Vitamina B3


Vitamina B3 este una din cele 8 vitamine B. De asemenea, este cunoscut sub numele de niacina (acid nicotinic) și are 2 alte forme, niacinamida (nicotinamida) și inozitol hexanicotinat, care au efecte diferite de niacina.



Toate vitaminele B ajuta organismul sa converteasca produsele alimentare (glucide) in combustibil (glucoza), care este utilizat pentru a produce energie. Aceste vitamine B, adesea menționate ca vitamine din complexul B, ajuta, de asemenea, corpul sa foloseasca grasimile și proteinele. Complexul de vitamine B este necesar pentru o piele, par, ochi, și ficat sanatoase. Ele ajuta, de asemenea, funcția sistemului nervos în mod corespunzător.



Niacina, de asemenea, ajuta organismul sa produca diferiti hormoni legati de sex si de stres, în glandele suprarenale și alte părți ale corpului. Niacina ajută la îmbunătățirea circulației.



Toate vitaminele B sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că organismul nu le stocheaza.



Se pot satisface toate nevoile corpului de vitamina B3 prin dieta. Alcoolismul este principala cauza de deficit de vitamina B3.



Simptomele de deficit ușor includ indigestie, oboseala, afte, varsaturi si depresie. Deficitul sever poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de pelagra. Pelagra se caracterizează prin piele crăpata, solzoasa, dementa si diaree. Acesta deficienta este în general tratata cu o dietă nutrițională echilibrată și suplimente de niacina. Deficitul de niacina, de asemenea, poate cauze senzatia de arsură în gură și o umflare a limbii de culoare rosu deschis.



Doze foarte mari de vitamina B3, disponibile pe baza de prescriptie medicala, au fost studiate pentru a preveni sau ameliora simptomele următoarelor condiții. Cu toate acestea, in doze mari niacina poate fi toxica. Nu trebuie să luați doze mai mari decât doza zilnică recomandată cu excepția recomandarii si medicului. Cercetatorii incearca sa determine daca inozitolul hexanicotinat are beneficii similare, fara efecte secundare grave, dar până acum rezultatele sunt preliminare.



Conditii si afectiuni in care vitamina B3 este de ajutor



Colesterol ridicat



Niacina - dar nu niacinamida - a fost folosita din anii 1950 pentru a încerca reducerea colesterolului LDL ("rau"), și trigliceridelor (grăsimi) din sange. Cu toate acestea, efectele secundare pot fi neplacute si chiar periculoase. Doze mari de niacina duc la înroșirea pielii, tulburări gastrice (care dispar de obicei in cateva saptamani), dureri de cap, amețeli și vedere încețoșată. Există un risc crescut de afectare a ficatului. O formă de niacina cu eliberare prelungita reduce înroșirea feței, dar utilizarea sa pe termen lung este asociata cu leziuni hepatice. În plus, niacina poate interacționa cu alte medicamente care scad colesterolul (vezi "Interacțiuni posibile"). Tu nu ar trebui să se ia niacina, in doze mari, fără supravegherea medicului.



Ateroscleroza si boli de inima



Într-un studiu, oamenii cu boli de inima existente au încetinit progresia aterosclerozei prin luarea de niacina, împreună cu colestipol. Ei au avut mai putine atacuri de cord si decese, de asemenea.



Într-un alt studiu, persoanele cu boli de inima si colesterol ridicat, care au luat niacina, împreună cu simvastatina au avut un risc mai mic de a avea primul atac de cord sau accident vascular cerebral. Riscul de deces a fost de asemenea mai mic. Într-un alt studiu, barbatii care au luat niacina păreau sa reduca riscul de a avea un al doilea atac de cord, deși nu de a reduce riscul de deces.



Diabet



Unele dovezi sugereaza ca niacinamida (dar nu niacina) ar putea ajuta la întârzierea momentului în care va trebui să se ia insulina in diabetul zaharat de tip 1. În diabetul zaharat de tip 1, sistemul imunitar al organismului ataca eronat celulele din pancreas care fac insulina, si în cele din urmă le distruge. Niacinamida poate ajuta la protejarea acestor celule pentru un timp, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a sti sigur.



