Radacina de lemn dulce


Denumiri stiintifice: Glycyrrhiza glabra, Liquiritia officinalis. Familia: Fabaceae



Acțiuni



Lemnul dulce este un ingredient de bază in cofetărie. Glicirizina, una dintre componentele active din radacina de lemn dulce, este de 50 de ori mai dulce decât zahărul și ii dă lemnului dulce gustul său caracteristic. Radacina de lemn dulce pură este, de asemenea, un medicament pe bază de plante care, în timp ce este foarte eficient, reprezintă si un risc de efecte secundare folosit in doze mari sau la persoanele sensibile.



Radacina de lemn dulce are următoarele acțiuni:



• expectorant relaxant (calmează tusea)



• demulcent (efect calmant asupra unei suprafete iritate)



• anti-inflamator



• antiulceros - impotriva ulcerului gastro-intestinal



• laxativ



• tonic adaptogen (creste rezistenta la efectele stresului fizic, mental și emoțional)



• hepatoprotector (protejează ficatul)



• antiviral, antifungic, antibacterian



• antioxidant și antitumoral



• reglementeaza hormonii



Descriere



Lemnul dulce crește în sălbăticie, în unele părți din Europa și Asia. O planta perena care creste pana la 3-7 m înălțime, lemnul dulce are un sistem de radacini extins si ramificat. Rădăcinile sunt formate din lemn fibros, sunt lungi si cilindrice și cresc orizontal subteran. Sunt maro la exterior și galbene pe dinăuntru. Suplimentele de lemn dulce sunt realizate din rădăcini și tulpini subterane ale plantei.



Potențial medicinal



Radacina de lemn dulce are o listă impresionantă  de utilizări bine documentate și este, probabil, una dintre cele mai supra-apreciate căi de atac pe bază de plante. Este folosita pentru multe boli, inclusiv astm, picior de atlet, chelie, miros corporal, bursita, afte, oboseala cronica, depresie, raceala si gripa, tuse, matreata, emfizem, gingivita si carii dentare, guta, arsuri la stomac, HIV, infectii virale , infecții fungice, ulcere, probleme hepatice, boala Lyme, menopauza, psoriazis, zona zoster, dureri în gât, tendinita, tuberculoză, ulcer, infectii cu drojdii, extindere de prostata si artrita.



Sute de substanțe cu potențial de vindecare au fost identificate în lemnul dulce, inclusiv compusi numiti flavonoide și diferiti estrogeni din plante (fitoestrogeni). Compusul terapeutic cheie al plantei, glicirizina (care este de 50 de ori mai dulce decât zahărul) exercită numeroase efecte benefice asupra organismului, făcând ca lemnul dulce sa fie o planta valoroasa pentru tratarea unei serii de boli. Este util in prevenirea defalcarii de hormoni suprarenali, cum ar fi cortizol (hormon suprarenal principal care lupta cu stresul), făcând ca acesti hormoni sa fie mai disponibili pentru organism.



Beneficii pentru sanatate



Radacina de lemn dulce are o reputație bine documentat pentru vindecarea de ulcere. Poate reduce nivelul de acid gastric, calmeaza arsurilegastrice și indigestia și acționează ca un laxativ ușor.



Poate fi, de asemenea, utilizata pentru iritație, inflamație și spasm în tractul digestiv. Prin actiunea sa benefica asupra ficatului, crește fluxul de bilă și scade nivelul colesterolului.



Este benefica, de asemenea, pentru a spori imunitatea prin cresterea nivelului de interferon, o substanta chimica cheie a sistemului imunitar care lupta impotriva atacurilor virusurilor. Conține, de asemenea, antioxidanti puternici precum și anumiti fitoestrogeni, care pot efectua unele dintre funcțiile de estrogeni naturali ai corpului, fiind foarte utila în timpul menopauzei. Acidul glicirizinic, de asemenea, pare a opri cresterea de mai multe bacterii și virusuri, cum ar fi influenza A.



În sistemul respirator are o oactiune de calmare și vindecare, reducând iritarea și inflamația și are un efect expectorant, util în tusea iritanta, astm și infecții pulmonare.



Acestaplanta are o acțiune precum aspirina și este de ajutor in ameliorarea febrei și liniștirea durerii, cum ar fi durerile de cap. Efectul său anti-alergic este foarte util pentru febra fanului, rinita alergica, conjunctivita si astm bronsic. Prin acțiunea sa asupra glandelor suprarenale, lemnul dulce are capacitatea de a îmbunătăți rezistența la stres. Acesta planta este utila în timpul perioadelor de stres atat fizic cat si emotional, dupa o interventie chirurgicala sau in timpul convalescentei, sau cand organismul se simte obosit și slabit.



