Siliciul


Siliciul este un mineral care determină nu numai consolidarea tesuturilor conjunctive si oase, dar este, de asemenea, util si în îngrijirea unghiilor, părului și a pielii. Beneficiile pentru sănătate ale acestui element joacă un rol vital în prevenirea aterosclerozei, insomnie, bolilor de piele și tuberculozei.



Siliciul este al doilea element cel mai disponibil găsit în scoarța terestră. Acesta este unul dintre cele mai importante elemente utilizate în dispozitive de înaltă tehnologie și semiconductori. Este un mineral vital cerut de organismpentru articulații puternice și flexibile, piele stralucitoare si oase mai puternice. Acesta este în esență prezent în corpul uman sub formă de derivat al acidului silanat sau silicic. De asemenea, este necesar să fie prezent în dieta deoarece sporeste toate beneficiile vitaminei D, glucozaminei și calciului.



Simptome ale deficientei



Simptomele deficitului de siliciu sunt destul de evidente deoarece se manifesta la nivelul tesuturilor conjunctive. Odată cu dezvoltarea slabă a osului, deficitul de siliciu, de asemenea, cauzeaza subtierea parului, fragilitatea unghiilor, formarea ridurilor si imbatranirea pielii.



Surse importante



Surse importante de siliciu sunt mere, cereale, varza crude, alune, morcovi, ceapă, castraveți, dovleac, miere, pește, cereale nerafinate, ovăz, migdale și portocale. Cantitatea sa este mai mare în apa grea și relativ mai puțina în apa usoara.



Beneficiile pentru sănătate



După oxigen, siliciul este elementul cel mai abundent în scoarța terestră. El este prezent în argilă și nisip și, de asemenea, există ca parte din roci, cum ar fi cuarțul și granitul. Anterior acest mineral nu a fost considerat ca un element important fiziologic datorită prezenței sale substanțiale în țesuturile animale și vegetale. Dar in cercetarile in curs de desfasurare, beneficiile sale pentru sănătate sunt evident demonstrate.



Previne deformări în oase: Siliciul joacă un rol vital în sprijinirea calciului pentru creșterea și întreținerea articulatiilor si oaselor. Acesta induce flexibilitate în oase prin creșterea cantității de colagen, care este proteina componenta a oaselor. De asemenea, crește rata de vindecare a dislocării oaselor și fracturilor.



Previne alopecia: Alopecia sau subtierea parului sunt cauzate de consumul unei diete rafinate care nu contine substanțe nutritive și în special siliciu. Acest element încurajeaza creșterea părului gros și sănătos. De asemenea, sporeste luciul și strălucirea părului.



Ajută la întărirea oaselor: Siliciul este necesar pentru menținerea sănătății cardiovasculare. Creste depunerea de diferite minerale precum calciu în țesuturile osoase.



Menține strălucirea pielii: Previne moliciunea pielii și ii reface stralucirea naturala, precum si previne mai multe probleme ale pielii. De asemenea ofera strălucire ochilor.



Ajută în procesul de vindecare: Siliciul joacă un rol-cheie in protectia impotriva multor boli, cum ar fi tuberculoza, precum si altele care sunt legate de membranele mucoase. De asemenea, ajută la creșterea ratei de vindecare in timpul fracturi.



Previne toxicitatea aluminiului: S-a cercetat si s-a descoperit ca o cantitate mai mare de aluminiu este găsita în leziunile cerebrale la pacientii care sufera de boala Alzheimer. S-a observat ca siliciu, prin legarea la aluminiu, previne absorbția în intestine.



Deficitul de siliciu este un factor cauzal in multe boli degenerative, inclusiv boala Alzheimer si este elementul lipsă din toate programele anti-imbatranire. Există o relație între siliciu și rata de concentrație de aluminiu in creier la pacienti cu Alzheimer. Multe proiecte de cercetare indica faptul că o deficiență de siliciu în dieta este efectul cauzal al absorbției crescute de aluminiu în organism și acumularea sa finală în sinapse ale creierului.



Previne ateroscleroza: Formarea de plăci tari in artere provoacă ateroscleroza, care, in continuare, duce la obstrucția fluxului de sange, deoarece tesutul cicatricial și colesterolul oxidat inhibă circulația sângelui. Cele mai recente cercetări pe iepuri au aratat ca suplimentele de siliciu reduc formarea de placi.



Reface mucoasa: Siliciul ajută la refacerea mucoasei tractului respirator, în timp ce corpul suferă de deshidratare.



Previne fragilitatea unghiilor: Siliciu ajută la îmbunătățirea calității unghiilor și protejarea acestora împotriva mai multor infecții.



Sporeste tonicitatea vasculara: Constitutiv principal al peretilor vasculari, siliciu reprezintă o verigă importantă pentru menținerea elasticității acestora. Scăderea fiziologică a ratei de siliciu odata cu vârsta duce la o scădere a tonicității vasculare



Siliciul contribuie la îmbunătățirea sistemului cardiovascular, deoarece este esențial pentru integritatea structurala, elasticitatea și permeabilitatea arterelor. Poate fi util în reducerea grăsimilor din sânge și a colesterolului. Arteroscleroza poate apărea ca urmare a deficitului de siliciu; siliciul este abundent (până la de 14 de ori mai mult) in arterele oamenilor care nu sufera de boli de inima.



