Antiobioticele pot creste riscul de cancer gastrointestinal

antibiotice

Potrivit unui studiu recent publicat in jurnalul medical Gut, utilizarea pe termen lung de catre adulti a antibioticelor cresc sansele de a dezvolta forme ale cancerului gastrointestinal. Cercetarile efectuate pun accentul din nou pe importanta florei intestinale.


Cancerul intestinal este printre cele mai inalnite forme de cancer, printre factorii de risc ai acestei boli numarandu-se lipsa activitatii fizice, consumul redus de fructe si legume, excesul de greutate sau consumul bauturilor alcoolice. Un nou studiu adauga la aceasta lista si administrarea pe termen lung a medicamentelor antibiotice.


In ultimii ani, antibioticele au fost asociate cu boli p0recum sindromul colonului iritabil, boala celiaca sau chiar obezitate. Legatura lor cu aparitia diverselor afectiuni este datorata efectelor pe care acest tip de medicamente le are asupra bacteriilor bune din intestine, reducand numarul acestora.


Antibioticele si cancerul gastrointestinal


De-a lungul timpului s-au efectuat studii care sugerau ca antibioticele pot avea un efect si asupra riscului de aparitie a cancerului gastrointestinal, insa rezultatele nu au fost concludente din cauza perioadei mici de monitorizare a subiectilor.


Un grup de cercetatorii au analizat mai adanc acest aspect, folosind datele studiului Nurses Health Study, proiect care a monitorizat 121700 de asistente din Statele Unite ale Americii inca din anul 1976. Varsta acestora a fost cuprinsa intre 30 si 55 de ani atunci cand studiul a inceput.


La fiecare doi ani, participantelor li s-a cerut sa completeze formulare care cuprindeau informatii cu caracter demografic, referitoare la stilul de viata (fumat, sport, etc.), la istoricul medical sau la bolile existente. La un interval de 4 ani, acestea completau chestionare privind obiceiurile alimentare.

Pentru acest studiu s-au strans date de la 16642 din participante, care in anul 2004 aveau o varsta de aproximativ 60 de ani. Astfel, ele au putut sa ofere informatii cu privire la administrarea de antibiotice intre varsta de 20 si 59 de ani, fiind supuse si la cel putin o procedura de colonoscopie in perioada 2004 – 2010.


In urma cercetarii, 1195 dintre femei au fost diagnosticate cu adenom. Adenoamele, denumite si polipi, sunt tumori benigne care preced majoritatea cazurilor de cancer gastrointestinal.


Antibioticele cresc riscul aparitiei adenomului


Dupa analizarea tuturor datelor, echipa de cercetatori a remarcat faptul ca folosirea antibioticelor in ultimii 4 ani nu a avut legatura cu cancerul gastrointestinal ci utilizarea lor pe termen lung in trecut. Persoanele care au urmat un tratament cu antibiotice timp de mai mult de 2 luni la 20 sau 30 de ani au avut cu 36% mai multe sanse sa fie diagnosticate cu adenom, fata de cele care nu au luat antibiotice pe termen lung.

Datele au mai demonstrat ca femeile care au luat antibiotice la 40 sau 50 de ani au avut un risc cu 69% mai mare sa aiba adenom, in comparatie cu persoanele care nu au luat antibiotice pe termen lung.


Desigur, este nevoie de mai multe studii pentru a confirma rezultatele. Desi studiul a fost efectuat la scara larga, acesta a fost doar observational. Mai mult, este posibil ca anumite persoane sa fi avut adenoame chiar de dinainte de utilizarea antibioticelor. Cu toate acestea, exista o explicatie plauzibila de natura biologica pentru legatura dintre antibiotice si cancer gastrointestinal. Antibioticele altereaza flora intestinala prin reducerea numarului unor bacterii benefice organismului.


Autorii studiului atrag atentia asupra numarului alarmant de oameni care folosesc antibiotice, de cele mai multe ori fara a fi nevoie. Daca totusi nu exista o alta varianta, ideal ar fi sa ne asiguram ca flora intestinala ramane in parametri normali chiar si dupa actiunea nefasta a antibioticelor. AC-Zymes creeaza un mediu nefavorabil diferitilor patogeni intestinali si reechilibreaza bacteriile benefice ce compun flora intestinala. Ac-Zymes contine 2 miliarde de Lactobacili Acidophilus, bacterii producatoare de acid lactic care ne colonizeaza tractul intestinal si care se dezvolta in medii acide. Fara ele, organisumul nostru nu ar mai fi capabil sa lupte impotriva germenilor si bacteriilor si am suferi frecvent de boli care ne-ar putea pune viata in pericol.