L-arginina


L-arginina -Utilizari



L-arginina este un aminoacid neesential care ar putea juca un rol important în tratamentul bolilor cardiovasculare, datorită proprietăților sale anti-aterogenice, anti-ischemice, antiagregante plachetare, și antitrombotice. Acest nutrient a fost promovat ca un stimulent de creștere și ca un tratament pentru disfunctia erectila la barbati.



L-arginina - Dozare



L-arginina a fost studiate in doze orale de 6 până la 30 g / zi pentru o varietate de condiții.



Contraindicații



nu au fost încă identificate contraindicatii absolute. L-arginina nu este recomandată în urma unui infarct miocardic acut.



Sarcina / alăptarea



Lipsesc informații specifice cu privire la siguranța și eficacitatea în timpul sarcinii și alăptării, deși mai multe studii au fost efectuate la femeile gravide, fara efecte notabile.



L-arginina - Interacțiuni



L-arginina are efecte imprevizibile asupra insulinei și agentilor de reducere a nivelului de colesterol. L-arginina poate potența efectele mononitratului de izosorbid și al altor donori de oxid nitric, cum ar fi trinitratul de gliceril și nitroprusiatul de sodiu.



L-arginina - Reacții adverse



L-arginina are puține reacții adverse raportate. Greața și diareea au fost raportate rar. Gustul amar poate să apară la doze mai mari. Datorită efectelor sale vasodilatatoare, poate să apară hipotensiune arterială. preparatele intravenoase care conțin clorhidrat de arginina au un conținut ridicat de clorură, care poate crește riscul de acidoză metabolică la pacienții cu dezechilibre electrolitice. Hiperkaliemia și creșteri ale concentrațiilor serice de nitrogen pot să apară la pacienții cu insuficiență renală și / sau insuficiență hepatică.



Toxicologie



Concentrațiile mari de oxid nitric sunt considerate toxice la nivelul țesutului cerebral.



Surse de arginină sunt carnea, laptele, proteinele ​​de soia, alunele, nucile si ouale. Forma fiziologic activă, L-arginina, este un produs natural obținut prin hidroliza enzimatică sau chimică a proteinelor. În laborator, arginina poate fi precipitata de la hidrolizat de gelatina. L-arginina poate fi, de asemenea, sintetizata din L-ornitina și cianamidic în soluție apoasă, în prezența de hidroxid de bariu. Deoarece L-argininăa poate fi sintetizata endogen din L-citrulina, acesta este clasificata ca un aminoacid neesential la adulți. Cu toate acestea, la copii și la persoanele cu anumite condiții (de exemplu, infecții, traumatisme), sinteza de L-arginina poate fi compromisa si, drept urmare, poate fi considerata semiessentiala.



Istorie



L-arginina este de obicei vândut ca un supliment de sănătate care pretinde îmbunătățirea sănătatii vasculare si tratamentul disfunctiei erectile la barbati. L-arginina, care este promovata ca un stimulent de creștere uman, a fost de asemenea folosit in culturism. În 1800, aceasta a fost izolata pentru prima data de la coarnele de animale ca stereoizomer de arginină.



L-arginina - Utilizari si farmacologie



Utilizarea suplimentelor de L-arginină pentru a ridica nivelul de oxid nitric poate fi benefica in bolile cardiovasculare, disfunctie erectila, si boala de celule secera. Oxidul nitric este produs de o varietate de animale și celuleumane si este implicat in numeroase procese fiziologice și fiziopatologice. Oxidul de azot, impreuna cu L-citrulina, este generat de L-arginină de sintetaza enzimei de oxid nitric.



Actiune utriționala / metabolica / imunostimulatoare



Date pe animale



Arginina este clasificat ca un aminoacid neesential, dar poate fi considerat esențial sau semiessential în situații de stres, inclusiv perioadele de creștere (de exemplu, în timpul copilăriei sau sarcinii) sau traumatisme (de exemplu, boli de ficat, sepse severe, vindecarea ranilor, cancer). Nivelurile serice normale de L-arginină variaza intre 50 - 150 MCM. Deoarece cea mai multe arginina în dieta americană este obținută din carne și pește, oferind aproximativ 5,5 g, vegetarienii pot fi la risc pentru deficit de arginina. La șobolanii cu icter, suplimentarea L-arginina a demonstrat proprietăți anabolice și imunostimulatoare. Au fost, de asemenea, confirmate acțiuni anabolice în studii de suplimentare cu L-arginină si a imbunatit vindecarea ranilor, precum și a oaselor, arsurilor, probleme ale tractului gastro-intestinal, și ale tendoanelor. Cercetatorii cred intr-un mecanism al enzimei arginaza, care produce un mediu favorabil pentru fibroblaste si producerea de colagen. L-arginina a expus efecte de protecție în leziuni ale coloanei vertebrale la animale și la leziuni corticale de impact la șobolani. Într-un alt studiu, L-arginina exogenă a dus la scăderea prejudiciului ischemiei hepatice ischemie / reperfuziei.



