Prea putin gluten in dieta creste riscul aparitiei diabetului de tip 2

paine

Persoanele care sufera de boala celiaca (intoleranta la gluten) beneficiaza de efectele reducerii cantitatii de gluten, insa pentru cei care nu sufera de aceasta afectiune, noile studii in acest sens dovedesc faptul ca o dieta saraca in gluten poate afea efecte adverse asupra sanatatii, crescand riscul aparitiei diabetului de tip 2.


Glutenul este o proteina ce se gaseste cu precadere in grau, orz si secara, precum si in produsele de patiserie si alte alimente care contin astfel de cereale. Persoanele cu boala celiaca evita consumarea acestui tip de hrana din cauza faptului ca sistemul lor imunitar raspunde prin atacarea intestinului subtire. Totusi, din ce in ce mai multe persoane aleg sa urmeze o dieta saraca in gluten, in ciuda faptului ca efectele benefice ale acestei masuri nu au fost inca dovedite.


De fapt, unii nutritionisti recomanda consumul moderat de gluten prin urmarea unui regim alimentar echilibrat bazat pe fructe, legume si faina provenita din cereale integrale.


Un nou studiu prezentat la American Heart Association sugereaza faptul ca un consum redus de gluten poate creste riscul aparitiei diabetului de tip 2.

Care este legatura intre consumul de gluten si diabetul de tip 2?


Geng Zong, unul din autorii studiului si un cercetator renumit din cadrul Departamentului de Nutritie de la Harvard University’s T.H. Chan School of Public Health din Boston, explica motivele care au stat la baza efectuarii acestui studiu: “Am vrut sa stabilim daca evitarea glutenului are un efect asupra persoanelor care nu sufera de nicio afectiune medicala asociata consumului de gluten. Alimentele fara gluten au mai putine fibre si micronutrienti, deci mai putin continut nutritiv si, de obicei, sunt mai costisitoare.”


Echipa de cercetatori a aproximat cantitatea de gluten consumata pentru aproape 200000 de subiecti participanti la studiu, carora li s-a cerut sa raspunda la o serie de chestionare la intervale de 2 pana la 4 ani. Per total, participantii au consumat mai putin de 12 grame de gluten pe zi.


Cercetatorii au urmarit evolutia participantilor timp de aproape 30 de ani, intre 1984 – 2013.


Persoanele care consuma mai mult gluten au un risc mai mic cu 13% de a avea diabet


Pe parcursul celor 30 de ani de derulare a studiului, 15947 de cazuri de diabet de tip 2 au fost identificate.


Studiul a demonstrat ca participantii care au consumat mai mult gluten – aproape 12 de grame pe zi – au un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, iar cei care au consumat mai putin (mai putin de 4 grame pe zi) au asigurat organismului o cantitate mai mica de fibre provenite din cereale. Fibrele sunt cunoscute pentru faptul ca protejeaza impotriva diabetului de tip 2.


“Cei care nu sufera de boala celiaca, ar trebui sa reevalueze decizia de a limita doza de gluten cu scopul prevenirii aparitiei bolilor cronice, in special a diabetului”, afirma co-autorul Zong.


Limitarile studiului sunt reprezentate de faptul ca este unul de natura observationala, acest lucru insemnand ca nu acesta nu atinge aspecte precum cauzalitatea, iar pentru a confirma aceste descoperiri este nevoie de mai multa munca de cercetare.


Pentru prevenirea aparitiei diabetului, recomandarea retetanaturista.ro este un supliment natural fara efecte adverse pe baza de cactus Nopal. Nopalin scade si stabilizeaza glicemia, scade nivelul colesterolului, curata vasele sanguine si ajuta la pieredera kilogramelor, fara a depriva organismul de substantele nutritive necesare.