Utilizarimedicinale si indicații



Lemnul dulce cu glicirizina poate ajuta la:



Controlul problemelor respiratorii și durerii în gât. Lemnul dulce usureaza congestia și tusea, ajutând la slăbirea și subțierea mucusului în căile respiratorii, ceea ce face ca tusea sa fie mai "productiva" pentru a elimina mucusul. De asemenea, ajută la relaxarea spasmelor bronhice. Calmeaza, de asemenea, durerile în gât și lupta cu virusurile care cauzează boli respiratorii si o supraproductie de mucus.



Reduce simptomele sindromului oboselii cronice si de fibromialgie. Prin consolidarea activității de cortizol, glicirizina ajută la creșterea energiei, reduce stresul și simptomele de boli sensibile la nivelurile de cortizol, cum ar fi sindromul oboselii cronice și fibromialgia.



De ajutor in hepatită. Lemnul dulce protejează ficatul și promovează vindecarea în acest organ vital. Proprietățile anti-inflamatorii ale plantei ajuta la calmarea inflamatiei hepatice asociata cu hepatita. Luptă, de asemenea, cu virusul de obicei responsabil pentru hepatita si furnizeaza compusi antioxidanti valorosi care ajuta la menținerea sănătății generale a ficatului.



Trateaza SPM și problemele menstruale. Fitoestrogenii din lemnul dulce au un efect estrogenic, ceea ce face ca planta sa fie utila in facilitarea anumitor simptome ale SPM (sindromul premenstrual), cum ar fi iritabilitatea, balonarea și sensibilitatea sanilor. Deși glicirizina din lemnul dulce, de fapt inhiba efectul estrogenilor proprii organismului, efectul estrogenic produs de fitoestrogenii din lemnul dulce gestionează si anuleaza această acțiune de inhibare.



Prevenirea bolilor de inima. Studii recente au descoperit ca, prin limitarea daunelor cauzate de colesterol LDL ("rau"), lemnul dulce poate descuraja formarea placilor de aterom și contribuie la funcționarea sănătoasă a inimii. Cercetarile indica faptul ca doze modeste de lemn dulce (100 mg pe zi) au acest efect.



Radacina de lemn dulce deglicirizat este adesea folosita pentru o varietate de condiții.



Ulcer peptic



 



Lemnul dulce deglicirizat (LDG) este adesea sugerat ca un tratament pentru ulcerele de stomac, deși nu există foarte multe dovezi in acest sens. Câteva studii au constatat ca LDG și antiacidele au ajutat la tratarea ulcerului, precum și unele medicamente pe baza de prescriptie medicala. Cu toate acestea, din moment ce antiacidele au fost combinate cu LDG, nu este posibil să se stie cât de mare a fost beneficiul venit de la LDG singur.



Un studiupe animale a constatat ca aspirina combinata cu lemn dulce a redus numărul de ulcere la sobolani cu 50%.  Dozele mari de aspirina adesea cauzeaza ulcere la șobolani. Într-un studiu, extractul lichid de radacina de lemn dulce a fost utilizat pentru a trata 100 de pacienti cu ulcere gastrice – dintre care 86 nu au avut îmbunătățiri cu medicamente conventionale - timp de 6 saptamani. Ulcerul a dispărut la 22 de persoane; 90% din participanți a avut o imbunatire.



Aftele



Un mic studiu a constatat ca persoanele cu aftele carefac gargară de 4 ori pe zi cu LDG dizolvat în apă caldă au o ameliorare a durerii.



Eczeme



 



Într-un studiu, gelul de lemn dulce, aplicat pe piele, a ajutat la ameliorarea simptomelor de mâncărime, umflături, înroșire. Un gel cu 2% lemn dulce a lucrat mai bine decât un gel cu 1% lemn dulce.



Dispepsie (indigestie, GERD)



Unele studii preliminare sugereaza ca o anumită formulă  pe baza de plante care conțin lemn dulce, numita Iberogast, poate ajuta la ameliorarea simptomelor de indigestie sau GERD. Această formulă pe bază de plante conține, de asemenea, menta si musetel, două plante de multe ori folosite pentru indigestie.



Infectii respiratorii superioare (raceli, tuse)



Lemnul dulce este un tratament traditional pentru tuse și astm. Studiile auaratat rezultate mixte.



Pierderea in greutate



Un studiu a constatat ca un preparat de lemn dulce poate reduce grasimea din corp. Cincisprezece persoane cu greutate normala au consumat 3,5 g de lemn dulce în fiecare zi timp de 2 luni. Grasimea corporala a fost măsurata înainte și după tratament. Se pare ca lemnul dulce a redus masa de grasime si a suprimat hormonul numit aldosteron, cu toate acestea, oamenii din studiu au reținut mai multă apă.