Date clinice



Într-un studiu clinic randomizat la pacienții cu tuberculoză, suplimentarea cu arginină a dus la cresterea in greutate, rate mai mari de conversie a sputei, și reducerea mai rapidă a simptomelor (de exemplu, a tusei). Cu toate acestea, aceste îmbunătățiri nu au fost observate la pacienții cu HIV, în același proces, nici la pacienții cu HIV într-un alt studiu mic.



În ciuda realizarii unei îmbunătățiri a nivelului de oxid nitric in caile respiratorii intr-un studiu clinic la pacienți cu fibroză chistică, cercetatorii nu au fost in masura sa demonstreze o îmbunătățire clinică în volumul expirator forțat. Studiile efectuate la pacienții malnutriți cu cancer de cap și gât au aratat rate mai mici de fistula, a scăzut durata sederii in spital, și o tendință spre imbunatatirea ratei de supravietuire, în timp ce alte studii nu au reușit să demonstreze un rezultat pozitiv clinic. Într-un studiu de pacienti care au suferit o interventie chirurgicala pentru cancer esofagian, L-arginina data enteral, ca parte a unei diete imuno-consolidate cu acizi grași omega-3 și ARN a inhibat scăderea numărului de trombocite, dupa interventie chirurgicala si a redus timpul de protrombină și activitatea trombină. În plus, proporția de celule T a fost mai mare la pacienții tratați cu acest produs. Astfel, o dieta imuno-consolidată care conține L-arginină poate fi benefică la pacienții dupa o interventie chirurgicala pentru cancer esofagian pentru a reduce riscul de complicații infecțioase.



În 2 studii clinice randomizateefectuate pe pe sugari prematuri, suplimentarea cu arginină a redus riscul de enterocolită necrozantă, un efect considerat a fi legat de reglementarea funcționarii vasomotorii a vaselor intestinale datorita oxidului nitric, precum și de reglementarea peristaltismului și modularea răspunsului inflamator în intestin. Cu toate acestea, se recomandă prudență în recomandarea de arginină ca un supliment pentru sugari prematuri, datorită capacității sale de a modifica homeostazia (cu hipo-și hiperglicemie demonstrata) și din cauza reacțiilor adverse histaminice.



Sănătatea Cardiovasculară



Studiile pe animale si studiile clinice au descris unele proprietăți ale oxidului de azot care pot influenta sanatatea cardiovasculara. L-arginina poate avea efecte benefice datortia proprietatilor antiaterogenice, anti-ischemice, antiagregante plachetare și antitrombotice.



Oxidul nitric a avut un efect direct de eradicare asupra radicalilor de superoxid, a inhibat adeziunea și agregarea plachetară, precum și a modulat permeabilitatea endoteliala. Un deficit sau insuficiența de oxid nitric în sinteza de oxid nitric a fost legată de rigiditate arterială. În celule umane microvasculare endoteliale, oxidul de azot reglementeaza factorul tisular, reducand endotoxinele și citokinele induse de expresie.



Concentrațiile crescute de L-arginina poate imbunatati boala vasculara prin menținerea nivelurilor de oxid nitric.



Atacuri



Oxidul de azot poate acționa ca un vasodilatator și ca un inhibitor al agregării plachetare, printre alte mecanisme posibile. Concentrații mari de oxid nitric sunt considerate toxice la nivelul țesutului cerebral. L-arginina administrata intravenos între 50 și 250 mg / kg, a îmbunătățit rata de supraviețuire în timpul insolatiei (54 - 245 de minute). Concret, L-arginina a redus hipertensiunea intracraniană și a crescut nivelul de oxid nitric metabolit în hipotalamus.



Boală renală



În ciuda unei justificari teoretice pentru suplimentarea cu oxid de azot în boală renală si a rezultatelor pozitive obținute în modele de animale, suplimentarea cu arginină nu a imbunatati disfunctia endoteliala la copiii cu insuficiență renală cronică . Disfuncția renală progresivă la pacienții cu ciroză decompensată poate fi din cauza nivelului crescut de oxid nitric. Într-un studiu prospectiv, de colaborare, nivelurile plasmatice de oxid nitric și L-arginină au crescut progresiv cu agravarea functiei renale, cu ambele niveluri mai mari la pacienții cu sindrom hepatorenal de tip II.



Diabet



L-arginina stimuleaza secretia de insulina și sporește insulina mediată de eliminare de glucoză. Un studiu pe termen lungasupra suplimentarii cu L-arginină (9 g / zi timp de 1 lună) la pacienții cu diabet zaharat tip 2 a dus la o îmbunătățire a sensibilitatii hepatice si periferice la insulină.



