Rodia


Descriere



Rodia este printre cele mai populare fructe bogat nutritive, cu o aroma si un gust unice, si cu proprietati de promovare a sanatatii. Împreună cu fructele de padure, si unele fructe exotice tropicale, cum ar fi mango, rodia are calități nutritionale deosbite, de unde si denumirea de "super-fructe."



Botanica



Din punct de vedere botanic, aceast fruct are forma rotunda, foioasa, aparținând familiei Lythraceae, genul Punica. Denumirea științifică: Punica granatum.



Copac crește la aproximativ cinci - opt metri înălțime. Acesta este cultivat la scară comercială în vaste regiuni din sub-continentul indian, Iran, Caucaz și în regiunile mediteraneene pentru fructele sale. Copacul complet adulă are numeroase fructe sferice, de culoare rosu aprins, violet, de culoare galben-portocalie, în funcție de soi. Fiecare fruct masoara aproximativ 6-10 cm in diametru si cantareste aproximativ 200 de grame. Pielea exterioara sau crusta este robusta și are textura tare.



Interiorul fructului este separat de un tesut alb membranos, spongios, subtire si amar care formeaza compartimente. Aceste secțiuni sunt ambalate ca niste saci, si sunt pline cu mici formatiuni de pulpa suculente, comestibile, dulci, de culoare roz cu cate o singura samanța in interior.



Una dintre cele mai vechi fructe cunoscute, găsite în scrierile și artefactele multor culturi și religii, rodia (Punica granatum) este un nativ original al Persiei. Aceste fructe bogate in nutrienti antioxidanti au fost venerate ca un simbol al sănătății, fertilității și vietii veșnice.



Despre acest fruct puțin ciudat s-a crezut ca deține puteri legendare de secole. Persanii cred Eva de fapt a mancat o rodie din pomul cunoașterii în Grădina Edenului, nu un măr. Egiptenii antici isi îngropau morții cu rodii pentru că acestia credeau ca ofera viața veșnică. Acest fruct este, de asemenea, prezentat în mitologie și tradiție ca un simbol de vești bune. Grecii sparg o rodie la festivitățile de nuntă și chinezii mănâncă seminte de rodie confiate pentru noroc.



Rodia este o sursă densa de hrană, bogata in compusi fitochimici. Rodiile contin niveluri ridicate de flavonoide si polifenoli, antioxidanti puternici care oferă protecție împotriva bolilor de inima si a cancerului. Un pahar de suc de rodie are mai multi antioxidanti decat vinul rosu, ceaiul verde, afinele și merisorul.



Cercetarile actuale dezvaluie calitati deosebite



Cercetatorii au descoperit adevărul din jurul puterilor rodiei, dovedind de ce acest fruct exotic a susținut un astfel de loc ireal în culturi de-a lungul veacurilor. Oamenii de știință care efectuează cercetări cu privire la multe beneficii pentru sănătate posibile ale rodiei au facut cateva descoperiri incredibile.



 



În primul rând, rodiile organice sunt pline de antioxidanti. Acestia sunt compuși și enzime cunoscute pentru impidicarea oxidarii lipoproteinelor ​​cu densitate joasa (LDL) sau colesterolul "rau", care provoacă ateroscleroza, sau rigidizarea arterelor. Semințele de rodie acționează foarte similar cu aspirina, impiedicand lipirea trombocitelor din sange intre ele, care formeaza cheaguri de sange periculoase.



Antioxidantii atenueaza, de asemenea, efectele radicalilor liberi care cauzeaza oxidarea celulara. Radicalii liberi sunt produse ale funcțiilor din organism și ale elementelor din afara corpului, cum ar fi radiații de la soare si poluarea. Nu se poate opri apariția radicalilor liberi și oxidarea, dar se pot consuma alimente care ajuta la neutralizarea prejudiciilor potențiale ale acestora.



Compusii gasiti doar in rodii numiti punicalagini sunt benefici pentru inima si vasele de sange. Punicalaginii sunt componenta majoră responsabilă pentru proprietatea antioxidanta a rodiei și beneficiile pentru sănătate. Acesti nu doar reduc colesterolul, ci, de asemenea, scad tensiunea arteriala și cresc viteza cu care blocajele inimii (ateroscleroza) se topesc.