Cercetatorii au analizat, de asemenea, daca la doze mari de niacinamida s-ar putea reduce riscul de diabet zaharat de tip 1 la copii cu risc de boala. Un studiu a constatat că a făcut-o, dar un altu,l mai mare, a constatat că nu a protejat împotriva dezvoltarii de diabet zaharat de tip 1. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a ști sigur.



Efectul niacinei asupra diabetului de tip 2 este mult mai complicat. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au un nivel ridicat de grăsimi și colesterol in sânge. Niacina, de multe ori împreună cu alte medicamente, poate reduce aceste niveluri. Cu toate acestea, niacina poate ridica, de asemenea, nivelul de zahar din sange, ceea ce este deosebit de periculos pentru cineva cu diabet zaharat. Din acest motiv, personele cu diabet zaharat ar trebui să ia niacina numai atunci când sunt instruite în acest sens de către medicul lor, și ar trebui să fie monitorizate cu atenție pentru a controla nivelul de zahăr din sânge.



Osteoartrita



Un studiu preliminar a sugerat că niacinamida poate ameliora simptomele de artrita, inclusiv creșterea mobilității articulare și reducerea cantității de medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS) necesare. Sunt necesare mai multe cercetari.



Alte conditii



• Boala Alzheimer – Studiile pe populatie arata ca persoanele care primesc niveluri mai ridicate de niacina in dieta lor, au un risc mai mic de boala Alzheimer. Cu toate acestea, nu exista studii care sa fi evaluat suplimentarea cu niacina.



• Cataracta - Un studiu de populatie a constatat ca persoanele care au primit multa niacina din dieta lor au avut un risc mai mic de a dezvolta cataracta.



• Afectiuni ale pielii - Cercetatorii studiaza formele topice de niacina ca tratamente pentru acnee rozacee, imbatranire si prevenirea cancerului de piele, deși este prea devreme pentru a ști dacă acestea sunt eficiente.



Cercetatorii studiaza, de asemenea, utilizarea de vitamina B3 in tratarea ADHD, migrene, amețeli, depresie, rău de mișcare și dependența de alcool. Dar nu există nici o dovadă că aceasta ajută la tratarea oricarei dintre aceste condiții.



Surse alimentare:



Cele mai bune surse alimentare de vitamina B3 se gasesc in sfecla, drojdie de bere, ficat de vita, rinichi de vită, pește, somon, pește-spadă, ton, seminte de floarea soarelui și alune. Pâinea și cerealele sunt, de obicei, imbogatite cu niacina. În plus, alimentele care contin triptofan, un aminoacid pe care corpul il converteste în niacina includ carne de pasăre, carne rosie, oua, si produse lactate.



Forme disponibile:



Vitamina B3 este disponibile în mai multe forme diferite de suplimente: niacinamida, niacina, și inozitol hexaniacinat. Niacina este disponibila sub formă de comprimate sau capsule în formula obisnuita și cu eliberare prelungita. Comprimatele și capsule cu eliberare prelungita pot avea mai putine efecte secundare decat forma obisnuita. Indiferent de ce formă de niacina se utilizeaza, medicii recomanda efectuarea periodica de teste funcționale hepatice atunci când se utilizează doze mari (peste 100 mg pe zi) de niacină.



Cum se ia:



In general, dozele mari de niacin sunt folosite pentru a controla bolile specifice. Astfel de doze mari trebuie să fie prescrise de un medic, care va crește cantitatea de niacina lent, pe parcursul a 4 - 6 saptamani. Vitamina se ia impreuna cu alimente pentru a evita iritarea stomacului.



In pediatrie:



Sugariide la naștere - 6 luni: 2 mg (aport adecvat)



Sugarii 7 luni - 1 an: 4 mg (aport adecvat)



Copii 1 - 3 ani: 6 mg (DZR)



Copii 4-8 ani: 8 mg (DZR)



Copii 9-13 ani: 12 mg (DRZ)



Băieți 14-18 ani: 16 mg (DRZ)



Fete 14-18 ani: 14 mg (DZR)



Adulti:



Barbatii 19 ani si mai in varsta: 16 mg (DZR)



Femei 19 ani si mai in varsta: 14 mg (DZR)



Femeile gravide: 18 mg (DZR)



Femeile care alăptează: 17 mg (DZR)



Măsuri de precauție:



Datorită potențialului de reacții adverse și interacțiuni cu medicamente, trebuie să luați suplimente alimentare numai sub supravegherea unuimedic.