Implicarea siliciului in sanatatea oaselor



Siliciul este printre cele mai înțelese din toate minerale, în ceea ce privește beneficiile pe care le oferă pentru sanatatea oaselor. De asemenea, pare să aibă un rol unic în modul în care oasele noastre sunt formate. Pare, de asemenea, a fi un element foarte important in formarea osoasa. Ajută la inceperea procesului de creștere a oaselor, și pe masura ce mineralizarea oaselor continuă, siliciul este înlocuit în os de calciu. La testarea pe animale, puii hraniti cu o dieta cu deficit de siliciu au avut anomalii osoase si craniene asociate cu un continut de colagen deprimat în oase (partea organică a osului care îi dă puterea și flexibilitatea) , articulații prost formate, și defecte de crestere osoasa. Siliciul are, de asemenea, un efect asupra nivelului de calciu din oase. Atunci cand soarecii cu deficit de calciu sunt, de asemenea, lipsiti de siliciu, nivelul de calciu din oasele lor par să scadă și mai mult.



Studiile pe animale arata ca suplimentarea cu siliciu reduce distrugerea osoasa, prevenind parțial resorbtia osoasa si pierderea de masa osoasa. Compuși de siliciu au fost, de asemenea, indicati in vitro pentru a stimula sinteza ADN în celulele osteoblaste (clădirea osoasă) .



Testarea umana folosind siliciu a demonstrat, de asemenea, un efect pozitiv pentru sanatatea oaselor. Aportul de siliciu alimentar a fost asociat in mod pozitiv cu densitatea minerala osoasa la barbati si femei in pre-menopauza. Într-un studiu clinic pe 53 de femei cu osteoporoza, completarea cu siliciu a fost asociata cu o crestere semnificativa a densitatii minerale osoase a femurului.



Aceste studii, sugerează că există o legătură  importantă între siliciu și sănătatea oaselor.



Cantitatea de siliciu din corpul nostru scade atunci când inaintam in varsta. Acest lucru indica importanța acestui compozit pentru toate vârstele, în special ;avârsta a treia, pentru a evita deteriorări ale țesuturilor endoteliale si ale colagenului, scleroza prin calcifierea tesuturilor, slabirea oaselor si bolile de decalcifiere de oase (osteoporoza ) prin continuarea dificultăților de fixare a calciului.



Există multe motive bune pentru suplimentarea cu siliciu, inclusiv:



1. Inhiba procesul de îmbătrânire a țesuturilor



2. Ajută la menținerea densității și rezistenței osoase prin facilitarea depozitelor de calciu și alte minerale în matricea osoasă. Intareste tesutul conjunctiv slab și ii îmbunătățește structura și funcția.



3.siliciul este vital pentru dezvoltarea cartilajului articular. Are o acțiune de solidificare (în procesul de osificare sau de remineralizare osoasa), și o acțiune de flexibilitate și elasticitate pe tendoane, articulații și piele.



4. Susține captuseala interioara a tesutului arteriae si creste elasticitatea vaselor de sânge. Crește elasticitatea și fermitatea vaselor de sânge, ceea ce reduce probabilitatea de a dezvolta ateroscleroza - atunci când siliciu intinereste tesutului conjunctiv, umflarea aterosclerotica dispare.



5.Poate ajuta la mentinerea unui ten tanar și la creșterea nivelului de colagen.



6. Ajuta parul sa creasca mai gros și mai puternic și unghiile sa creasca mai repede si mai sanatoase.



7. Stimulează sistemul imunitar in lupta cu invadatorii care cauzează boli – bacterii, virusuri, toxine - deoarece este esențial pentru procesul de declanșare a antigenelor și anticorpilor.



8. Stimulează metabolismul celular și formarea celulelor, are proprietăți dezinfectante ușoare, și este un anti-inflamator.



Efecte secundare



Un posibil efect secundar serios implică funcția renală. Utilizarea pe termen lung saude doze foarte mari, poate produce leziuni renale. Persoanele cu probleme de rinichi sau boli de inima pre-existente sunt deosebit de vulnerabile.



Siliciu și coada-calului au fost utilizate în mod tradițional pentru proprietatile lor diuretice, ceea ce înseamnă că lichidul este excretat prin urinare excesivă. Este nevoie de precauție, prin urmare, dacă se ia diuretice în mod regulat, pentru că suplimentarea cu siliciu poate crește și mai mult efectele diuretice și, eventual, duce la deshidratare.



Măsuri speciale de precauție și avertismente:



Sarcina și alăptarea: Siliciul este sigur atunci când este utilizat în cantități alimentare. Siguranța sa în cantități mai mari, medicinale, este necunoscuta.



Dozare



Urmati instructiunile pe prospect sau sfaturile medicului.



Referinte



http://www.organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-of-silicon.html














http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1096-SILICON.aspx?activeIngredientId=1096&activeIngredientName=SILICON







 



 



 




dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Siliciul

Vital 0
118.79 Ron
1,0 mg

Vital B
118.79 Ron
1,0 mg
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.