O cercetare medicala recenta a studiat pacientii bolnavi de inima cu blocaje severe in artera carotida. Acestora li s-a dat o uncie de suc de rodii în fiecare zi timp de un an. Nu numai că tensiunea arterială a fost mai mica cu peste 12 la sută, dar a existat o reducere de 30 la suta in placile aterosclerotice. La fel de uluitor, participanții care nu au consumat suc de rodie au înregistrat o creștere de placi aterosclerotice cu 9 procente.



În alte studii, compusii antioxidanti gasiti in rodii s-au dovedit a reduce agregarea trombocitelor si a tensiunii arteriale in mod natural, factorii care împiedică atât atacurile de inima cat si accidentul vascular cerebral.



Nu numai ca sunt bune pentru inima și vasele de sânge, dar acestea au dovedit ca pot inhiba cancerul de san, cancerul de prostata, cancerul de colon, leucemia și pot preveni schimbările vasculare care promoveaza cresterea tumorii la animalele de laborator. Diferite studii in vitro au arătat că aceast remarcabil efect anti-cancer. Studii suplimentare si studiile clinice care au loc în prezent, sunt pline de speranta in ceea ce proveste descoperirea acestui efect fascinant asupra oamenilor.



De asemenea, sucul de rodie contine compusi fitochimici care stimulează serotonina și receptori de estrogen, ameliorarea simptomelor de depresie și creșterea masei osoase la animalele de laborator.



Cercetarile arata, de asemenea, că consumul de seminte de rodie și de  suc de rodie poate creste nivelul de oxigen la inima.



Alte studii arată că, în timp, rodiile organice ar putea ajuta la combaterea disfunctiei erectile. Aceste super-fructe ar putea reduce, de asemenea inflamatia de artrita prin incetinirea activitatii enzimatice care descompune cartilajul.



Multe studii arată că rodia este una dintre cele mai puternice alimente nutritive pentru starea generala de sanatate. Aceste constatari clinice arata in mod clar o corelație între compușii rodiei și efectul lor pozitiv asupra sanatatii cardiovasculare, nervoase, și scheletice, la oameni și animale. Rodia este un fruct care nu ar trebui sa fie exclus din dieta!



Caracteristicile rodiei punctate pe scurt



• Cel mai puternic anti-oxidant din toate fructele



• Efecte puternic anti-cancer și de sprijin imunitar



• Inhibă agregarea plachetara anormala, care ar putea provoca atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale si boli embolice



• Reduce factorii de risc cardiac si colesterolul



• Scade tensiunea arterială



• A demostrat ca poate promova inversarea placilor aterosclerotice in studiile umane



• Poate avea beneficii de calmare sau de protejare impotriva depresiei si a osteoporozei



Valorile nutritive ale rodiei



• Fructul este moderat in calorii, 100 g oferă 83 de calorii, puțin mai mult decât merele. Acesta nu conține grăsimi saturate sau colesterol.



 



• Este o sursa bogata de fibre alimentare solubile și insolubile, oferind aproximativ 4 g la 100 g (aproximativ 12% din DZR), care ajuta la o digestie si un tranzitul intestinal bun. Fructul este sugerat de către nutriționiști în dietă pentru scăderea în greutate și in programele de control al colesterolului. Includerea regulata de fructe în dieta stimuleaza imunitatea, imbunatateste circulatia, si ofera protectie impotriva cancerului.



• Punicalaginii sunt un compus polifenolic antioxidant găsit din belșug în sucul de rodie. Studiile sugereaza ca punicalaginii și taninurile sunt eficiente în reducerea factorilor de risc pentru boli cardiace prin eradicarearadicalilor liberi din organism.



• Puterea antioxidantă totală a fructelor de rodie măsurată in functie de capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi de oxigen (ORAC) este de 2341 umol TE/100 g.



• Fructul este o sursa buna de vitamina C, furnizează aproximativ 17% per 100 g din necesarul zilnic. Consumul de fructe bogate in vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor infectiosi prin stimularea imunității.



• Consumul regulat de rodie a fost de asemenea dovedit a fi eficace impotriva cancerului de prostata, hipertrofiei benigna de prostata (HBP), diabetului si a limfomului.



 



• În plus, este o sursă de asemenea bun de multe grupuri B-complex de vitamine vitale, cum ar fi acid pantotenic (vitamina B-5), folates, piridoxină și vitamina K, și minerale precum calciu, cupru, potasiu, și mangan.



dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Rodia
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.