Un somn bun ne face sa fim mai bine dispusi

somn

Deprivarea de somn sau tulburarile de somn pot fi periculoase, afectandu-ne atat starea de spirit cat si sanatatea. Un nou studiu incearca sa evidentieze importanta unui somn de calitate, comparand beneficiile unei odihne corecte cu beneficiile pe care le-ar aduce asupra starii noastre de bine un castig la loterie.


Medicii atrag atentia asupra faptului ca o durata insuficienta a somnului este o problema de interes general, avand in vedere numarul alarmant de persoane care sufera de tulburari de somn.


Lipsa de somn poate conduce la producerea accidentelor in trafic sau a greselilor la locul de munca ce pot provoca dezastre industriale sua chiar de mediu. Pe langa aceste aspecte, lipsa somnului determina aparitia bolilor cronice precum diabet, obezitate, cancer sau moarte prematura.


Din punct de vedere al vietii de zi cu zi, numarul redus de ore de somn ne face sa fim mai tristi, scazand calitatea vietii si nivelul de energie si putand duce chiar la aparitia depresiilor.


Cercetatorii de la Universitatea Warwick din Regatul Unit al Marii Britanii pun accentul pe importanta imbunatatirii calitatii somnului, sugerand ca un somn bun poate sa ne faca la fel de bine dispusi ca atunci cand castigam la loto. Acest studiu a fost publicat in jurnalul medical Sleep si a fost condus de dr. Nicole Tang, din cadrul departamentului de psihologie de la Universitatea din Warwick.


Studierea legaturii dintre somn si starea de bine


Dr. Tang si colegii sai au analizat modelele de somn a 30594 de persoane cu varsta de peste 16 ani de pe intreg teritorul Marii Britanii pe o perioada de 4 ani astfel: calitatea somnului si starea de bine au fost evaluate intre anii 2009-2011 si apoi intre 2012-2014.


Variabilele luate in considerare au fost: numarul orelor de somn, calitatea somnului si utilizarea medicamentelor pentru somn. Rezultatele pe care cercetatorii le-au urmarit au fost starea de sanatate si starea de spirit. Folosind modelul regresiei liniare, acestia au adaptat rezultatele in functie de anumiti factori de influenta: sex, varsta, etnicitate, nivel de educatie sau statut profesional.


Un somn bun echivaleaza cu 8 saptamani de terapie psihologica sau cu castigarea unui sfert de milion de dolariĀ 


Cercetatorii au descoperit ca lipsa somnului sau o calitate proasta a acestuia poate inrautati anumite afectiuni sau stari emotionale. In mod surprinzator, utilizarea medicamentelor pentru somnĀ  au fost si ele asociate cu aceste efecte adverse.


Imbunatatirea calitatii si cantitatii somnului corelat cu renuntarea partiala la medicamentele cu efect de somnifere au creat o stare de bine subiectilor, egal cu sentimentul de bine dat de urmarea unui program de 8 saptamani de terapie psihologica.


De asemenea, rezultatele obtinute au fost comparabile cu media de crestere a senzatiei de bunastare masurata pe doi castigatori a premiului de 250000 de dolari la loto.


Per total, imbunatatirea calitatii somnului are cele mai multe efecte pozitive asupra sanatatii si starii de spirit, sugerand ideea ca ceea ce conteaza mai mult este calitatea si nu cantitatea somnului.


Calitatea somnului si mai putine somnifere ar trebui sa fie considerate probleme de interes general


Dr. Tang sustine ideea conform careia reducerea dozelor de medicamente pentru somn si imbunatatirea calitatii perioadei se somn trebuie sa reprezinte o preocupare care sa ne priveasca pe toti, numai asa putandu-se atinge un nivel mai crescut de bunastare la nivelul intregii populatii, cu minime cheltuieli.


Autorul acestui studiu de cercetare insista asupra faptului ca este pur observational si nu dovedeste lehatura intre somn si starea de fericire, anuntand totodata ca cercetarile vor continua si asupra altor domenii conexe. Urmatorul pas este identificarea factorilor ce tin de stilul de viata si de activitatile zilnice care au capacitatea de a promova o calitate mai buna a somnului.


Pana ce noile descoperiri vor aduce la cunostinta noastra cum putem concret sa ne asiguram un somn mai calitativ, retetanaturista.ro va propune un remediu natural cu melatonina, o substanta secretata de obicei de creier, cu rol in reglarea ciclului de somn. Melatonin de la CaliVita este un supliment cu absorbtie prelungita, care pe langa faptul ca ne ofera un somn mai linistit si ne ofera un sentiment de confort si bunastare generala, ajuta in aceeasi masura la incetinirea imbatranirii creierului si are proprietati anti-cangerigene.