10 boli pe care le poate preveni cafeaua

cafea

Ati putea crede ca ceasca de cafea pe care o savuram in fiecare zi poate preveni aparitia anumitor tipuri de cancer?


Recent, beneficiile cafelei pentru sanatate au fost dovedite de studii concludente, aceasta actionand chiar si asupra reducerii durerilor de articulatii, in special la incheieturile mainilor, la spate si la gat.


Desi iubitorii de cafea se simt usurati de faptul ca justificarile lor de a mai bea o cafea se bazeaza pe recomandarile medicilor, exista si parti negative pe care cafeaua le are asupra organismului, dintre care amintim: dureri de cap, insomnie, palpitatii sau dureri de stomac. De altfel, un ice-frape plin de zahar, lapte si frisca nu va avea, evident, nimic de a face cu sanatatea.


Desigur, niciun studiu nu poate dovedi exact ca doar consumul de cafea vindeca bolile. Dr. Alberto Ascherio, profesor de epidemiologie si nutritie, sustine ca studiile, de obicei, gasesc doar asocieri intre anumite alimente si ameliorarea simptomelor unor boli, si nu dovedesc faptul ca acestea au puteri de vindecare.


Totusi, daca din rutina ta zilnica face parte cafeaua, poti sa stai linistit: iti ajuti corpul sa fie mai sanatos. Cel putin asa sustin studiile.


Cancer de piele


Daca te gandeai deja sa dai pe gat o cana de cafea in loc sa folosesti crema cu SPF, afla ca una nu o inlocuieste pe cealalta. Un studiu recent efectuat la Women’s Hospital din Boston arata faptul ca cei care beau cafea au un risc mai scazut de a dezvolta carcinom bazocelular, cel mai intalnit tip de cancer de piele. Acest lucru se datoreaza cafeinei continute de cafea, la subiectii studiului care au consumat cafea decafeinizata neobservandu-se nicio diminuare a riscului.


Cancer de san


Medicii de la Universitatea Keio din Tokyo au observat ca iubitorii de cafea dezvolta o proteina rezistenta la celulele responsabile de cancerul de san. Femeile care ar putea beneficia cel mai mult de aceasta noua descoperire ar fi femeile aflate la menopauza.


Diabet


In trecut, se credea ca diabetul poate fi prevenit prin cafea prin prisma faptului ca aceasta creste toleranta corpului la insulina sau la glucoza. Un studiu recent de la UCLA sustine ca globulina de legare a hormonului sexual regleaza activitatea hormonilor sexuali, care ar juca un rol decisiv in aparitia diabetului de tip 2. Consumul de cafea mareste nivelul acestei proteine, protejand pe bautori impotriva diabetului.


Alzheimer


Studiile recente efectuate pe persoanele cu varste cuprinse intre 65 si 88 de ani au demonstrat ca cei care beau cafea au prezentat mai putine semne de dementa, iar instalarea Alzheimer-ului a fost intarziata. Secretul sta, din nou, in cafeina.


Cancer de colon


O echipa de cercetatori de la Institutul National de Cancer, care si-au bazat studiile pe testarea unui grup de persoane timp de 15 ani au descoperit ca persoanele care beau mai mult de 4 cesti de cafea pe zi au un risc de a dezvolta cancer de colon cu 15% mai scazut fata de cei care nu consuma cafea. Aceste beneficii par a fi datorate unei substante aflate in compozitia cafelei numita metilpiridiniu.


Cancer de prostata


Pentru cei care vor sa previna cancerul de prostata, consumul de cafea necesar se ridica la peste 6 cesti de cafea. Doar in aceasta cantitate acidul fenolic si antioxidantii continuti de cafea reduc riscul cancerului letal de prostata, cafeaua nefiind eficienta pentru toate tipurile de cancer de prostata.


Cancer hepatic


Pentru prevenirea aparitiei carcinomului hepatocelular, studiile efectuate la Universitatea din Minnesota sugereaza ca 3 cesti de cafea pe zi ar trebui sa fie suficiente.


Cancer oral


Cancerul oral sau bucal poate afecta gingiile, membrana obrajilor si intreaga cavitate bucala, insa riscul dezvoltarii acestei boli poate scadea o data cu consumul a 4 cesti de cafea pe zi.


Depresie


Un studiu medical efectuat pe 50 000 de femei cu varste intre 35 si 50 de ani arata ca cele care beau 2-3 cesti de cafea pe zi au un risc mai scazut cu 15 procente de a dezvolta o depresie. Motivul ar fi ca persoanele care consuma cafea tind sa fie mai “activate” din punct de vedere comportamental, ceea ce conduce la un stil de viata mai activ.


Deces


Decesul nu poate fi numit boala, dar un studiu efectuat de 400000 de americani cu varste intre 50-71 de ani a demonstrat ca mult iubita cafea ne poate face sa traim mai mult, in sensul ca in cazul subiectilor care au baut 2-3 cesti de cafea pe zi probabilitatea de a deceda in urmatorii 13 ani a scazut cu aproape 15%. Unii medici explica aceasta descoperire prin puterea antioxidanta a cafelei, care protejeaza corpul de radicalii liberi.


O caracteristica comuna a tuturor studiilor o reprezinta faptul ca pentru a preveni anumite boli, cafea trebuie bauta in cantitati relativ mari (in unele cazuri ajungand la 6 cesti de cafea pe zi). Pentru unele persoane, insa, acest consum excesiv poate face mai mult rau decat bine.


Din acest motiv, este mult mai simplu sa apelam la suplimente naturale, care sa ne asigure o buna functionare a organismului. retetanaturista.ro va propune Sirop Bio Acai, pe baza de pulpa de fruct de acai, deosebit de bogat in antioxidanti, vitamina B1, B2, C si E, niacina, fier, potasiu, fosfor, calciu si diversi aminoacizi.