Strugurii


Strugurii -Descriere



Strugurii de masă, pentru vin si stafide provin din aceeași familie (Vitaceae) și genul (Vitis), in care există aproximativ 60 de specii diferite de plante de acest tip, și în cadrul acestor 60 de specii, există literalmente mii de soiuri de struguri.



Adesea se crede despre zonele mediteraneene ca fiind originile pentru toți strugurii, insa acest aliment uimitor este, de fapt nativ din multe părți ale lumii, inclusiv regiuni din Asia, Africa și America de Nord. Din punct de vedere botanic, una dintre soiurile de struguri de vin cele mai lag cultivate la scară largă este Vitis vinifera (vita de vie comună).



Strugurii – Elemente nutritive



Foarte populari, strugurii sunt considerati în multe culturi ca fiind "regina fructelor", de secole. Aceste fructe mici depoziteaza numeroase elemente importante pentru sănătate, cum ar fi fito-nutrienti, antioxidanti poli-fenolici, vitamine si minerale.



Din punct de vedere botanic, strugurii sunt niste boabe mici si rotunde care cresc în clustere pe o viță de vie lemnoasa si perenă, cu frunze stufoase din genul Vitis. În structură, fiecare boaba are o pulpa carnoasa semi-transparenta, îmbrăcata într-o piele netedă, subțire. Unele soiuri conțin semințe comestibile, în timp ce altele sunt fără sâmburi. Culoarea fructelor este datorata prezenței de pigmenți poli-fenolici. Strgurii rosii sau violet sunt bogati in antociani în timp ce aceia alb-verzi contin mai multe taninuri, mai ales, catechine. Interesant, acesti compusi antioxidanti sunt dens concentrati in piele si seminte.



Cele trei specii principale de struguri cultivate in jurul lumii sunt; hibrizii europeni (Vitis vinifera), nord americani (Vitis labrusca si Vitis rotundifolia), și hibrizii francezi.



Comercial, multe soiuri de struguri sunt cultivate pentru diferite scopuri, fie consumate ca fructe de masă, proaspete sau uscate (stafide) sau în producția de vin.



Strugurii - Beneficiile pentru sănătate



Datorita numărului lor copleșitor fitonutrienti care sustin sănătatea, nu este surprinzător faptul că strugurii s-au dovedit a oferi multe din beneficiile necesare pentru sistemele corpului nostru. Domeniile de beneficii ale strugurilor în cadrul cercetărilor includ sistemul cardiovascular, sistemul respirator, sistemul imunitar, sistemul inflamator, sistemul de reglementare a zahărului din sange și sistemul nervos. Un alt domeniu de beneficii speciale este prevenirea cancerului de san, de prostata si de colon.



• Strugurii sunt bogati în resveratrol, un compus polifenolic fitochimic. Resveratrolul este unul dintre anti-oxidantii puternici, care joaca un rol de protectie impotriva cancerului de colon si de prostata, boala coronariana (CHD), boli nervoase degenerative, boala Alzheimer și infecții virale / fungice.



• Resveratrol reduce riscul accident vascular cerebral, prin modificarea mecanismelor moleculare in vasele de sange. Acesta face acest lucru în primul rând prin reducerea sensibilității la daune a vaselor de sange prin scaderea activitatii angiotensinei (un hormon care cauzează constrictia sistemică a vaselor de sange, care ar ridica tensiunea arteriala) și în al doilea rând, prin creșterea producției de substanțe vasodilatatoare, oxid nitric (un compus benefic care cauzează relaxarea vaselor de sânge).



• Antocianinele sunt o altă clasă de anti-oxidanți polifenolici prezenti din abundență în strugurii roșii. Aceste fito-chimice au o activitate anti-alergica, anti-inflamatoare, anti-microbiana, precum si anti-cancer.



•Catechinele, un tip de anti-oxidanți din grupul tanin flavonoizi, găsite în soiurile albe / verzi de struguri, dețin, de asemenea, aceste funcții protectie pentru sănătate.



• În plus, strugurii sunt foarte saraci in calorii. 100 g struguri proaspeți oferă doar 69 de calorii, iar colesterol zero.



• Strugurii sunt o sursa bogata de minerale precum cupru, fier și mangan. Cuprul si manganul sunt o parte esențială a co-factorilor de enzime antioxidante, numite superoxid dismutaza. Fierul este concentrat în special în stafide. În plus, 100 de grame de struguri proaspeți conțin aproximativ 191 mg de potasiu, benefic pentru sanatate.



•  Sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamina C, vitamina A, vitamina K, caroten, vitaminele B-complex, cum ar fi piridoxina, riboflavina si tiamina.



În plus față de nutrienții menționati mai sus, strugurii conțin hormonul melatonină precum și oligopeptide unice, care au proprietati anti-bacteriene.



Beneficii antioxidante



Bogăția de nutrienți antioxidanți din struguri este oarecum surprinzatoare! În plus față de faptul ca ne ofera nutrienți antioxidanți convenționali cum ar fi vitamina C si mangan, strugurii sunt bogati in fitonutrienti antioxidanti carotenoizi, care variază de la cei comuni, cum ar fi beta-caroten, pana la cei mai putin comuni, cum ar fi resveratrolul. Este important să se rețina faptul că semințele și pielea conțin cea mai bogată concentrație de antioxidanți.



Cercetări privind prestațiile antioxidante oferite de struguri sau componentele de struguri includ următoarele constatări:



• ajuta la prevenireahiperactivitatii anumitor enzime legate de oxigen. Aceste enzime includ xantinoxidaza si catalaza.



