Zincul si beneficiile sale

Zincul este unul dintre cele mai importante oligoelemente; participa la functionarea mai multor enzime. Se gaseste in fiecare celula a organismului, dar organismul uman nu dispune de un depozit important de zinc care sa poata fi utilizat in caz de deficienta. Prin urmare, avem nevoie continua de zinc. De aceea, in anumite cazuri (de exemplu in cazul persoanelor care locuiesc in zone populate, se hranesc necorespunzator), acesta trebuie suplimentat cu ajutorul unui produs modern.


Zincul este considerat “agentul de circulatie” al organismului deoarece controleaza si regleaza procesele metabolice, sistemele enzimatice, mentine integritatea celulelor, intra in componenta unor enzime vitale pentru organism de la cele care contribuie la dezvoltarea celulelor pana la cele care duc la sinteza testosteronului.


Deoarece zincul se acumuleaza in muschi, oase, piele, rinichi, pancreas, ochi, iar la barbati si in prostata, lipsa lui duce la o reducere a ritmului de dezvoltare al musculaturii si a capacitatii de raspuns a sistemului imunitar, scade capacitatea organismului de a lupta cu diverse boli, gripe, raceli conjunctivite etc.


Asocierea de zinc cu vitamina C accelereaza vindecarea afectiunilor cailor respiratorii. De asemenea zincul participa la sinteza insulinei, joaca un rol important in mentinerea echilibrului acido-bazic al sangelui, este indispensabil in biosinteza proteinelor, a acizilor nucleici (ADN si ARN), intervine in dezvoltarea si maturarea aparatului reproducator, in functionarea normala a prostatei, regleaza capacitatea de contractie a muschilor, intervine si in activitatea cerebrala.


Cercetarile subliniaza nenumaratele efecte pozitive ale consumului de zinc: accelereaza vindecarea ranilor, amelioreaza anumite simptome provocate de prostata, poate trata anumite cazuri de sterilitate, elimina petele albe de pe unghii, poate fi util in anumite boli psihice etc. Stridiile , care au calitati afrodisiace, contin mari cantitati de zinc.


Studiile clinice au demonstrat de asemenea ca anumite cazuri de impotenta se pot ameliora printr-un consum suplimentar de zinc asociat cu vitamina B6.


Persoanelor in varsta suferind de senilitate se recomanda un aport suplimentar de zinc asociat cu mangan iar femeilor suferind de tulburari menstruale se poate incerca o cura cu zinc inainte de a se trece la tratamente hormonale.


Atmosfera oraselor mari este saturata de plumb si cadmiu provenite din gazele de esapament, fumul de tigara, etc., sunt factori de risc pentru sanatatea populatiei. O deficienta de zinc in organism duce la fixarea cu mai mare usurinta a acestor metale toxice in organism.


Sportivii pierd in timpul antrenamentelor o cantitate mare de zinc in principal si datorita transpiratiei abundente cerandu-se suplimentarea alimentatiei lor cu zinc.


De asemenea zincul este necesar pentru producerea globulelor rosii si pentru desfasurarea optima a metabolismului acizilor grasi si a fierului, care sunt mult accelerate, producerea testosteronului, substanta de baza pentru cresterea masei musculare.


Surse importante de zinc sunt carnea, de vita, miel sau porc, fructele de mare, ouale, germenii de grau, semintele de dovleac, drojdia de bere, laptele degresat si mustarul. Cercetarile au demonstrat ca in SUA prin alimente se asigura organismului un aport de doar 8,6 mg pe zii in timp ce Food and Drug Administration recomanda un aport de 15 mg zilnic la un barbat adult din aceasta cauza fiind frecvente imbolnavirile cauzate de carenta de zinc. In Romania nu s-au desfasurat asemenea cercetari dar in mod sigur rezultatele nu sunt mai bune.


Cateva atentionari:



  • un consum ridicat de zinc creste si necesarul de vitamina A sau beta-caroten,  zincul actioneaza cel mai eficient in asociere cu vitamina A, calciu si fosfor.

  • in preparatele moderne zincul se gaseste sub forma chelata, mult mai eficienta deoarece organismul o poate consuma mai usor;

  • se recomanda ca si supliment alimentar, un consum zilnic de 15 mg de zinc, sportivilor pana la 50 mg.


Consumul unor cantitati mai mari de zinc se recomanda atat alcoolicilor, cat si diabeticilor.


Incercati Mega Zinc pentru a beneficia de efectele pozitive ale zincului.