10 alimente care mentin sanatatea ficatului

liver

Ficatul este cel care proceseaza orice substanta daunatoare care ajunge in organism, de aceea mentinerea sanatatii sale este esentiala. Iata cateva alimente care pot mentine sanatatea ficatului nostru:


Usturoi


Fie ca ne place sau nu, usturoiul contine o multitudine de substante benefice pentru ficat, printre care se numara seleniul (care are proprietati antioxidante), arginina (un aminoacid care ajuta la relaxarea vaselor de sange si la reducerea presiunii arteriale din ficat), vitamina B6 (un agent antiinflamator) sau vitamina C (principalul protector ar corpului impotriva oxidarii celulare).


Ulei de masline


Uleiul de masline extravirgin consumat cu moderatie are efect hepatoprotector in sensul ca ofera o baza lipidica prin care se consuma toxinele din corp, luand astfel parte efectiv la functionarea ficatului.


Plante si legume


Numeroase studii au demonstrat ca frunzele verzi ale plantelor sau legumelor ajuta la neutralizarea metalelor, a chimicalelor sau pesticidelor care provin de la alimentele pe care le ingeram, dar si din mediul incojurator. Rucola, spanacul sau cicoarea sunt considerate a contine substante care pot sustine functiile biliare prin care corpul elimina toxinele.


Sfecla curata sangele de elementele nocive si sporeste eficienta activitatii hepatice, fiind totodata o sursa importanta de nutrienti.


Brocoli, conopida si varza de Bruxelles ajuta ficatul sa produca enzime.


Ceai verde


Ceaiul verde este bogat in antioxidanti numiti catehine, ce apartin grupului de flavonoizi organici. Ceaiul verde poate ajuta la prevenirea diferitelor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului hepatic.


Grepfrut


Pe langa continutul ridicat de vitamina C, grepfrutul contine si glutation, substanta secretata de ficat. Denumita si „proteina vietii”, glutationul participa la dezvoltarea testuturilor si la intarirea sistemului imunitar. Grepfrutul contine mai mult de 70 mg de glutation, ajutand ficatul sa produca enzime pentru detoxifiere.


Nuci


Asemenea usturoiului, nucile contin arginina, dar si glutation si acizi grasi omega 3, care sprijina functionarea corecta a ficatului. In plus, nucile contin si antioxidanti si grasimi nesaturate care previn acumularea grasimilor la nivelul ficatului. Aceste grasimi nesaturate sanatoase sunt necesare pentru intarirea membranelor celulare hepatice.


Mere


Merele sunt bogate in pectina, esentiala pentru curatarea corpului si eliminarea toxinelor din tractul digestiv, care pot usura actiunea ficatului.


Curcuma


Principala substanta activa a curcumei este curcumina, un antioxidant si antiinflamator puternic, care protejeaza canalele biliare, accelereaza fluxul biliar si curata ficatul. Curcumina ajuta si la regenerarea celulelor hepataice, impiedicand toxinele si alcoolul sa se transforme in substante nocive.


Lamaie


Lamaile si lamaile verzi contin multa vitamina C, cunoscuta pentru capacitatea sa de a transforma substantele nocive in compusi hidrosolubili, ce pot fi eliminati cu usurinta de catre organism.


Avocado


Avocado este un super aliment care contine glutation, vitamina C si vitamina E, actionand ca un antioxidant ce neutralizeaza radicalii liberi si protejeaza celulele hepatice.


Vitaminele E si K din avocado sunt elemente antiinflamatoare, iar grasimile sanatoase ajuta la reglarea nivelului de colesterol.


Poate ca stilul nostru de viata si obiceiurile alimentare ne impiedica sa includem cel putin cateva din aceste ingrediente in cadrul meselor pe care le luam. retetanaturista.ro va ofera o solutie simpla si la fel de naturala ca alimentele mentionate mai sus: LiverAid de la Calivita. Liver Aid este un produs naturist pe baza de aminoacizi hepatoprotectori si minerale, conceput special pentru asigurarea bunei functionari a celulelor hepatice. Liver Aid este recomandat in prevenirea tulburarilor de natura hepatica dar si ca adjuvant in tratamentul bolilor hepatice cronice.