Alcalinizarea, miracol sau mod sanatos de viata ?

Acidifiere, alcalinizare – auzim aceste cuvinte foarte frecvent in zilele noastre, dar stim oare cu adevarat la ce se refera ? E vorba de un trend modern ? Sau doar de o schimbare a stilului de viata ?


Cand putem vorbi despre acidificare ?


Stim din reclame ca pH-ul pielii trebuie sa fie, in mod ideal, 5,5. Prin urmare, multi cred ca aceasta este valoarea normala a pH-ului. Insa “pH 5,5” nu inseamna o valoare neutra, ci una benefica pentru protejarea pielii impotriva microorganismelor, adica usor acida. Un pH neutru are valoarea 7 (acesta este pH-ul apei pure) – o valoare mai scazuta a pH-ului semnalizeaza aciditate, iar una mai crescuta, alcalinitate.


In mod normal, sangele este usor alcalin (pH 7,4). O acidificare vizibila are loc atunci cand pH-ul scade sub 7,35. De asemenea, pH-ul poate scadea in cazul unor boli (diabet, tumori, obezitate). Determinarea gradului de acidificare si respectarea unei terapii adecvate este extrem de importanta in astfel de situatii.


Care este cauza ?


Pe parcursul proceselor metabolice, acizii sunt produsi in mod continuu. Organismul nostru incearca sa ii neutralizeze prin intermediul a diferite procese (detoxificare in ficat, respiratie, miscare). Toate acestea ajuta la blocarea acumularii de acizi in organe si tesuturi si elimina produsele etabolice toxice din corp. Succesul acestor procese poate fi influentat si de alimentatie.


In lumea noastra moderna, cu un ritm tot mai alert, consumam tot mai multe bauturi si alimente care sprijina desfasurarea proceselor care genereaza acidificarea: zahar rafinat, conservanti, mancare de tip fast-food, bauturi carbogazoase, cafea si alcool. Toate acestea, impreuna cu un stil de viata stresant si sedentar, pot avea rezultate negative.


Ce putem face ?


Nu trebuie sa ne impacientam; putem preveni usor acidificarea organismului. In primul rand, trebuie sa ne impunem sa ducem o viata sanatoasa ! Consumand alimentele adecvate, eliminand sau cel putin reducand obiceiurile daunatoare si facand miscare de doua ori pe saptamana, vom face mult pentru sanatatea noastra.


Bazele unei diete alcalinizante


Incercati sa consumati alimente alcaline; in loc sa beti cafea dimineata si vin seara, Consumati apa ionizata cu Aquarion ! Alimentele alcaline sunt cele mai bogate in potasiu, sodiu, magneziu, calciu, deoarece dizolvate in apa dau o solutie alcalina. Majoritatea fructelor si legumelor sunt alcaline. Nutrientii care contin cantitati ridicate de clor, fosfor si sulf creeaza compusi acizi care pot creste nivelul de acidificare. Din aceasta categorie fac parte carnea, leguminoasele si cerealele, fructele si legumele ce contin acid oxalic, acid benzoic si alti acizi organici (de exemplu, prunele, merisoarele si visinele).


Efectul dietelor alcalinizante poate fi crescut cu ajutorul suplimentelor alimentare care contin “verdeata” sau minerale. Green Care sub forma de tablete si Liquid Chlorophyll in forma lichida contin clorofila – un agent alcalinizant foarte eficient – derivata din alfa alfa. In Spirulina Chlorela PLUS, versiunea imbogatita a Spirulina Max, am inclus, pe langa cele doua tipuri de algecare dau numele produsului, si grau incoltit, alfa alfa si un amestec patentat continand ingrediente “verzi” foarte benefice. Ocean 21 contine mai mult de 200 de substante benefice pentru sanatatea umana (printre ingredientele active se numara si 8 tipuri de alge marine). Power Mins, MagneZi B6 si Strong Bones PLUS sunt produse speciale pe baza de minerale, care contribuie la aprovizionarea adecvata cu minerale a organismului.


Retineti insa ca alcalinizarea excesiva nu este ideala pentru organism. Incercati sa gasiti echilibrul !


Daca veti urma sfaturile de mai sus, ati facut deja cativa pasi catre un stil de viata mai sanatos, care va poate afecta benefic nu doar forma fizica, ci si starea generala !


Referinte bibliografice


Dr. Tamas Koszegi: Echilibrul-alcalin si alimentatia, July 2001


Dr. Jozsef Tamas: Echilibrul-alcalin in practica medicala complementara