Chenopodium anthelminticum


Numele comun : ceai mexican.



Apariție: Indigen în Mexic și America de Sud și naturalizat în aproape toate zonele din estul Statelor Unite. Planta infloreste din iulie până în septembrie, iar fructele se coc succesiv de-a lungul toamnei și sunt culese în octombrie.



Întreaga plantă are un miros puternic, specific, oarecum aromatic, care se datorează prezenței unui ulei volatil și este reținut la uscare. Frunzele au fost folosite pentru ceai în Mexic.



Aborigenii americani au folosit toată planta in decoct pentru menstruație dureroasă, dar utilizarea sa principală a fost - atât frunzele cat si semintele - ca un vermifug.



Deși toate părțile plantei au proprietăți antihelmintice, fructele și uleiul extras din acestea sunt declate oficial in Farmacopeea Statelor Unite. S-a obisnuit mult timp obișnuit ca semințele să fie administrate sub formă de pulbere, sau un excipient.



Uleiul a fost izolat pentru prima oară în 1895 de către un farmacist german care locuia în Brazilia, unde semințele au fost mult timp folosite ca vermifug.



Partile utilizate : fructele și semințele. Din fructele zdrobite se obtine un ulei distilat numit ulei de chenopodium. Acesta este format din ascaridole, colină, betzine , sylvestrene și multi alti compuși.



Efecte medicinale : antihelmintice, vermifuge. Planta este folosita pentru a expulza nematodele și viermii carlig , mai ales la copii. Ulei de chenopodium este benefic în coree, malarie , isterie și boli nervoase similare și a fost folosit ca un medicament pectoral în astm și guturai.



Utilizarea medicinala



Întreaga plantă este analgezica, antiastmatica, carminativa , stomahica si vermifuga. O infuzie poate fi folosita ca un remediu digestiv , care soluționeaza o gamă largă de probleme, cum ar colici și dureri de stomac. Pe plan extern, acesta planta a fost folosita ca spalaturi pentru hemoroizi, ca o cataplasmă pentru detoxifierea muscaturilor de sarpe si alte otrăvuri și are proprietati de vindecare a ranilor. Până destul de recent, aceasta planta a fost una dintre cele mai frecvent utilizate vermifuge, deși a fost acum în mare parte înlocuita de droguri sintetice. Semințele, sau un ulei esențial extras di nsemințe, a fost utilizat foarte eficient împotriva majoritatii paraziților, inclusiv amoeba care cauzează dizenterie, dar este mai puțin eficace împotriva teniei . Uleiul este folosit extern pentru a trata piciorul de atlet si muscaturile de insecte. Frunzele sunt adăugate în cantități mici  ca un condiment pentru diferite feluri de mâncare de fasole , deoarece activitatea lor carminative poate reduce flatulenta.



 



Alte utilizări ale plantei : Planta este utilizată  ca fumigant împotriva țânțarilor și este , de asemenea, adăugata la îngrășăminte pentru a inhiba larvele de insecte.



Efecte secundare



Uleiul esențial obtinut din semințe si planta aflata in  înflorire este foarte toxic . folosit n exces poate provoca amețeli, vărsături si convulsii. Planta poate provoca , de asemenea, dermatite sau alte reacții alergice. Frunzele și semințele de la toti membrii din acest gen sunt mai mult sau mai puțin comestibile. Cu toate acestea, multe dintre specii din acest gen contin saponine , deși , de obicei, în cantități prea mici pentru a nu face nici un rău. Deși toxice, saponinele sunt slab absorbite de către organism și sunt eliminate fara nici o problema. Planta conține, de asemenea, acid oxalic, care în cantități mari poate bloca o parte din substanțele nutritive din alimente. Cu toate acestea, chiar și având în vedere acest lucru, este o leguma foarte nutritiva in cantitati rezonabile. Extractele folosite in suplimente sunt dozate in cantitati lipsite de riscuri pentru sanatate daca sunt utilizate in doza recomandata de medic sau prospect.



Persoanele cu o tendință de reumatism, artrita, guta, pietre la rinichi sau hiperaciditate ar trebui sa fie prudenti în cazul în care includ aceasta planta in dieta lor, deoarece aceasta le poate agrava starea.



dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Chenopodium anthelminticum
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.