• cresc nivelul de glutation din sange (un nutrient antioxidant critic) și, de asemenea, cresc raportul de reducere-oxidare al glutationului (o măsură importantă a capacității antioxidante).



ajuta la protejarea membranelor celulare de actiunea radicalilor liberi.



aduc niveluri mai mici de molecule de oxigen reactive în sângele nostru.



• reduc oxidarea de grăsime (peroxidarea lipidelor).



contribuie la biomarkeri mai mici de stres oxidativ.



Beneficiianti-inflamatorii



Împreună cu sprijinul lor antioxidant puternic, strugurii ne ofere beneficii anti-inflamatorii la fel de puternice. S-a demonstrat ca strugurii pot reduce riscul de inflamatie excesiva și nedorita într-o varietate de moduri.



Beneficii cardiovasculare



Nici un sistem din organism nu poate culege mai bine beneficiile antioxidantilor si anti-inflamatorilor din struguri decât sistemului cardiovascular. Toate celulele din sângele nostru au nevoie de protecție impotriva daunelor produse de oxigen (în special în cazul în care concentrația de oxigen din sangele din artere este deosebit de ridicata). Garniturile vaselor de sange au nevoie, de asemenea, de un sprijin antioxidant puternic. Inflamația cronică în sistemul nostru cardiovascular este, de asemenea, o preocupare primordială pentru multe tipuri de boli cardiovasculare, precum și reglementarea optimă a activității sistemului inflamator este deosebit de importanta în reducerea riscului de ateroscleroza și alte condiții.



Toate următoarele beneficii cardio au fost demonstrate în studii de cercetare pe struguri și componente de struguri:



• o mai bună reglare a presiunii arteriale, inclusiv reducerea tensiunii arteriale în cazul în care este mare



• o mai bună reglementarea colesterolului total, inclusiv reducerea colesterolului total, dacă este ridicat



• reducereacolesterolului LDL



• reducerea oxidarii colesterolului LDL



• niveluri reduse de molecule de oxigen reactive în sânge



• probabilitatea redusă de adeziune de celulepe peretii vaselor de sange



• mai puțin agregare de celule trombocite, atunci când nu este cazul



consolidarea eliberarii de oxid nitric din celulele endoteliale din captuseala peretilor vaselor de sange, în situațiile în care este nevoie de vasodilatație



un mai bun control inflamator în sânge



• creșterea nivelului de glutation în sânge



Beneficii pentru nivelul de zahar din sange



Studiile au conectat aportul de struguri la un echilibru mai bun de zahăr din sânge, o mai buna reglementare a insulinei, și creșterea sensibilității la insulină. Se banuieste că prezenta de fitonutrienti puternici din struguri joacă un rol cheie în furnizarea acestor beneficii legate de nivelul de zahar din sânge.



Beneficii anti-imbatranire si de longevitate



Mai multi fitonutrienti de struguri pot juca un rol in longevitate si pot oferi beneficii anti-îmbătrânire. Cel mai bine studiat în acest domeniu de beneficii pentru sanatate este resveratrolul (un fitonutrient prezent in cea mai mare parte in pielea de struguri, dar și în semințe, must de struguri și must de pulpa de struguri). S-a demostrat recent ca resveratrolui creste expresia a trei gene legate de longevitate.



Beneficii anti-microbiene



Numerosi fitonutrienti din struguri au dovedit a avea proprietati anti-microbiene. Acesti fitonutrienti variază de la flavonoide comune cum ar fi quercetina si pana la mai putin comune, cum ar fi piceatannol și resveratrol. Studii recente au stabilit că strugurii pot conține, de asemenea, seturi unice de oligopeptide care au proprietati anti-microbiene.



Beneficii anti-cancer



Proprietățile antioxidante și anti-inflamatoriiale strugurilor ofera protecție împotriva cancerului, deoarece stresul cronic oxidativ și inflamația cronică pot fi un factor cheie în dezvoltarea cancerului. În cazul în care celulele noastre devin copleșite de stresul oxidativ  și inflamația cronica excesiva, riscul nostru de cancer este crescut. Oferind corpului provizii bogate de substante nutritive antioxidante si anti-inflamatorii, strugurii ne pot ajuta să evitam această combinație periculoasă de stres oxidativ și inflamație cronice.



Strugurii roșiisunt un remediu minune pentru hipertensiune arteriala si colesterol



Strugurii rosii suntmult mai mult decât doar o sursă pentru vinurile cele mai bune din lume - fructele sunt ele însele un leac minune impotriva atacurilor de cord, conform noilor studii de cercetare.



Cercetatorii au facut un cocktail extras din cele mai bogate in fibre părți ale struguri, cum ar fi pielea și semințele, care sunt produs secundaral deșeurilor în podgorii.



Testele efectuate pe voluntarii umani au considerat ca extractul a fost extrem de bogată în fibre și antioxidanți, care reduc riscurile de boli cardiovasculare - cel mai mare criminal din lume.



Rezultatele unui studiu au inclus reducerea tensiunii arteriale cu pana la cinci procente și a colesterolului cu pana la 14 la suta. Cercetarea sugereaza ca extract de struguri ar face ca dieta noastra obisnuita sa fie cu până la 50 la sută și mai eficientă în reducerea riscurilor de atacuri de cord.



dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Strugurii

ZenThonic
239.19 Ron
1,5 mg
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.