiti imunoglobuline E (IgE).

 

 

Odata formati, anticorpii de tip IgE circula prin sange pana cand se leaga in mod specific de proteinele de la suprafata anumitor celule de la nivelul pielii, ochilor, nasului si plamanilor. Aceste celule – cunoscute sub denumirea de mastocite – contin un numar mare de granule bogate in substante chimice. La urmatoarea expunere la acelasi alergen, de exemplu inhalarea unui nor de praf sau polen, proteina alergenica se conecteaza cu receptorii de la suprafata mastocitelor si determina ,, degranularea” acestora, adica eliberarea substantelor chimice continute in interiorul granulelor.

 

 

Reactiile alergice.

Substantele chimice – inclusiv histamina determina producerea unui mare numar de reactii in organism ca vasodilatatia, inflamarea mucoasei din interiorul nasului  (rinita) extravazarea de lichide in tesuturi, spasmul muscular, stranutul si mancarimile.

Hipersensibilitatea e specifica expunerii la o anumita proteina, cum ar fi cea din polenul de iarba. Ca urmare simptomatologia alergica apare numai cand se imprastie particulele de polen specifice. Aceste manifestari reprezinta ,, rinita alergica sezoniera”.

Daca simptomele apar pe tot parcursul anului, exista o probabilitate mai mare ca ele sa fie determinate de alergenii proveniti de la animalele de casa sau de la acarieni. Aceasta este ,,rinita alergica perena”. In ambele tipuri de rinita cazurile ereditare sunt denumite ,, atopice”.

 

Evolutia unei reactii alergice

 

  1. Patrunderea alergenilor in organism. Alergenii sunt substante areactive in mod obisnuit, care declanseaza o reactie imuna numai la pacientii hipersensibili (sau alergici). Alergenii ca polenul si praful patrund in organism prin inghitire, inhalare sau prin contact direct cu ochii sau pielea. In aceasta etapa, mastocitele care elibereaza substantele responsabile de producerea alergiei nu sunt inca sensibilizate.
  2. Producerea antigenelor. Prezenta alergenilor in organismul unei persone alergice declanseaza producerea anticorpilor de tip IgE. Aceste proteine se aduna in jurul mastocitelor. Mastocitele se gasesc la nivelul tesutului conjunctiv si la suprafata mucoaselor. De un singur mastocit se pot lega pana la o jumatate de milion de molecule de IgE, care astfel il hipersensibilizeaza.
  3. Expunerea la alergeni. La urmatoarea patrundere a alergenilor in organism are loc o reactie ,, alergen- reagina”, cunoscuta usual ca reactie alergica. Alergenul se leaga de antigenul present la suprafata mastocitelor, determinand modificari intracelulare.
  4. Degranularea. Reactia alergen-reagina produce ruperea unora dintre granulele mastocitare din care se elibereaza substante chimice ca histamine, care produce probleme respiratorii, hipersecretia de mucus si alte simptome alergice.

                                                                                                     Dr. Delia Enache

                                                                                               Centrul Medical SANATATEA