Alimente și ierburi cu proprietăți antibacteriene

“Mancarea sa-ti fie medicament, iar medicamentul sa-ti fie hrana.” Hippocrates


În herbologie acestea sunt numite alimente si plante aromatice astringente, care curata in mod natural toxinele din sânge și au efecte antibiotice în natură. Cuvantul « anti-«  (împotriva) – « biotic » (viață), se referă la o listă de  antimicrobiene farmaceutice destinate uciderii de bacterii daunatoare din organismul gazdă. Problema este ca aceste forme sintetice de antibiotice distrug atât bacteriile bune cat și pe cele rele, lasand corpul epuizat de microflora vie care sprijina funcția imunitara.


Alimentele și plantele aromatice care contin proprietati antibiotice pot sprijini sistemul imunitar si ajuta la apărarea impotriva  anumitor bacterii infecțioase, cum ar fi spirochetele care produc boala Lymes și Candida albicans, o supradezvoltare de drojdii. Exista multe alimente și plante aromatice cunoscute pentru calitatile lor de antibiotice naturale, precum și o rezistență crescută la antibioticele farmaceutice, de aceea este înțelept să se mănânce alimente care lucrează în apărarea noastra pe o bază de zi cu zi.


Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să luam antibiotice atunci când se consideră necesar de către medic. Insa, știind cum să folosim anumite alimente ca medicament putem evita folosirea de antibiotice  sintetice pentru condiții de sănătate minore. Firește, este recomadat sa se consulte un medic inainte de a lua o decizie.


Ceapa si usturoiul


Sunt rude apropiate și ambele contin proprietati antibacteriene. Ceapa si usturoiul au fost folosite pentru a trata orice, de la boli minore la boli majore și inflamații, atât intern cât și extern. Compușii de sulf din ceapa si usturoi sunt elementele cheie pentru utilizarea ca un antibiotic. Într-un studiu, usturoiul a fost testat pe soareci împotriva unei tulpini rezistente la antibiotice a stafilococilor. Rezultatele au aratat ca usturoiul a protejat soarecii impotriva agentului patogen și a redus în mod semnificativ orice inflamație. Ambele au fost folosite pentru a ajuta la lupta impotriva efectelor reziduale ale raceli si gripei. In timp ce proprietatile antifungice ale usturoiului ajuta la prevenirea infectiilor fungice  și in combaterea condițiilor virale, ceapa are un continut mare de fitonutrienti recunoscuti pentru calitatea de a “spala” radicali liberi care pot duce la cancer în organism .


Mierea


Mierea a fost folosita ca un tratament antibacterian cu mult timp inainte  ca antibioticele sintetice sa fie dezvoltate, în culturile din întreaga lume, pentru răni și boli. Mierea conține o enzimă, antimicrobiana în natură, care eliberează peroxid de hidrogen și interzice dezvoltarea anumitor bacterii. În medicina chineză mierea este folosita pentru a armoniza functia ficatului, pentru neutralizarea toxinelor, și calmarea durerilor, iar proprietățile sale antibacteriene sunt eficiente în tratamentul infectiei cu bacteria pylori Heliobacter sau al ulcerului de stomac.


Varza


Un membru al familiei legume crucifere, impreuna cu broccoli, varza creata, conopida și varza de Bruxelles, varza a fost mult timp recunoscuta pentru puterile sale de vindecare. Unul dintre motive este lupta impotriva cancerului a compusilor de sulf. Un alt aspect este faptul că fructele și legumele bogate in vitamina C sunt considerate un antibiotic natural, iar o portie de varza prevede aproximativ 75% din cantitatea de zi cu zi a unui adult. Sucul de varza este foarte recomandat în tratamentul ulcerului gastric. Se bea o jumătate de ceașcă de suc de varza proaspat de 2-3 ori pe zi, intre mese timp de două săptămâni. Se adauga o jumatate de lingurita de miere prima, nefiltrata și se mesteca incet. Topic, frunzele de varza cruda aplicate la nivelul sânilor pot reduce inflamația de la mastita, fibrochisturile și sensibilitatea menstruala.


Alimentele fermentate


Medicii de astăzi mai mult și mai mult ne recomandăm să consumam un probiotic în asociere cu un tratament cu antibiotice pentru a înlocui bacteriile bune distruse. Legumele fermentate sunt încărcate cu microorganisme si sunt foarte benefice. Varza murata si muraturile din legumele crude, sunt toate modalitati excelente de a introduce probiotice înapoi în intestine.


Ierburi cu proprietati antibacteriene


Există multe ierburi  cu proprietati antibiotice, iar cele enumerate aici sunt plante culinare care se  pot folosi in diverse feluri de mancare. Ne putem bucura de gustul lor aromat, știind in acelasi timp că ne sprijina funcțiile sistemului imunitar.


• Cimbrul


• Menta


• Busuiocul


• Scorțișoara


• Rosmarinul


• Roinita


• Oregano


• Tarhonul


• Cuișoarele


• Ardeiul iute


• Maghiranul


• Semintele de chimen


• Coriandrul


• Mararul


• Nucsoara


• Piperul


• Ghimbirul


• Anasonul


• Feniculul


• Mustarul


• Pătrunjelul


Tratament naturist antibacterian