Doze mari (50 mg sau mai mult) de niacina pot provoca reacții adverse. Cel mai frecvent efect secundar este numit " este o senzație de arsură, furnicături în față și piept, și piele de culoare roșie. Luand o aspirină cu 30 minute înainte de niacina poate ajuta la reducerea acestui simptom.



La doze foarte mari utilizate pentru scăderea colesterolului și tratarea altor condiții, pot aparea leziuni hepatice și ulcer gastric. Medicul va verifica periodic funcția hepatică printr-un test de sange.



Persoanele cu un istoric de boli de ficat, boli de rinichi, de stomac sau ulcere nu ar trebui să ia suplimente de niacina. Cei cu diabet zaharat sau boli ale vezicii biliare ar trebui să facă acest lucru numai sub atenta supraveghere a medicului lor.



Nuse ia niacina sau niacinamida cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată.



Niacina si niacinamida pot inrautatii alergiile prin creșterea de histamina.



Persoanele cu tensiune arterială scăzută nu ar trebui să ia niacina sau niacinamida, deoarece acestea pot provoca o scădere periculoasă a tensiunii arteriale. Nuse ia niacina, dacă exista o istorie de guta.



Persoanele cu boli coronariene sau angina pectorala instabila nu ar trebui să ia niacina fără supravegherea medicului, deoarece dozele mari pot creste riscul de probleme de ritm cardiac.



Luarea de oricare dintre vitaminele B pentru o perioadă lungă de timp, poate duce la un dezechilibru de alte vitamine B importante. Din acest motiv, este de dorit sa se ia un supliment B complex, care include toate vitaminele B.



Interacțiuni posibile:



 



Dacă sunteți în tratament cu oricare dintre următoarele medicamente, nu trebuie să utilizați niacină, fără a discuta cu medicul.



• Antibiotice, tetraciclină - Niacina nu ar trebui să fie luata în același timp cu tetraciclina pentru că interferează cu absorbția și eficacitatea acestui medicament. Toate suplimentele de vitamine din complexul B acționează în acest mod și ar trebui să fie luate la momente diferite.



• Aspirina - Administrarea de aspirină înainte de a lua niacina poate reduce înroșirea feței produsa de niacina, dar se ia numai sub supravegherea medicului.



• Anticoagulante (care subțiază sângele) - Niacina poate accentua efectele acestor medicamente, crescând riscul de sângerare.



• Medicamente pentru tensiunea arteriala, alfa-blocante - Niacina poate face ca efectele medicamentelor luate pentru scaderea tensiunii arteriale sa fie mai puternice, ceea ce duce la riscul de a scadea prea mult tensiunea arteriala.



• Medicamente pentru reducerea nivelului de colesterol - Niacina poate sa scada eficacitatea acestor medicamente.



• Statine - Unele dovezi științifice sugerează că luarea de niacina cu simvastatina pare a incetini progresia bolii de inima. Cu toate acestea, această asociere poate crește, de asemenea, riscul de efecte secundare grave, cum ar fi inflamatia musculara sau leziuni hepatice.



• Medicamente pentru diabet - Niacina poate crește nivelul de zahar din sange. Persoanele care iau insulina, metformin, sau alte medicamente folosite pentru a trata nivelurile ridicate de glucoza din sange ar trebui sa-si monitorizeze nivelul de zahar din sange atent atunci când se iau suplimente de niacina.



• Izoniazidă (INH) - INH, un medicament utilizat pentru a trata tuberculoza, poate provoca un deficit de niacina.



•Plasturii cu nicotina - Utilizarea de plasturi cu nicotina impreuna cu niacina poate agrava sau crește riscul de inrosire asociata cu niacina.



dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Vitamina B3

Vital B
118.79 Ron
18,0 mg

Vital 0
118.79 Ron
18,0 mg

Super Mega 50
217.00 Ron
50 mg
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.