Un alt studiu a constatat că un preparat topic de acid Glycyrrhetinic (o componentă din lemnul dulce) a redus grosimea stratului de grăsime de pe coapsă la subiecții umani. Un al treilea studiu a constatat ca persoanele care au luat 900 mg de ulei cu flavonoizi de lemn dulce pe zi, timp de 8 săptămâni au avut scaderi in grasime, greutatea corporala, indicele de masa corporala si in nivelul de colesterol LDL. Mai multe studii sunt necesare pentru a spune daca lemnul dulce într-adevăr ajută la reducerea grăsimii.



Altele



Oamenii care iau regulat cantități mari de lemn dulce - mai mult de 20 g / zi - pot ridica nivelurile sanguine de hormon aldosteron, care poate provoca reacții adverse grave, inclusiv dureri de cap, hipertensiune arteriala si probleme cu inima. Pentru persoanele care au deja hipertensiune arteriala sau boli de inima sau de rinichi, chiar si o cantitate mica de 5 g / zi poate provoca aceste reacții adverse. Sunt necesare studii suplimentare.



Gamade dozaj comun



Dozele recomandate, în general, variază de la 1 la 5 g de rădăcină  uscată, ca infuzie sau decoct de trei ori pe zi. Extractele deglicirizate sunt adesea utilizate pentru ulcer peptic, cu fiecare produs care să ateste propria gamă de dozare.



Măsuri de precauție



Utilizarea de plante este o abordarefoarte buna pentru întărirea organismului și tratarea bolilor. Cu toate acestea, plantele conțin si ele componente care pot declansa efecte secundare și care pot interacționa cu alte plante, suplimente sau medicamente. Din aceste motive, trebuie să fie consumate de preferință sub supravegherea unui medic.



Lemnul dulce cu glicirizina poate provoca reacții adverse grave. Prea multa glicirizina provoaca o boala numita pseudoaldosteronism, ceea ce poate determina o persoană să devină excesiv de sensibila la un hormon în cortexul suprarenal. Această condiție poate duce la dureri de cap, oboseala, tensiune arterială ridicată și chiar atacuri de cord. Poate provoca, de asemenea, retenție de apă, ceea ce poate duce la umflarea picioarelor și alte probleme.



Deși efectele cele mai periculoase se întâmplă in caz de doze mari de lemn dulce sau glicirizina, si cantitatile s mai mici de lemn dulce pot provoca reacții adverse. Unii oameni au dureri musculare sau amorțeală la nivelul brațelor și picioarelor. Pentru a fi siguri, adresați-vă medicului pentru sănătății a monitoriza terapia cu lemn dulce.



Oamenii cu următoarele condiții nu ar trebui să ia lemn dulce:



-Insuficiență cardiacă



-Boală de inimă



-Cancer sensibil la hormoni, cum ar fi de san, ovarian, uterin, sau cancer de prostata



-Retenție de lichide



-Tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala)



-Diabet



-Boală de rinichi



-Boală de ficat



- Nivel scazut de potasiu (hipokaliemie)



- Disfunctie erectila



-Femeile gravide sau care alăptează nu trebuie să ia lemn dulce.



Nu utilizați produse pe baza de lemn dulce pentru mai mult de 4 - 6 săptămâni.



Interacțiuni posibile



 



Lemnul dulce poate interfera cu mai multe medicamente, inclusiv cele enumerate mai jos. Dacă luați orice medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a consuam lemn dulce.



-Inhibitori ai ECA și diuretice



-Digoxin - pentru că lemnul dulce poate crește periculos riscul de efecte toxice la digoxină, nu luați această plantă cu acest medicament.



-Corticosteroizi - lemnul dulce poate crește efectele medicamentelor corticosteroide. Discutați cu medicul înainte de a utiliza lemn dulce cu orice corticosteroizi.



-Insulina sau medicamente pentru diabet zaharat - lemnul dulce poate avea un efect asupra nivelului de zahar din sange.



- Laxative – lemnul dulce poate duce la pierderea de potasiu la persoanele care iau laxative.



-Inhibitori MAO - lemnul dulce poate face ca efectele acestei clase de antidepresive sa fie mai puternice.



-Contraceptive orale - Au fost raportate cazuri de femei care au dezvoltat hipertensiune arteriala si nivelul de potasiu scăzut atunci când au luat lemn dulce în timp ce luau contraceptive orale.



-Warfarina - lemnul dulce poate reduce nivelurile acestui medicament de subtiere a sangelui in organism, ceea ce înseamnă că ar putea să nu funcționeze la fel de bine.



-Medicamente procesate de ficat



Referinte



http://www.umm.edu/altmed/articles/licorice-000262.htm


























http://www.herbwisdom.com/herb-licorice-root.html




 



 



 



 



 



 



 




dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Radacina de lemn dulce

Vital B
118.79 Ron
10,0 mg

Vital 0
118.79 Ron
10,0 mg
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.