Obstetrica / Ginecologie



Într-un studiu clinic randomizatpe femeile gravide hipertensive, o infuzie de 20 g arginină pe 500 ml aprodus un efect hipotensiv asupra tensiunii arteriale sistolice și diastolice. Frecvența cardiaca fetala nu a fost afectată. Un studiu clinic de evaluare intrauterină tratamentul cu L-arginină 3 g / zi timp de 20 zile a demonstrat o imbunatatire in greutate nou-născuțiLOR, comparativ cu nici o interventie. La femeile sanatoase aflate la menopauza, L-arginina 9 g / zi timp de 1 lună a crescut nivelurile plasmatice de L-arginină, cu toate acestea, în comparație cu placebo, nu a existat nici o schimbare în nivelurile serice de oxid nitric.



Femei în postmenopauză experimenteaza frecvent o reducere a masei musculare, fortei si puterii. Într-un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, L-arginina administrata timp de 6 luni a fost asociata cu o imbunatatire a acestor aspecte. Sa ajuns la concluzia că L-arginina poate fi benefică în prevenirea declinului muscular în menopauza.



Oftalmologie



Într-un studiu clinic randomizat, o infuzie de arginină 1 g / min timp de 30 minute la adulți sănătoși, a demostrat o reducere a presiunii arteriale și o creștere a fluxului sanguin retinal si coroidian. Efectul a fost evident timp de 30 de minute după ce perfuzia s-a încheiat, sugerând un rol al argininei in boli oculare asociate cu disfuncție endotelială, cum ar fi diabetul zaharat sau glaucomul . Într-un alt studiu cu privire la efectele vasodilatatoare ale argininei la adulți sănătoși, au fost demonstrate efecte hemodinamice similare.



Disfuncție erectilă



Relaxarea musculaturii netede cavernoase în penis necesită oxid nitric sintetizat de L-arginină, sugerând un rol in disfunctia erectila. Un studiu efectuat pentru administrarea de L-arginină, în asociere cu Pycnogenol (un extract din scoarta de pin maritim francez format din procianidine, catechine, și taxifolin) a demonstrat imbunatatirea functiei sexuale la 80% din bărbații tratați. Creșteri suplimentare în cantitatea de Pycnogenol au realizat îmbunătățire la 92,5% dintre bărbați până la sfârșitul studiului. Tratamentul cu L-arginină a fost asociat cu 5% din pacienții care au obținut o erecție normală.



Fibroza chistica



În fibroza chistica, o deficiență în formarea de oxid nitric în căile respiratorii poate contribui la obstructia cailor respiratorii. Într-un studiu clinic, efectele L-argininei nebulizate administrata la pacientii cu fibroza chistica au fost comparate cu cele ale serului fiziologic (placebo). Inhalatorii de L-arginina a prezentat o creștere a concentrațiilor de oxid nitric. De aceea, prin nebulizare, L-arginina poate fi o optiune de tratament pentru imbunatatirea functiei pulmonare la pacienții cu fibroză chistică.



Boala celulelor secera



La pacienții cu boli de celule secera, celulele endoteliale devin activate și sunt afectate de neutrofile, care eliberează substanțe nocive. Evenimente vaso-ocluzive si leziunile tisulare sunt mediate de neutrofile. Într-un studiu clinic de 5 pacienti cu boli de celule secera, precursorul L-argininei, L-citrulina, a îmbunătățit sentimentul de bunăstare la pacienți. Suplimentarea a fost, de asemenea, asociata cu un nivel crescut de arginină, și a redus numărul total de leucocite și numărulde neutrofile segmentate. Alte utilizări



Altele



Alte efecte raportate in suplimentarea cu L-arginină au fost raportate in cancerul de san. Sindromul MELAS (miopatie mitocondrială, encefalopatie, acidoză lactică, și accident vascular cerebral), este o tulburare mitocondriala mostenita, in care pacientii au nivelurireduse de L-arginină. Într-un studiu de 15 pacienti cu MELAS, 2 ani de suplimentare cu L-arginină a îmbunătățit vasodilatația. La pacienții cu fenomen Raynaud si sclerodermia, L-arginină administrata ca o perfuzie a redus atacurile.



Reacții adverse



Administrarea pe cale orală de L-arginină  (de până la 30 g / zi), la om nu pare a provoca reacții adverse majore, in afara de raportari rare de greață și diaree. Într-un studiu pe pacienții malnutriți cu cancer de cap și gât, incidența diareei a fost mai mare comparativ cu terapia standard. Nu există reacții adverse fost raportate la administrarea de L-arginină 9 g / zi timp de 6 luni. Doze mai mari pot fi asociate cu un gust amar. Datorită proprietăților vasodilatatoare ale L-argininei, poate să apară hipotensiune arterială. Preparatele intravenoase care conțin clorhidrat de L-arginină au un conținut de clorură ridicat, si pot fi periculoase pentru pacienții cu dezechilibre electrolitice.



dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de L-arginina

Comprimate Cystiphane Par si Unghii
111.00 Ron
-
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.