Fructe cu continut redus de zahar

fructe

Toate fructele contin zahar, insa unele au un nivel mai mare decat altele. Cei dintre noi care vor sa tina sub control consumul de zahar renunta, de obicei, la bauturile carbogazoase, la ciocolata si dulciuri si isi indreapta atentia catre fructe, fara a se gandi ca si acestea contin destul de mult zahar.


Bineinteles, fructele sunt solutia perfecta pentru a ne potoli pofta de dulce, ele avand nu doar gust bun ci si valoare nutritiva. Totusi, unele dintre acestea, precum bananele sau mango, au un continut de zahar mai ridicat decat altele.


Pentru cei dintre noi care isi doresc diminuarea consumului de zahar fara a compromite gustul sau potentialul nutritiv, va prezentam in cele ce urmeaza exemple de fructe pe care putem sa le consumam fara teama ca nu am facut alegerea potrivita.


Capsuni


Capsunile, asemenea fructelor de padure, contin multe fibre si putin zahar. 8 capsuni de marime medie contin aproximativ 8 grame de zahar, acestea fiind si o sursa foarte buna de vitamina C.


Piersici


Desi au un gust dulce, o piersica de dimensiuni normale contine 13 grame de zahar.


Mure


Asemenea capsunilor, 100 de grame de mure contin intre 4-5 grame de zahar, 5.3 grame de fibre, 1.39 de proteine. Murele sunt o sursa extraordinara de antioxidanti.

Este interesant de mentionat faptul ca coacazele contin de doua ori mai mutl zahar decat murele.


Lamai si lime


Nu multi dintre noi optam pentru o lamaie sau un lime atunci cand avem nevoie de o gustare. Cu toate acestea, cu cele 2 grame de zahar si un nivel crescut de vitamina C, ele pot completa cu succes o dieta sanatoasa.


Acestea pot fi folosite pentru a aromatiza apa minerala, eliminand astfel pofta de bauturi carbogazoase, sau le putem stoarce peste salata in loc de dressing.


Pepene galben


Foarte potrivit pe timp de vara, pepenele galben nu doar ca ne racoreste, insa contine doar 11 grame de zahar digerabil si, in plus, aduce un aport semnificativ de potasiu, vitamina C si fier organismului.


Portocale


O portocala obisnuita are in jur de 14 grame de zahar si foarte multa vitamina C.


Sucul de portocale cumparat din magazin poate avea zahar adaugat, de aceea atunci cand simtim nevoia sa bem suc de portocale mai bine optam pentru fructul in sine.


Grepfrut


Grepfrutul este o alegere excelenta pentru micul dejun, continand 11 grame de zahar. Daca nu ne putem obisnui cu gustul sau amar, putem sa adaugam foarte putina miere sau indulcitori atunci cand il consumam.


Avocado


Avocado aproape ca nu contine deloc zahar, fiind in acelasi timp o sursa excelenta de fibre si grasimi sanatoase.


Cum putem sa introducem fructele cu continut scazut de zahar in dieta?


Indiferent de cantitatea de zahar pe care o au in componenta, fructele ar trebui sa faca parta intotdeauna dintr-o dieta sanatoasa si echilibrata.


Beneficiile consumului de fructe sunt numeroase, insa cele mai importante sunt:



  • incurajarea pierderii kilogramelor si mentinerea greutatii optime

  • aportul de vitamine, minerale si fibre, esentiale pentru buna functionare a corpului

  • reducerea riscului de cancer sau a altor boli


Mic dejun


Persoanele care obisnuiesc sa consume cereale la micul dejun ar trebui sa fie sigure ca aleg sortimente care nu contin zahar adaugat. Incercati sa adaugati si fructe de padure sau piersici.


O solutie sanatoasa pentru un mic dejun o constituie un iaurt cu grasime redusa impreuna cu cateva fructe de padure proaspete.


Pranz si cina


Chiar si o salata delicioasa poate include fructe cu continut redus de zahar. Incercati sa folositi lamaie sau lime pentru dressing si adaugarea unui avocado pe deasupra. Feliile de portocala pot reprezenta si ele o varianta de dressing interesanta.


Ca desert, puteti incerca o salata de fructe in locul unor dulciuri cu foarte mult zahar, iar daca simtiti sa sunt prea acre, puteti adauga o cantitate mica de miere.

Pentru a ne fi mai usor sa mancam mai multe fructe putem sa:



  • ne setam ca obiectiv consumarea a cel putin 2 cesti si jumatate de fructe si legume in fiecare zi

  • pregatirea in prealabil a unei portii de fructe proaspete ca gustare pentru a evita cumpararea alternativelor procesate

  • consumul fructelor ca atare, nu a sucului deja pregatit


Toate fructele contin zahar, insa pe langa acest aspect, ele contin si nutrienti, fibre si minerale, ceea ce inseamna ca sunt mult mai sanatoase comparativ cu gustarile care contin zahar procesat.


Pentru cei care isi doresc un stil de viata care sa nu fie alterat de consumul de zahar, va recomandam Pure Inulin. Pure Inulin de la CaliVita este o solutie viabila de inlocuire a zaharului, in special pentru diabetici, deoarece nu creste glicemia si nici nu este nevoie de insulina pentru a fi dezintegrat. Inulina amelioreaza delicat dereglarile intestinale cum ar fi balonarea, senzatia de prea plin, diareea, constipatia, simtomele colonului iritabil. Pure Inulin este un supliment alimentar natural pe baza de inulina pura 100% fara excipienti, extrasa din radacina de cicoare.